Herinner je je deze nog.

Herinner je je deze nog.De meesten zullen zich nog wel herinneren dat ik aanwezig was bij het paren van koi.

Wel, dit is het resultaat. Er wordt mij af en toe wel eens gevraagd hoeveel koi er uiteindelijk de veiling bereiken, van alle koi die gekweekt worden, en dat zijn er niet bar veel.

Dit jaar werd er 5 370 000 "broedsel" geteld, en als je bedenkt dat er op een veiling telkens ongeveer 200 koi worden geprestenteerd, dan kom je op 800 koi uit deze series

Bijgevoegde foto's geven je een beeld van hoe het broedsel uit de mudpond gehaald wordt. Na de eerste selectie werd er 3 700 000 zwart broedsel geselecteerd.

Als ik dat procentueel moet gaan berekenen dan kom ik op 0,0149 % van de uiteindelijke kweek. Of deze cijfers juist zijn weet ik niet precies, want het is een berekening op basis van de gegevens die ik kan lezen.

Het is in ieder geval zo dat Japanners bijzonder selectief zijn, en als ik het goed bereken kom ik op 1 koi op 6711 kandidaten die de eindstreep halen. En van deze haal ik er telkens enkele per jaar naar Nederland en België.

Mooi om te zien in het filmpje is de vergelijking tussen de geselecteerde tosai, en de niet geselecteerde tosai, en ook hoe de koi plotseling stil rondzwemmen vanaf het ogenblik dat het selecteernetje in het water wordt gehouden. Het filmpje werd gemaakt door Paul, waarvoor mijn dank...
Meer afbeeldingen

Reacties