Het is weer zover

Het is weer zoverHet is of de duivel er mee speelt. Afspraak met Yamatoya was om 6 nisai door te laten groeien in de mudpond, maar blijkbaar liggen wij elkaar niet.

Kreeg ik verleden week telefoon dat hij de koi niet in zijn mudpond kon houden, en dat er slechts 3 mochten blijven om door te groeien naar Sansai. Dat was de afspraak niet, en ik had alle betalingen al verricht, zodat ik eigenlijk met de rug tegen de muur gedrukt werd. Ik was weer echt "pissed off", want iedere keer kom ik in conflict met deze overigens aangename man.

Shiraishi San beweerde dat zijn mudponds niet goed genoeg waren dit jaar, en dat de koi niet het gewenste resultaat gaven om ze nog een jaar in de mudpond te laten. Daarom moest iedereen 50% van zijn koi naar huis laten overvliegen. Langs de ene kant moeten we hier begrip voor kunnen opbrengen, omdat hij zijn beroep zo ernstig neemt, maar langs de andere kant brengt hij me toch in moeilijke papieren. Voor mij is een koi van Yamatoya pas op zijn best als hij als Sansai uit de mudpond komt. Ik weet dat hij een integer kweker is, en dat hij absoluut het beste voor heeft met zijn koi. Het is ook algemeen geweten dat zijn koi veel langer zullen meegaan als andere koi, omdat ze niet "geforceerd" worden, maar op een natuurlijke manier, zonder kleurvoer, zonder verwarming in de winter grootgebracht worden. Dit heeft als resultaat dat men veel langer kan genieten van zijn koi, en dat zijn koi veel langer in topconditie blijven.

Ik blijf een fervent aanhanger van Yamatoya of Shiraishi San, maar hij kan het wel erg bont maken. Temeer dat hij ook nog eens de verkeerde kohaku heeft geleverd. Is het nu aan zijn ouderdom te wijten, of aan iets anders, ik weet het niet, maar de nidan kohaku die ik gekocht had, was voor mij een hele goede koi en hier zat ik echt naar uit te kijken. Blijkt dat hij nu de verkeerde heeft opgestuurd. Zo zie je maar dat niet alles over een leien dakje gaat.

Wel kan ik genieten van de klassieke showa "kurochocho" of "zwarte vlinder", een koi waar je zo verliefd op wordt. De koi van Yamatoya zitten dus nu in Arendonk in quarantaine. Je kan ze zaterdag komen bekijken indien je dit wenst. Zoals iedere zaterdag zal ik open zijn vanaf 11 uur.
Meer afbeeldingen

Reacties

8 reacties tot nog toe

Hoe aangenaam een man ook kan zijn hier kan je eigenlijk niet op bouwen... Afspraak is afspraak en dan ook nog de verkeerde opsturen...
Maar de showa is wel een toppertje!!!!!!!!!!!

Ton on 11/06/2009 08:07

Zelden zo een zwakke uitleg gehoord. Als de mudponds zo slecht zijn gaat hij ze dus ook niet gebruiken?????? Dan konden de andere koikes er toch gewoon inblijven, hun potentieel zal in Japan zeker meer kans hebben. Daarbij moeten we allen toch nog afwachten wat de zomer gaat geven.
En een verkeerde koi opsturen. Is daar dan niemand in Japan die enige controle uitoefend? Of kan uitoefenen? Als de koi verkocht wordt zijn er toch ook meerdere die een centje/ cent meepikken.
Wat de showa betreft heeft Ton volledig gelijk: een beeldje.

willy on 11/06/2009 10:23

Hoi Willy, hoe tegenstrijdig het ook is, nu moet ik helaas Shiraishi San toch verdedigen, alhoewel ik hem oneerlijk vind tegenover mij. Hij beweert in principe dat de kwaliteit van zijn mudponds niet voldoende zijn om het aantal koi dat moet blijven optimaal te kunnen verzorgen. Ik ken de man, en ik geloof wat hij zegt. Ik weet zeker dat hij het beste resultaat wil. Is dit niet zo, dan heeft hij me gewoon belazerd, maar dat is dan zijn probleem en niet het mijne. Het spijtige aan deze zaak is dat ik vrij onmachtig ben in deze situatie. Ik weet dat Brian alles in het werk gesteld heeft om het alsnog in orde te krijgen, maar zonder resultaat. De relatie Brian - Yamatoya is ondertussen ook sterk bekoeld, dat proef ik in zijn mails, want Shiraishi San was voor Brian ook nummer één. Het is dus niet zo dat zijn mudponds zo slecht zijn, maar dat zijn mudponds niet goed genoeg zijn om het aantal koi op zijn best te laten evolueren. Mijn laatste woord is hierin echter nog niet gesproken....daar mag je donder op zeggen....

luc on 11/06/2009 10:49

Ondertussen zijn de onderhandelingen met Yamatoya (Shiraishi San) afgelopen. Dit is het antwoord van Brian: Hi Luc, I just got off the phone with Mr. Shiraishi and he has put the missing nidan into the mudpond for you and told me to send you his regards. It seems that he's had some time to reflect on all that has happened, and although he didn't quite say as much, he realizes that if he is capable of making a mistake like sending the wrong koi then it is possible that he was mistaken about our deal as well. He was much more pleasant to speak with this time and I think he genuinely feels contrite. The incorrect kohaku is yours to keep and I hope that you will be able to get some compensation out of it.
Best Regards, Brian


Ik denk dat hiermee de zaak volledig opgelost is. Ik ben in ieder geval tevreden met de oplossing, (die ik wel zelf afgedwongen heb).

luc on 11/06/2009 11:24

Had brain dan niet een controleerde rol moeten spelen, het zijn kostbare koi?
Rob.

rob on 11/06/2009 11:39

Dag Rob, Brian is in deze niets te verwijten. Hij kan niet iedere koi gaan controleren die vertrekt vanuit Japan. Als je moest weten dat je Brian een 3-tal uur met de trein naar Okayama moet rijden en dan nog eens een 3-tal uur met de auto, dan begrijp je misschien waarom. Dan praat je nog maar over 1 kweker in 1 regio en praat je nog niet over de Niiagata (800 km verder) of Kiushi island....

Normaal gezien gebeuren er geen of weinig fouten, en als het gebeurd wordt het netjes opgelost, zoals je kan zien. De informatie die ik nu vrijwillig vrijgeef kom je normaal niet te weten. Het geeft enkel een indruk hoe het werkt, ik hou er een nieuwsitem aan over, en ik breng de reacties en communicatie op gang.

luc on 11/06/2009 14:32

Idd een knappe showa, showa zijn mijn favorieten. Spijtig dat mijn vijver "vol" zit, als alles meezit heb ik volgend jaar een vijver die 5x groter is dan de huidige ;)

Jeroen

Jeroen on 11/06/2009 20:34

Op het einde komt alles goed Luc .
Snel gezien Luc om die showa eruit te halen . ( heel schoon )
Als ik me niet vergis was hij te koop in een set van kohaku en ene showa
Groeten.

Marcel on 11/06/2009 23:07