Het spel der kwekers

Het spel der kwekersZaterdag zijn er enkele interessante onderwerpen aan bod gekomen, waaronder eentje dat ik wel eens wil voorstellen.

Er werd de vraag geopperd hoe de meeste mensen zich lieten leiden om een koi te gaan kopen. Dat was een moeilijke vraag. Wij denken dat de meeste mensen niet stilstaan bij kwekers en dergelijke, maar dat het grotendeel zich laat leiden door omstandigheden zoals "het in de buurt zijn van...", "toevallig gezien", enz....

Het is pas als het virus heeft toegeslagen dat je echt interesse begint te krijgen in koi, en dat je meer informatie begint te verzamelen om zich verder te specialiseren. Vermoedelijk is dit groepje kleiner dan je denkt. Heeft het koivirus je te pakken, dan komt de lange weg van studie en kennis en ga je dieper in op alles wat met de koi te maken heeft.

Ontegensprekelijk word je kennis getoetst aan ervaringen, ga je de koi op een andere manier beoordelen en komen ook de kwekers aan bod. Sommigen gaan bepaalde kwekers op een voetstuk plaatsen, en zo ga je onvermijdelijk verschillende kampen krijgen waarin deze groep die kweker, een andere groep die kweker als het heilige sacrament gaan aanbidden.

Ik moet eerlijk zeggen dat voor mij iedere kweker zijn kans verdient, en als er dan al kwekers zijn die bij mij meer op de voorgrond treden, dan is het puur het gevolg van....Iedereen weet dat Momotaro bij mij hoog aangeschreven staat, maar dat heeft meer te maken met de relatie die je hiermee opgebouwd hebt voor zover dat mogelijk is. Iedereen weet dat ik Yamatoya als een kleine kunstenaar beschouw, een zwak heb voor Yamamatsu voor zijn prachtige vissen, en dat Taniguchi een onbekende faktor is, waarvan ik denk dat hij het gaat maken in de toekomst.

Daarom heb ik zaterdag even voorgesteld om dit jaar de vissen te tonen zoals ik het altijd doe, maar dat ik voortaan de naam van de kwekers niet meer vermeld. Zou dit effect hebben op de aankopen van de koi ? Het is slechts een voorstel dat niet uitgevoerd zal worden, maar wat zouden jullie ervan vinden, dat is eigenlijk mijn vraag. Zouden jullie de koi anders bekijken als de naam van de kweker niet vermeld zou zijn ?


Reacties

17 reacties tot nog toe

Ja.
Dit geef ik eerlijk toe,was de kleine tosai die ik vorig jaar gekocht had niet van Yamatoya geweest had ik deze nooit aangeschaft.Ik wou gewoon een koi van die kweker.

johan on 10/01/2011 08:16

Ik moet Johan bijtreden. Ook ik koop specifiek een bepaalde koi omdat die komt van bij een bepaalde kweker. Dit wil niet zeggen dat ik het bij ene kweker hou. Iedere kweker heeft zijn eigen visie, zijn specialiteit.... en dat maakt dat onze collectie ook bestaat uit koi met verschillende bouw, kleuren, evolutie in komende jaren.... wat het koihouden zeer interessant maakt. Onze laatste aanwinst is van yamamatsu en ik hoop ook wat te vinden bij Tanaguchi.
Belangrijk in dit heel verhaal is de broodnodige informatie die je moet krijgen van je dealer over de betrokken koikwekers. En op dat vlak zit ik bij Interkoi zeer goed. De visie van Luc, gecombineerd met de koiideeen van Rini, het toe te point gaan van Ben, maken dat ik een eerlijk totaalbeeld krijg. Dat bevestigt zich dan ook nog eens in de aangekochte kois die een visuele bevestiging geven, aangevuld met regelmatig infosessies via dit kanaal.
Dus wens ik steeds de naam van de kweker, liefst ook de bloedlijn of oyagoi te kennen. En dat we de kans krijgen bij verschillende topkwekers aan te kopen is zeker een meerwaarde voor ons.

