Het Hexamedium, een toevallige ontdekking.

Het Hexamedium, een toevallige ontdekking.Onlangs is mij de mogelijkheid geboden om filtermateriaal (losse zeskantige pijpjes) uit China te testen. Zoals iedereen weet scoren losse filtermedia hoge punten op het gebied van waterdoorstroming.

Het heeft niet snel de neiging tot dichtslibben en kan met veel rendement toegepast worden in zowel trickel- als bakkishowers alsmede in onderwaterfiltering. Het gaat hier over keramische pijpjes van zo'n 3 cm. lengte, die in, zoals gezegd, zeskantige vorm met een opening in het midden aangeboden worden. Qua materiaal en uiterlijk lijken de pijpjes enorm veel op het bekende superfiltermedium Syporax. Het heeft ook duizenden microscopisch kleine oneffenheden (poriën) waardoor het een enorm aanhechtingsoppervlakte heeft en zorgt voor een gigantisch filterend vermogen. In eerste instantie dacht ik, och dat is weer van hetzelfde spul dat je overal kan kopen, want ik ben een favoriet voorstander van bacteria house. (let wel: NIET het namaakspul bacteria home)

Een tweetal maanden geleden kreeg ik echter de stalen binnen, en ik heb een bakki uitgerust met 50 kg van dit spul. Ik ga het Hexamedium noemen, analoog naar de latijnse benaming van zeshoek, dan heeft het ding ook een naam. Het gebruik wees uit dat het vrij snel de bacteriën de kans geeft om te ontwikkelen. De buitenzijde is zoals gezegd niet glad , maar redelijk grof en toch voelt het ook weer fijntjes aan. Het geeft de nitrificerende bacteriën de kans om zich vast te zetten op de buitenzijde, terwijl de binnenzijde de kans voor aanhechting van denitrificerende bacteriën biedt in minder zuurstofrijke omstandigheden. Het blijkt dat Hexamedium met name het hele fijne organische materiaal weet te verwijderen. Bovendien en zeker niet onbelangrijk is het gegeven waar ik in een vorig nieuwsitem al verwonderd over was, is het feit dat er zich spontaan een soort mos ontwikkelde in de onderliggende bakki shower. Ik heb gevraagd wat dit soort plantje was en men wist mij te vertellen dat dit mos enkel kan gedijen in zeer gezond water. (lees vorig artikel, toen was er nog geen link gelegd met het hexamedium.)

Wat vooral opvalt en waar ik me nu pas over verwonder is het feit dat het water zo stralend helder blijft. De werking lijkt wel op bacteria house. Ik heb vastberaden besloten om beslag te leggen op dit spectaculaire filtermedium door onmiddellijk 1000 kg aan te kopen. Het is gisteren binnengekomen en mensen die het wensen te proberen of aan te schaffen, geef ik een éénmalig aanbod, waar je eigenlijk zeker gebruik van moet maken.

De normale verkoopprijs is 99 euro per zak van 25 kg zijn. Bestel je echter in de maand september, (af te halen wanneer je wil) dan bied ik het éénmalig aan voor 79 euro per zak van 25 kg, met een minimum afname van 50 kg. Dit aanbod is enkel geldig zolang de voorraad strekt.

Indien je een filtermedium nodig hebt en het kan gebruiken raden wij je ten sterkste aan om ons Hexamedium aan te kopen. De verpakking is amateuristisch, maar dit doet niets af aan de kwaliteit van dit unieke filermateriaal.

Voor een optimale werking heb je 100 kg nodig voor een vijver van 15-20 m³

Het Hexamedium zal in de toekomst vanaf volgende week ook verkrijgbaar zijn bij het vijvercentrum Nederland, kortweg Nikoi. De verkoop zal voorlopig enkel door Nikoi en Interkoi Arendonk gedaan worden.


Meer afbeeldingen

Reacties

11 reacties tot nog toe

Mag ik nog eens even uitpakken met mijn kleinkinderen ? Het is al lang geleden dat ik ze er bij betrokken heb, maar gisteren zijn er mooie foto's gemaakt voor de kledinglijn van mijn schoondochter en de vijvers van interkoi vormden het decor voor mijn superkleinkinderen. klik hier om de catalogus te zien. (±20 foto's). Voor degenen die het te melig vinden, lees gewoon verder...

luc on 21/09/2009 10:14

Bedankt :o)

Robby on 21/09/2009 10:43

Thank you Luc ! we enjoyed making the pictures at Interkoi. The"models" liked it too The pity was that you were already left !

Bego on 21/09/2009 10:46

Niks melig hoor,het zijn hele mooie foto's.
Jammer dat ik geen dochter heb :-)
Lisse zou zomaar als foto model kunnen beginnen
en de dochters van Robby zijn levende poppen met prachtige ogen
wacht maar tot ze met vriendjes thuis komen ;-)

Riny D on 21/09/2009 16:57

Hallo Luc,
voor mij graag 50kg

Geerard on 21/09/2009 18:03

Luc, is dit alleen te gebruiken voor de bakki of kan je het ook toepassen in een meerkamer filter en moet je het dan beluchten

johan on 21/09/2009 22:53

Het heeft niet snel de neiging tot dichtslibben en kan met veel rendement toegepast worden in zowel trickel- als bakkishowers alsmede in onderwaterfiltering. Onderwaterbeluchting is niet nodig, maar het mag altijd.

luc on 22/09/2009 06:40

Als ik even bereken, dan kom ik op 64 liter voor 50 kg. en dan is de prijs € 2,32/liter. Ik ben even gaan rondneuzen bij de shopsites en de goedkoopste siporax kost €159 per 50 liter, dat is € 3,18 euro/liter. Het is dus prijstechnisch ook best leuk. Zelfs bij de normale verkoop van € 199/ 64 liter(50 kg) is de prijs nog goedkoper. Aardig meengenomen als het zo goed is als je beweerd.

John on 22/09/2009 11:36

@John, het is beter....

luc on 22/09/2009 11:53

Als ik het goed begrijp is 25 kg. gelijk aan 32 liter volume ?

Joost Verbeek on 23/09/2009 10:48

Dat is correct Joost. Nog wel even melden dat ikzelf nog maar 125 kg heb liggen en er ligt nog een deel bij Nikoi. De rest is reeds verkocht en de volgende lading komt pas einde van dit jaar.

luc on 23/09/2009 12:51