Het nemen van een Antibiogram.

Het nemen van een Antibiogram.Soms hebben mensen problemen met koi en is antibiotica soms een afdoende maatregel.

Het is echter niet altijd makkelijk om een koidokter in te schakelen, deze te laten komen en een antibiogram te laten maken. Door middel van een antibiogram wordt bepaald welk antibioticum moet worden voorgeschreven bij een bepaalde infectie. Interkoi werkt tegenwoordig samen met MBM, een bedrijf in België, vergelijkbaar met Lelystad, waar ze deze onderzoeken voor mij doen.

Ik heb op dit ogenblik de nodige materialen liggen om een onderzoek te laten plaatsvinden. Hiervoor is het enkel nodig dat je een "'Schwab" komt halen of een wattenstaafje met de nodige vloeistof om te bewaren. Hiermee wrijf je over de huid daar waar de ontsteking is, dat je daarna deponeert je in het bijhorende buisje.

Ik stuur deze schwab dan op, en na 1 of 2 dagen heb je de uitslag van het onderzoek. Er worden 2 pakketten aangeboden, waarbij je de mogelijkheid hebt om 1 of 2 pakketten te laten onderzoeken, maar gezien de wijd verspreide resistentie tegen antibiotica zou ik toch 2 pakketten aanraden.

De kosten bedragen 60 euro. Hiervoor worden de schwabs ter beschikking gesteld, opgestuurd, en de 2 pakketten antibiogram verstrekt, met de nodige uitslagen. Op deze uitslag is de inhibitiezone vermeld. Eenvoudig vertaald, is dit de afstand die de virussen houden van de antibiotica, hoe groter deze afstand, hoe beter...

Op deze manier doe je doelgericht onderzoek, en is de actie die je neemt, de juiste actie. Er wordt soms te veel gerotzooid met behandelingen die totaal geen nut hebben.


Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Kijk dit is nu echt iets waar we iets aan hebben in de koi wereld. Naar mijn mening wordt er te snel gegrepen naar breed spectrum antibiotica. Je killt met dat soort antibiotica meer dan nodig en werkt resistentie in de hand. Als je weet welk type antibiotica werkt kun je veel effectiever te werk gaan.

Zeer goede ontwikkeling !

Ray on 14/06/2012 12:46

Ray, leg jij als chemicus eens precies uit wat inhibitiezone is. Ik weet zeker dat je dit verstandig en begrijpelijk kunt uitleggen.

luc on 14/06/2012 13:18

De plaatjes die LUC hier beschrijft bevatten voedings stoffen voor de bacterien uit de schwab. De bacterien groeien hier uitstekend op. De plaatje noemen zo ook wel voedingsbodems.

Als je naar goed de plaatjes kijkt zie je allemaal witte "strepen lopen" dit zijn allemaal bacterien die gegroeid zijn. De gekleurde puntjes die je ziet bevatten verschillende soorten antibiotica. De antibiotica die het beste werk heeft rond het gekleurde puntje een door zichtige rand. Dat is de inhibitie zone hier groeien geen bacterien. Rond het best werkende antibioticum groeien dus geen bacterien. Hoe beter het antibioticum werkt hoe groter de doorzichtige rand rond het gekleurde puntje. Je ziet duidelijk dat niet alle antibiotica werken. Dit kan dus ook door resistentie veroorzaakt zijn.

Inhibitie betekend zoiets als tegenhouden, verhinderen.
In dit geval verhinderen van de groei/vermenigvuldiging van de bacterien.

Hopelijk is het nu een beetje duidelijk.

Ray on 14/06/2012 18:14

Ge bent een engel Ray...

luc on 14/06/2012 18:29

Dit zouden alle dealers gewoon moeten hebben!
Eigenlijk zijn we het gewoon verplicht om zo tegaan handelen.
Net wat ray schrijft,iedereen pakt naar een breedspectrum anti-biotica.
Maar met de huidige stand van zaken helpt dat bijna niet meer.
De Resistente bacterie rukt op....er is een probleem aan het ontstaan.
Heb het meegemaakt,en hoor het teveel dit jaar!

Gr.Jack.

jack on 14/06/2012 20:04

We willen inderdaad allemaal de mooiste en de grootste koi ,met al de problemen die daarbij horen.Ben blij dat er eindelijk eens kan nagekeken worden met wat er bestreden kan worden.Is het eigenlijk mogelijk om juist te weten welke slechte bacterien het net zijn en .Maw kan er bacteriendruk gemeten worden en dan bedoel ik niet alles samen maar meer specifiek.

johan on 14/06/2012 20:31

Schitterend initiatief, Luc. Dit is de eerste keer dat ik dit aangeboden zie. Zou inderdaad bij elke dealer moeten bestaan.
Ik hoop dat ik het niet nodig heb, natuurlijk, maar als het nodig is, heb ik eindelijk iemand waarvoor ik er teecht kan.

Bedankt, Luc!!

dirk on 15/06/2012 12:37