willy on 10/01/2011 10:05

Elke koi dien je hetzelfde te beoordelen.
Zou de koi dus niet anders bekijken als ik de naam van de kweker niet wist.
Maar,kennis over de kweker,bloedlijn,ouderdieren,informatie daarover,
zijn wel de doorslaggevende factor om wel/niet de vis aan te schaffen!
Je zoekt bewust toch na bepaalde eigenschappen en potentieel,met de goede info,
kun je de kans verkleinen op een teleurstelling!

jack on 10/01/2011 11:29

De meeste klanten willen de kweker en bloedlijn kennen , ben er zelf ook ene van . Koop bij jou twee Marudo's kohaku's , maar de ouderdieren zijn afkomstig van Dainischi . Wat heb ik nu eigenlijk gekocht ? ( de koi's staan me wel aan en dit is wel het belangrijkste voor mij ) Vergeet niet dat deze jongens serieu wat van elkaar kopen en ruilen . Daar staan de meeste niet bij stil . Dat zijn dikke vrienden van elkaar en ze zijn slim genoeg om hun beste ouderdieren in Japan te houden .Hoeveel kwekers hebben de Sensuke bloedlijn wel niet gebruikt ?

Marcel D on 10/01/2011 11:35

Ik denk persoonlijk maar zo. Uit elke kweek komt maar een heeeeeel klein percentage topvissen. <2% ofzo? maar schiet niet op de percentages want ik roep nu ff wat uit het hoofdje.
Bij mijn weten zijn er geen kwekers die uit een kweek bijvoorbeeld 10% of nog meer topvissen halen. He is gewoon dun gezaaid.
Dan is het voor mij toch een beetje gok de goal voor de topvissen (is kort door de bocht ik weet het)
Zou ik mezelf dan blind staren op een kweker ? Nee want ik ga voor kwaliteit met een stukje eigen smaak. Ik zou mezelf dan wel beperken om ook nog een keer alleen van een kweker te willen hebben.
Nee dan probeer ik liever mijn eingen kennis op te veiselen zodat ik in staat ben om voor mijn budget de beste vis te kiezen.

Groet,
Wim

Wim on 10/01/2011 11:55

Wanneer ik een vis zie dat me bevalt, wil ik toch wel de kweker en bloedlijn kennen. Dan is het makkelijker om te beslissen om die bepaalde prijs voor die vis over te hebben.

Jeroen on 10/01/2011 12:59

en waarom jeroen ?

jan on 10/01/2011 13:08

Ik denk dat elke kweker wel "goeie" vissen heeft. Er zijn zeer veel kwekers die dezelfde bloedlijnen gebruiken en ouderdieren bij elkaar gaan halen om nieuw bloed in hun kweek te brengen.
Het probleem is dat je niet van elke kweker de bloedlijnen / ouderdieren / evolutie van de vissen kunt volgen om met kennis van zaken een keuze te doen.

Sommige kwekers steken daar een beetje boven uit (nu of in het verleden, dat laat ik in het midden). Hiervan zijn de resultaten meestam wel bekend (SFF bv) Deze profiteren natuurlijk van de situatie en vragen soms absurde prijzen voor hun vissen.
Hier kan je dan ook nog voor verassingen komen te staan en neem je soms ook nog een risico door een nieuwe bloedlijn aan te kopen waarover nog maar weinig bekend is ( Mako kohaku van Momotaro bv ) en die toch al recordprijzen halen op de veiling.

Volgens mij kan je bij een andere kweker dezelfde kwaliteit kopen (en goedkoper), alleen moet je een dealer vinden die al een aantal jaren met die kweker zaken doet zodat er een vertrouwensrelatie is opgebouwd.
Hetzelfde als hetgeen een klant hier met zijn dealer doet eigenlijk. En ik denk dat dit belangrijker is dan de naam van de kweker, er op vertrouwen dat de kweker het beste voorheeft met de dealer en dat de dealer het beste voorheeft met zijn klant.

Van sommige kwekers moet ik niets meer hebben, maar of dit de kweker zijn schuld is of de dealer die mij in't zak heeft gezet door "minderwaardige koi" aan te kopen dat weet ik niet. (het gaat hier niet over Interkoi hé, no panic!)

