Flexibele sluitflap

Flexibele sluitflapSoms worden er vragen gesteld waar je zelf niet op kan antwoorden, en dat je dan moet gaan opzoeken.

De encyclopedie die ik daarvoor gebruik is van goudwaarde. Hij is niet in de handel te koop, wegens uitverkocht, maar ik heb gelukkig nog één exemplaar kunnen bemachtigen. De naam van de encyclopedie wil ik wel prijsgeven, namelijk: "groothuis.", een uitgave uit de jaren stilletjes...

Gisteren werd me zo een vraag gesteld, en eerlijk gezegd had ik er zelf al dikwijls aan gedacht, maar me nog nooit de vraag gesteld hoe het kwam, of wat de reden was.

De vraag kwam van een zekere Ray, me op dit ogenblik niet helemaal bekend en luidde als volgt:
ik heb een vraag hopelijk kan je me ermee helpen.
Ik heb enkele nissai (3 stuks) in quarantiane zitten (2000 liter) sinds begin december. Nu valt iets op aan de vissen ze krijgen alle 3 een soort rood randje langs de kieuwdeksel. Het laatste stukje vlees aan de kieuwdeksel is dus rood gekleurd.... Na even googlen kwam ik deze foto tegen deze afbeelding laat precies zien wat ik bedoel. Verder valt me niets vreemd op aan de vissen eten goed en trekken rustig hun baantje in de bak. Enig idee wat dit rode randje betekend, stress misschien ??


Ik kon niet dadelijk een antwoord vinden, en zoals gezegd is me dit natuurlijk ook al meermaals opgevallen, maar had er geen afdoende antwoord voor. De mail dan maar even naar Rini doorgestuurd, die het natuurlijk wel wist. Ik dacht dat het misschien interessant was om het even door te geven aan jullie, want misschien hebben jullie je dat ook al wel eens afgevraagd.

Het antwoord van Rini:
Dit is de flexibele sluitflap van de kieuwdeksel. Hiermee kan ie vacuüm met zijn bek trekken. Bij sommige koi zijn ze doorzichtig, wit of bruinig en bij andere liggen de adertjes er wat meer bovenop en zijn ze rood. Je kan het op deze foto heel goed zien.

Duidelijk uitgelegd en zo simpel als 2 en 2, 4 is, maar je moet het wel weten. Hoop dat jullie er wat aan hebben.
Meer afbeeldingen

Reacties

8 reacties tot nog toe

Leuk dat van mijn vraag een nieuws artikel wordt gemaakt ! :)
Ik ben zelf pas net begonnen met het koi gebeuren dus voor mij was rode randje totaal onbekend.

Omdat de experts op koi gebied toch wel bij interkoi te vinden zijn heb ik mijn vraag aan hun gesteld. Binnen enkele uurtjes had ik al een gerustellend antwoord.

Raymond on 21/01/2011 10:14

Nou Raymond, even een bezoekje brengen aan de mannen van interkoi en je hebt er een hobby bij. Zo makkelijk gaat dat, is leuk hoor op Zaterdag effe koi ouwehoeren. Veel succes met je vissen.

marco on 21/01/2011 20:01

Hey Marco,

". . . effe koi ouwehoeren": hiermee weer iets van je bijgeleerd, waarvoor dank.
Toch opletten om niet in herhaling te vallen hoor, als je begrijpt wat ik bedoel!

Hoe gaat het intussen? Je teleurstelling rond de verkoop van DaiShiro al een beetje weggespoeld? Bij mij in elk geval nog niet, wel integendeel!

Mr. Nobody on 22/01/2011 01:31

Ach mr Nobody, het gaat goed en wat betreft Daishiro, ik ken iemand die heeft ook een formidabele Takigawa showa aangekocht en daarbij bloede mijn hart ook al.
Maar ja eens een tobber altijd een tobber. Hoop je binnenkort weer eens te zien, altijd gezellig.

marco on 22/01/2011 12:49

Ach mr Nobody, het gaat goed en wat betreft Daishiro, ik ken iemand die heeft ook een formidabele Takigawa showa aangekocht en daarbij bloede mijn hart ook al.
Maar ja eens een tobber altijd een tobber. Hoop je binnenkort weer eens te zien, altijd gezellig.

marco on 22/01/2011 12:50

mr nobody, is het duidelijk zo. Volgens mij wel.

marco on 22/01/2011 12:51

Hoi Marco, wat een geheimzinnige reactie, althans voor outsiders!
Ik vrees dat het inderdaad duidelijk is zo. Stel mij de vraag hoe en wanneer je er achtergekomen bent.

Overigens: als eigenaar van die fantastische Yamatenka en vermoedelijk nog enkele andere kleppers hoef je in mijn ogen hoegenaamd geen tobber te zijn.
Hopelijk tot binnenkort, ook van mijnentwege.

Mr. Nobody on 22/01/2011 20:46

Is een beetje gemeen maar door uw reactie ben ik erachter gekomen. Voor mij is duidelijk dat u geen mr Nobody bent met zo een snelle en waanzinnige auto, en ik vind uw teksten altijd leuk om te lezen. Fijne dag gewenst.

marco on 23/01/2011 11:36