Goed sumi.

Goed sumi.Dikwijls wordt er de vraag gesteld hoe goed sumi eruit moet zien, vooraleer het van goede kwaliteit wordt in de toekomst.

Het is dan ook plezierig om af en toe info vanuit Japan toegezonden te krijgen. Ik kreeg van Paul Ashton een foto door van een mooi exemplaar. De raad die hij geeft is om nooit naar het kasane sume te kijken (sumi dat op het hi ligt) maar altijd te kijken naar het Tsubo Sumi. (het sumi dat op het Shiroji ligt). Deze foto is een mooi voorbeeld van het sumi dat netjes in het Shiroji is gelegen, mooi dik en donker, met een fluweelachtige schijn.

Zoals je kan zien is er nog altijd een groot deel van het sumi dat nog op moet komen, maar waar het reeds is opgekomen, is het van een hoge kwaliteit. Het is ook een raar fenomeen dat vooral Europeanen een zwak hebben voor koi met veel sumi, m.a.w. de showa, terwijl in Japan de Sanke meer gegeerd wordt.

Ik spreek niet in algemene termen, want als de mensen wat verder in de hobby komen, komt de sanke toch meer op de voorgrond, maar worden de eisen ook veel groter, en ook de prijzen veranderen dan drastisch.

Het is in ieder geval zo, dat een groot deel van de verkoop van koi, ingenomen wordt door de showa. Als je 100 koi neemt uit de gosanke klasse. (Kohaku - Showa - Sanke), dan zal 60% naar showa gaan, 30% naar Kohaku en 10% sanke.

Kohaku blijft altijd een gewilde koi, en zal steeds de verpersoonlijking blijven van koi in het algemeen, de sanke blijft een moeilijke koi, omdat de eisen dikwijls hoog gelegd worden, en een showa is een iets makkelijker te verkopen koi, omdat deze al eens een foutje mag hebben. Dit wordt bij een showa makkelijker vergeven.

Natuurlijk zijn alle gosanke begeerlijke koi, maar ik ben wel eens benieuwd welke voorkeur jullie geven aan een koi, als je mocht kiezen tussen één van deze 3. Welke geniet jou voorkeur ?

Reacties

18 reacties tot nog toe

Persoonlijk gaat bij mij een Sanke toch wel boven een Showa.
Alleen vind ik het wel lastiger om een Sanke te vinden binnen mijn budget valt en mij ook aanspreekt, maar dat komt dan weer omdat het aanbod Sanke een stuk minder is.

Gr. Gerry

Gerry on 13/02/2013 07:57

Ik was te vlug met plaatsen.
Op de eeste plaats is het voor mij dan Kohaku, dan Sanke en op de derde plaats Showa.

Gr. Gerry

Gerry on 13/02/2013 08:00

Absoluut aan kop de kohaku , de showa minder en een sanke kan mij weinig bekoren . Waarom , omdat het in mijn ogen dikwijls een warboel is .

Johan on 13/02/2013 08:08

Hier staat persoonlijk de Sanke bovenaan met kort daar onder de Kohaku.
Gr Johan

johan frentz on 13/02/2013 09:16

Voor mij staan kohaku op de eerste plaats. Sanke op plaats 2. Ik verkies eigenlijk Goshiki boven Showa :)

Sanke is en blijft een geweldige koi. Vaak vind ik er echter mijn ding niet in. Als ik mijn ding erin vind is de koi meestal nogal prijzig :-/

Kris on 13/02/2013 10:18

Voor mij komt de Sanke op de eerste plaats, gevold door de Showa en de
kohaku .
Gr Bart

bart on 13/02/2013 10:36

dat verandert elke dag....in zijn algemeenheid zeggen dat showa mooier is dan sanke is ondoenlijk. Als ik dan naar de wereldtop van sanke en de wereldtop van showa kijk dan toch showa......

aankooptechnisch klopt het dat een foutje op een showa vaak minder dominant is dan een foutje op een sanke....daardoor is in europa, de plaats waar vooral de middelmatige kwaliteit heen gaat, showa gewoon interessanter voor dealer én hobbyist

arie on 13/02/2013 12:54

Ik vind dat dit verandert naargelang je evolueert in de hobby, vroeger vond ik een Kohaku maar saai omwille van "maar" twee kleuren te hebben en de kleine sumi-plekjes op een Sanke vond ik al helemaal niks. Nu kijk ik er heel anders tegenaan en wil ik meer Go-sanke in mijn vijver.

Jeroen on 13/02/2013 13:07

1. Kohaku 2. showa 3. sanke.
Vraag je dit Luc om te weten wat je moet kopen in japan?? hahahaha.

kurt on 13/02/2013 15:29

Niet echt Kurt. Ik moet wel zeggen dat de antwoorden me tot nu toe toch verbazen. Ik had een meer uitgesproken voorkeur voor showa verwacht, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Ik ga vooral naar Japan om proberen enkele goede tosai te pakken te krijgen. En wat betreft de vraag, dat is een middel om toch reacties los te kweken... :)

Zonder reacties heb ik geen reden om creatief te zijn :)

luc on 13/02/2013 15:39

Nu is het vooral sanke dan showa en daarna kohaku maar dat kan in de toekomst nog veranderen natuurlijk ,de vanallesennogwat variëteiten zijn naar de achtergrond verhuisd .grtjs

paul on 13/02/2013 16:09

Wat ik mooi vind alles groter dan 80 cm hoe groter hoe beter :).
Maar van de gosanke showa veruit op 1 gevolgd door sanke en dan pas de kohaku. Ik draai ook nog niet zolang mee in de koi scene.

Ray on 13/02/2013 18:00

Komaan mensen, niet liggen lullen hé!
Wat is er binnen go-sanke (qua patroon) nu simplistischer dan een kohaku, wat lijjkt er slordiger dan zelfs de beste showa en . . . wat is er prachtiger dan een edele (wat ik dikwijls noem moderne) sanke met een meerstaps kohakupatroon, één of twee vlekken kata sumi en voor de rest mooi verdeeld maar niet teveel tsubo sumi ???
Geen geheim dus dat ik een fervente sanke adept ben, maar dan wel zoals ik ze hierboven beschrijf. Dus: Let's go more for modern sanke!

Martin on 13/02/2013 19:40

Mijn top 3 is
1 kohaku
2 zoals Martin schrijft een moderne sanke
3 een showa

Jurian on 13/02/2013 19:57

Ik mis onze Jack hier! De man die je hier als één van de eersten zou verwachten.

Martin on 13/02/2013 20:03

Bij mij is het ook niet van moet showa zijn of moet sanke zijn ,het ligt ook aan de koi/body/leeftijd/potentie/uitzicht ! Het is dus zo niet op 123 te zeggen ,grtjs

paul on 13/02/2013 20:18

@ Martin,er zijn ook nog mensen die werken.....heb de laatste tijd zomaar door omstandigheden een groot tekort aan tijd!

Wat mij opvalt is dat niemand reageert op de foto met het opkomende Sumi. Dainichi ?

Onbetwist favoriet is Sanke. Ook het moeilijkst aan te komen.
Gevolgd door Kohaku,nog altijd op zoek,net als bij Sanke naar een Top jumbo Tosai waar toekomst en uitdaging in zitten.
Showa als goede derde,de Momo's met Dainichi genen genieten de voorkeur.Showa word snel saai,doorgaans door gebrek aan kwaliteit.

Gr.Jack.

jack on 13/02/2013 20:35

Ik zit volledig op de zelfde golflengte als jij, Jack, behalve wat betreft het werken . . . :-)

Martin on 13/02/2013 20:41