Herkenbaar fenomeen

Herkenbaar fenomeenIk word deze dagen regelmatig gebeld door mensen die vinden dat hun koi lusteloos zijn. Is dit een herkenbaar fenomeen ?

Is dit toeval of heeft dit iets met de weersomstandigheden te maken ? De koi zwemmen wel rond, maar eten niet en zijn vrij lusteloos, dat zijn de kenmerken. Geen parasieten of kieuwproblemen, gewoon apatisch.

Je kan je daar vragen bij stellen of oorzaken zoeken, maar ik ben wel eens benieuwd of het bij andere mensen misschien ook zo is. De mensen maken zich ongerust, want het is altijd een gevaarlijke tijd in het voorjaar. Ligt het aan de veranderende weersomstandigheden, de korte maar felle regenpartijen, of ligt het weer aan de vulkaan die uitgebarsten is. Hier wordt op dit ogenblik niet veel over gepraat, maar verleden jaar gaf dit toch zichtbare problemen, en kon ik dezelfde symptomen vaststellen.

Moesten er nog mensen zijn die dit gedrag herkennen, reageer dan even, dan zijn de mensen die mij gebeld hebben misschien ook gerustgesteld, want volgens mij is er niet veel aan de hand.

Ik heb er in ieder geval geen last van zoals je kan zien op dit filmpje. Het water is formidabel. Ik heb ondertussen de lamp terug opgezet en hoop dat het tegen zaterdag weer wat helder is. Er zijn nogal wat koi in optie genomen, en dan is het beter om ze te zien, dan dat we ze niet kunnen tonen. Ik heb bijna de finesse van het spelen met groen in de vingers, en kan zeggen dat de koi zich er uitstekend bij voelen.

De groeivijver heeft ondertussen ook een checkup gehad, en het ziet er veelbelovend uit. Alle waterwaardes waren goed, en de koi zwommen speels rond. Maarten kwam ook even langs om mee te controleren, en laten we hem toch ook eens in het zonnetje zetten. Ik ken hem ondertussen al 12-13 jaar, in de tijd dat hij begon bij Aqua Mylo, wat is dat ondertussen weeral lang geleden. .

Hier zie je hem
eens aan het werk. Maarten was plezierig verrast over de groeivijver. Volgens hem zag het water eruit zoals in Japan in de mudpond. Mij kan je niet blijer maken dan met zulke woorden. Nog even melden dat Maarten de eerste karashigoi uit mijn nieuwe selectie heeft gekocht tijdens de show in Appeltern. Hij is verliefd op karashigoi, en zou ze niet meer kunnen missen zegt ie zelf.

Wat me vooral verbaasde was de ontwikkeling van de 2 oshiba shigure. Deze waren vrij licht geworden door het transport en eigenlijk vielen ze wat tegen. Nu zag ik ze weer zwemmen, kon ze helaas niet filmen, maar de kleur...niet normaal, echt diep roestbruin en perfect afgetekend zoals ze op de foto's stonden. Ik hoop dat ze zo blijven, want ze zien er nu wel fantastisch uit.

groeivijver checkup-01
groeivijver checkup-02
groeivijver checkup-03

Mooi om te zien in de natuurvijver, was de ontwikkeling van deze mako showa uit de 42-reeks, met name de 904245, die aangekocht werd op 34 cm in april 2009, zie filmpje. Thuisgekomen heeft deze het winterseizoen 2009-2010 in de groeivijver doorgebracht, en een tweede seizoen in de zomer van 2010. In oktober verleden jaar was ze 63 cm, zie filmpje, en nu zag ik ze toevallig rondzwemmen in de grote natuurvijver. zie filmpje, en ik kon het niet nalaten om ze te filmen.

Sommige mensen zullen zich afvragen, hoe kan je die herkennen als ze zo is veranderd ? Het hi patroon is de sleutel, dat verandert zelden. Bovendien heb ik ondertussen een hele bibliotheek opgebouwd van koi die ontwikkelen van tosai en nisai etc...Nu begint zich dat te lonen. Door de codenummers vind ik via Youtube iedere gewenste koi makkelijk terug. Je moet het wel bijhouden, anders loopt het in het honderd.