René on 10/01/2011 13:44

nee, ik zou daar geen probleem mee kijken, ik oordeel een koi op bouw en kleur en als deze me goedbevalt dan koop ik deze..en maak het niet uit van welke kweker eze afkomt..ik durf te wedden als je de kweker weglaat dat het net zo goed verkoop, want men zoek vissen op smaak

gin on 10/01/2011 14:12

Goede en verstandige redenering René, daar kan ik me heel goed in vinden. Het is ook een interessant onderwerp.

jan on 10/01/2011 14:39

Nou,nou, je hebt wel een discussie uitgelokt, Luc. Mijn mening is dat de kweker zeker van belang is. Buiten de koi die je op het oog hebt en de waardering voor de door jou uitgezochte vis, het patroon de kleur(en) enz, is het ook altijd goed om de afkomst (de kweker en de bloedlijn) te weten. Je kunt zo immers beter beoordelen of de vis toekomstpotentie heeft. Ik wil voor mezelf in ieder geval altijd weten wie de kweker is. Je bent tegenwoordig immers door allerlei factoren, al meer dan genoeg geld kwijt voor een mooie koi en om teleurstellingen te voorkomen is het beter dat je zo veel mogelijk weet over je toekomstige vijverjuweel.

Peter van der Waals on 10/01/2011 17:46

Voor mij is het zeer simpel ha ,zoveel mogelijk informatie over de koi verzamelen en dit is ;prijs/ouderdieren/leeftijd/bloedlijn/kweker en de huidkwaliteit van de koi op dat moment .Waarom het er niet ineens bijzetten dan ? Als je zo,n dure vissen verkoopt mag je niet bezuinigen op informatie door deze achter te houden vind ik ! grtjs

paul on 11/01/2011 07:31

Wanneer ik een nieuwe koi koop ga ik niet in eerste instantie uit van de kweker.
Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik een "klik" heb met de vis.
Dat ik ineens zeg "wouw dat is een mooie of aparte vis".
Alleen is dat wouw in de loop van de jaren wel beinvloed door de kennis die je opdoet. Ik kijk nu eerder naar de boddy dan naar het patroon wat ik in het begin deed. Meer dan vroeger probeer ik in te schatten wat de vis gaat doen.
Wanneer de dealer daar dan ook nog zijn kommentaar omtrent de kweker bijvoegt is dat mooi meegenomen. Ik ben namelijk niet zo goed, dat ik aan een koi de bloedlijn kan herkennen. (Misschien komt dat nog wel :-)
Het advies van de dealer kan helpen de koi dan ook echt aan te schaffen.
Maar..... hoe goed hij een koi van een geweldige kweker ook aanprijst, wanneer ik niets met de koi voel, mag hij hem houden.

Wat betreft de opmerking van Marcel.
Heel veel kwekers kopen inderdaad bij elkaar. Vooral na de grote aardbeving hebben de kwekers elkaar met vissen geholpen.
Ook Alen Googan vertelde me eens dat de bloedlijnen heus niet zo zuiver zijn als wij wel denken.

Trouwen Luc , van welke kweker komt de koi die ik in december met de kleine veiling heb gekocht ?

Fred on 11/01/2011 17:05

Je zult me even moeten helpen Fred. Kan je wat meer info geven over de koi die je gekocht hebt. Ik kan aan de hand van de info en van je naam niet zien over welke koi het gaat.

luc on 11/01/2011 17:12

Koi 3 van de kleine veiling op 30 december om 19.00 uur

fred on 11/01/2011 17:29

De kweker van deze koi is Yagenji (staat trouwens op de website. kohaku 1011045).
Dit is een goede correcte kweker. Het zijn 2 broeders, Daisuke en Toshinori die in Niiagata een goed verzorgd koibedrijf uitbaten. Het zijn zeer vriendelijke mensen met goede koi, zonder tot de grote kanonnen te behoren.

Meer informatie van hen kan je vinden onder: www.yagenji.net

luc on 11/01/2011 18:21

IK denk dat je ook de naam voor een stuk betaalt,zoals een mercedes.
Maar er zijn ook nog kwekers die niet echt een naam hebben, en toch vindt je er ook soms een mercedes.
groetjes jan

jan severijns on 12/01/2011 12:23