Het soepboerke

Het soepboerkeJe zult je afvragen, wat is ie weer aan het brouwen...maar dat zit in de genen. Mijn vader was een goede kok, en ik ben er ook niet vies van.

Hetgeen ik in dit filmpje aan het klaarmaken ben is gewoon een soepje van aardperen. Aardperen staat erom bekend dat ze veel inuline bevatten, en inuline is dan weer een bepaalde stof die enkele interessante kenmerken bevat. Inuline komt voor in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde streken zoals bijvoorbeeld cichorei, aardpeer, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok.

Inuline wordt opgeslagen in de vacuole (soort opslagblaasjes) van de plantencellen en is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Het werkt ook als cryoprotectant. Dit wil zeggen dat het de plant beschermt tegen bevriezing. Inuline heeft zelf geen zoete smaak, maar inuline-preparaten bevatten vaak afbraakproducten met een zoete smaak, waardoor het preparaat toch vaak zoetig smaakt. Inuline heeft een witte kleur en is vrij goed in water oplosbaar.

Inuline wordt ook onder de prebiotica geschaard. Prebiotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen.

Industrieel wordt inuline gebruikt voor de productie van fructose. (dit zijn enkelvoudige suikers). Inuline wordt als glucosevervanger gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (Diabetes mellitus), aangezien het de bloedglucosespiegel niet beïnvloedt. Als prebioticum wordt inuline ook gebruikt door mensen met het prikkelbaredarmsyndroom, bij obstipatie en diarree.

Inuline is een koolhydraat dat de enzyme van de koi sterk maakt. De verwerking gebeurt voornamelijk door er een soepje van te maken. Gewoon in kleine stukjes snijden, af en toe zelf een stukje in de mond nemen, want ik vind het ook lekker. Dan een klein halfuurtje laten koken. Als het gekookt is, doe ik de stukjes aardpeer even door de blender en klaar is kees. Je kan er ook nog wat paardebloem of andere kruiden bijdoen, waarvan je denkt dat het goed is voor de koi.

Ik doe dit op dit ogenblik iedere week, en of het nut heeft, kan ik niet echt beoordelen, maar het zijn van die dingen die vooral een "goed gevoel" geven, en vooral, ik vind het heel lekker. Het doet me denken aan de rapen die we vroeger van het veld gingen stelen. Je moest oppassen dat de boer het niet had gezien, net zoals appelen stelen, en dan was het dubbel zo lekker.

Als je wil zal ik er eens een grote partij tegen zaterdag klaarmaken. Dat is ook de laatste zaterdag dat ik open ben in de maand januari. Wie het graag heeft, kan het gratis meenemen, ik maak het graag voor je klaar. Wie het wil moet me wel een seintje geven, zodat ik voldoende kan klaarmaken.

Meer afbeeldingen

Reacties

8 reacties tot nog toe

Ik ken het vooral uit de boekjes van Paul Souren, op zich goed spul,
het schijnt veel te worden ingezet in Japan tijdens de winterperiode.
Mijn vissen eten het wel maar niet van harte.
Heb er dit jaar enkele gepoot, het groeit als een speer.

Nico on 06/01/2014 09:41

@Luc,

Heb dit ook al eens toegepast,en ik moet zeggen dat ze nadien veel actiever waren !!! Toeval of toch niet Luc???

Filip on 06/01/2014 10:54

wij doen ook alles voor onze kois!!!! haha

pascal on 06/01/2014 20:01

allemaal nog de beste wensen ,heb het ook in het boek van paul souren gelezen , maar waar kun je aardperen kopen??

jan van hoof on 07/01/2014 07:27

Ik heb er gisteren gekocht aan 1 euro/kg. Deze zijn nog in reklame tot morgen bij fruitmarkt Cools in Arendonk.

luc on 07/01/2014 08:15

@Jan,
Ook in warenhuis colruyt kan je die vinden!!gr

Filip on 07/01/2014 12:43

zijn er ook in nederland winkels voor aardperen

jan van hoof on 08/01/2014 21:13

@jan,
Ja,in de lidl

Filip on 09/01/2014 18:57