Ik stond wel versteld van haar verschijning, want volgens mij had ze zowel in lengte als in breedte aanzienlijk wat centimeters genomen. Ze leek me enorm, en dat wil wat zeggen in deze vijver. Volgens mij was ze de 70 cm gepasseerd, en geloof me, in een grote vijver zoals deze, lijken ze klein hoor...zelfs als ze een meter zijn. Nu nog een filmpje van de natuurvijver, want dat is altijd een luxe om deze te mogen bewonderen. De vissen hadden het hier trouwens allemaal voortreffelijk gedaan.Reacties

9 reacties tot nog toe

Serieuze natuurvijver, dat is een genot voor mens en dier :)

Jeroen on 10/06/2011 09:27

...en wat een metamorfose van de Mako Showa !

Jeroen on 10/06/2011 09:27

Heb hier hetzelfde fenomeen.
Koi gedragen zich heel loom en eten niet of slecht.
Waterwaarden allemaal prima in orde geen parasiet op afstrijkjes te herkennen.
Bacteriedruk laten meten, geen probleem.
TDS waarde water optimaal.
Dit duurt nu al twee weken, gisteren begon de boel weer wat actiever te worden en werd er weer wat gegeten vanmorgen zwom alles vrolijk boven in en kwamen ook weer wat eten.
Het weer werkt niet echt mee in deze en ik merk ook wat paaigedrag.
Rustig maar even afwachten en de koi goed in de gaten houden.

Groeten.

Jan on 10/06/2011 12:23

Mijn vissen zwemmen rustig zoals in het laatste filmpje van de natuurvijver.Rond een uur of negen s'avonds worden ze veel actiever .Eten doen ze eigenlijk heeeeeel rustig ,dit kan een half uur duren tot de korreltjes op zijn.
Is dit gedrag normaal ? zo ja dan is er toch nog iets normaal aan mijn vissen :(

johan on 10/06/2011 12:36

Bij ons is het een levendige boel ze komen met voeren de vijver bijna uit en ze krijgen genoeg.
Wat ook de oorzaak van niet na boven willen komen kan zijn,vorig jaar ook meegemaakt REIGERS.
Ze worden dan schuw en komen niet na boven.

rob on 10/06/2011 14:27

Nergens last van! koi eten prima, en springen net als bij Rob bijna de vijver uit.

Gr.

Randy on 10/06/2011 18:36

Ik heb hier een aantal weken geleden hetzelfde probleem gehad.
Lusteloos, wel gewoon eten en vooral in de morgen hangen. Precies zoals hierboven beschreven.
Water is goed en er zijn verschillende koi gecontroleerd op papasieten, maar niets gevonden...
Inmiddels hebben ze gepaaid en eten goed.
Ik houd het op de verandering van het weer, dit jaar al helemaal met dit uitzonderlijk voorjaar!

René on 10/06/2011 19:04

Vissen gaan zonder problemen.
Als ik iets niet vertouw,dat fantastische boek van Maarten Lammers erbij.
Zo ook geleerd dat een klein zout badje wonderen kan doen.

En ja,ik blijf het roepen.De Clarity! Van onschatbare waarde die proteine skimmer.
Niet teveel voer,lekker beluchten,en een beetje alg!

Gr.Jack.

jack on 10/06/2011 21:39

Hier mak het soms ook al eens gebeuren dat ze niet of minder eten en actief zijn.
Mij is duidelijk geworden dat het vaak kan gaan om wijzigingen in weer (luchtdruk) of omgevingsfactoren.
bv na de winter die heel rustig is rond de vijver plots tafel erbij stoelen, beweging.
Dan zijn ze soms een paar dagen wat meer "achterdochtig".
Loom en geen honger is bij mij soms voor en na een onweersbui.

Raf on 11/06/2011 17:51