Happy Birthday to you

Happy Birthday to youVandaag wordt deze koi precies 2 jaar. Omdat iemand interesse had om deze aan te kopen, heb ik haar vandaag gebowld.

Deze koi is aangekocht op de veiling verleden jaar en was toen 31 cm. Deze sanke uit de Mako bloedlijn (yondan sanke, momenteel boven de 100 cm) heb ik toen de speer genoemd, vanwege de puntvormige tekening op het hoofd. Van al deze koi die ik toen aangekocht heb is deze tot hiertoe fenomenaal gegroeid.

Alle koi uit deze veilingaankoop weet ik nog zitten, maar de groei van deze sanke is niet te evenaren. Ik weet dat veel mensen deze sanke niet zien zitten vanwege het wat warrelige patroon, maar bekijk die body eens goed als 24 maanden oude koi, en dit zonder een verblijf in de mudpond in Japan. Ik heb ze niet gemeten, maar als je het filmpje bekijkt in de blauwe bowl, en ik bekijk de voorgaande meting, dan zal ik niets fout zeggen als ik 67 cm zeg.

De body is geweldig, en ondanks het feit dat ze qua patroon niet de hoogste score zal krijgen, heeft ze een geweldige uitstraling als vijvervis. Als je het filmpje goed bekijkt, dan zie je ook dat de body stilaan in breedte begint toe te nemen, en dat de fukurin zich langzaam laat gelden. Dit zou een pretttige meerwaarde zijn van deze sanke.

Wat zijn de toekomstmogelijkheden van deze koi ? Haar sterkste kant is de body en de uitstraling. Als ze naar de 85 cm kan doorgroeien, wat ik minimaal verwacht, en als ze daarna in de breedte gaat, dan heb je een echte jumbo zelf grootgebracht. Ik reken op een groei van 7-8 cm het volgende jaar, dan 5-6 cm het jaar daarop en dan ze zit op de magische grens van 80 cm. Alles wat daarboven komt is meegenomen. Wat mij vooral aanspreekt is de opkomende fukurin die deze koi zal doen stralen. Het hi patroon is aannemelijk, en het sumi zal zich nog gaan samentrekken in dikke klonters zwart.

Wat zou ik deze koi graag in een degelijke vijver zien doorgroeien de volgende jaren. Ik weet zeker dat hij niet zal teleurstellen. Als hij bij ons al dit resultaat laat zien, dan weet ik zeker dat hij op een goede vijver 5x beter zal presteren.
Indien er kandidaten zijn voor dit groeikanon, dan mogen ze me altijd contacteren. Ik ga er wel niet mee leuren, want dat is deze koi niet waardig, maar moesten er mensen zijn die interesse hebben: de prijs op dit ogenblik is 2250, en zolang ze positief ontwikkeld, going up...

Een filmpje mag natuurlijk niet ontbreken, en ik heb hier toevallig nog 4 filmpjes van gevonden, zodat je de evolutie van deze sanke volledig kan opvoglen:

8 maanden
10 maanden
14 maanden
24 maanden

Doe ook mee aan de wedstrijd van Nishikigoi Symfonie.
Hoeveel boeken zal Rini verkopen tijdens de show van Arcen lees hier verder.
Volg de inschrijvingen op via deze link.

Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Ha bedankt he luc zoals je weet heb ik een zwak voor deze koi ,de meeste mensen zullen zeggen dat het patroon niets voosteld maar ik vind deze vis een patroon hebben waar je niet vlug op uitgekeken bent en niet snel verveelt ,om over de body en de groei maar te zwijgen .grtjs

paul on 01/07/2010 08:21

Paul, je hebt volkomen gelijk. In een vijver met diverse koi zal deze je zeker opvallen.
Graag zie ik deze terug binnen enkele jaren.

willy on 01/07/2010 09:22

pfff. Willy, ben blij dat ik nog eens iets van je hoor. Was al bang aan het worden.

luc on 01/07/2010 09:35

Luc, je weet, ondanks ik dagdagelijks de berichten lees, dat ik niet altijd reageer op de diverse onderwerpen. Daarbij is het nu niet de moment om veel aan de computer te zitten, maar om buiten te genieten van onze koikes.
Deze doen het momenteel heel goed. Shiba haar rood en wit is zo intens, het straalt er vanaf. Ze vreet als de beesten, toch naar 95cm? Allen doen het trouwens goed. Toch is het even anders geweest.En ik denk dat we allen ons hierover, als ik lees dat zowel in Belgie als Nederland dit probleem zich meermaals voordeed, meer moeten kunnen informeren en tijdig reageren.
Eind mei werd er geflitst , versneld, soms een sprong...rustig dobberen... etc.. etc...
Maarten laten controleren. Alles in orde. Zelfs een afstrijkje uitgebroed, ook oke.Toch heeft dit heel fenomeen zich nog een veertiendagen blijven manifesteren.En dan weet je dat ik wekelijks minstens 20% ververs, bij ieder verversing klei toevoeg, en de waterwaarden voor mij optimaal waren. PH 7,6, GH 8, KH 5, geen nitriet, nitraat,ammoniak, ruim voldoende zuustof.
Zelf ben ik gaan zoeken naar oorzaken, en hier kan het komen van een notelaar in de buurt.
Bedenking: het is misschien eens interessant om in deze materie van waterbezoedeling meer informatie te krijgen, en ook een aanbod aan alternatieven om het op te lossen.
Ik heb al 22j kois en kan zeggen dat ik een goed beheerder ben van mijn waterhuishouding. Maar met de fenomenen van de laatste tijd heb ik geen raad en mogelijk veel liefhebbers met mij.Dagdagelijks naar de vijver gaan kijken in de hoop dat onze koikes het overleven is niet direct de optiek van koihouden.Maar ik vrees dat in de toekomst ( al is het weer een vulkaanuitbarsting), nog meer rotzooi in ons water dondert, dus kunnen we er beter op gewapend zijn. Mogelijk een suggestie voor een artikel to the point.

willy on 01/07/2010 20:28

paul; proficiat met je aankoop ik was er gisteren bij toen je de sanke kwam ophalen en vind het een prachtige vis veel plezier met deze mvg bart

bart on 03/07/2010 13:38

Hey bart bedankt en jij ook met die van jou he ,die wil ik ook wel eens terug zien na een paar jaar .grtjs

paul on 05/07/2010 14:38

En aan de rini je gaat nog spijt krijgen ! Haha maar jij hebt daar al een serieuze collectie opgebouwd he .grtjs

paul on 05/07/2010 14:42