Het winterverblijf van onze Jumbo's

Het winterverblijf van onze Jumbo'sOnze verwarmde quarantainebakken van 15 m³ zijn geweldig, maar voor de grote meisjes vind ik het toch wat kleinbehuisd. De warmtepomp die ik hiervoor heb aangeschaft is zowat de beste investering die ik ooit heb gedaan,

Tot we op het lumineuze idee kwamen om een bypass te maken naar de buitenbakken. Voorheen werd de warmtepomp ook al gebruikt om het zwembad van de kleinkinderen te verwarmen in de zomer. Deze bevind zich achter de hal en waarom geen bypass maken naar één van de buitenvijvers.

Zo gezegd, zo gedaan, en we hebben gewoon een slang van 50 mm doormeter aangesloten van de buitenvijver naar de zandfilter van het zwembad en de leidingen van het zwembad even op nonstop gezet. Hier had ik wel 50 m. slang voor nodig, maar dat is nu ook niet zo erg. Op 1 dag was de temperatuur van de buitenbak van 36 m³ van 11,6° naar 18° verwarmd. Wat een luxe die warmtepompinstallatie.

De grote meisjes kunnen nu toch iets beter hun rondjes trekken, en zoals je kan zien op de foto's zijn ze al volop bezig om de algengroei op de zijkantjes te onderzoeken.

We zullen ze hier de nodige rust geven de volgende maanden, zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden op de shows. Domino, Camouglage en Shiba Zakura voelen zich kiplekker in ieder geval...


Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

Hallo Luc,
dit is een serieuze temperatuurstijging op 1 dag. Heb je wat meer informatie over die warmtepomp, geeft mijns insziens een hoger rendement dan een warmtewisselaar op cv.

willy on 08/11/2008 11:34

@Willy: als je de site van verleden jaar hebt opgevolgd, dan zou je alles kunnen lezen over de werking van de warmtepomp. dit is niet op 1-2-3 uit te leggen. Het beste is dat je gewoon komt kijken. Ik heb nog een artikel opgezocht in het archief van verleden jaar: verwarming opvangbakken.

Het rendement t.o.v. warmtewisselaar op cv is niet te vergelijken. De warmtepomp die ik heb gekocht vraagt wel een hoge investering, maar is achteraf gebleken zeker de moeite waard. Het principe is vrij eenvoudig. Ik gebruik de warmte van het water uit mijn put (220 m. = 14°) dat via de warmtepomp, eenvoudig gezegd, omgezet wordt naar warm water van 40-50°. Dit wordt opgeslagen in een grote boiler, die op zijn beurt via een warmtewisselaar van 40 KW en (70 KW voor de grote vijver) naar de vijver toegaat. Bovendien is het systeem ook gekoppeld aan vloerverwarming in de vijvers. Een warmtewisselaar werkt eenvoudig gezegd het tegenovergestelde van een koeling. Een koeling geeft warmte af en koelt, een warmtepomp geeft koude af, en geeft warmte...

Nog even vermelden dat de warmtepomp 3 KW maximaal verbruikt, maar dat het rendement ± 24 KW is...

luc on 08/11/2008 13:51

Luc, met dank voor de opzoeking. Binnenkort ben ik er.

willy on 08/11/2008 15:58

ik vind het toch een mooi gegeven dat de koi die we kopen toch allemaal verwarmd worden voordat ze naar ons komen .ook de jumbo,s .
dat is een nog steeds een niet te onderschatten voordeel waar menigeen een voorbeeld aan zou moeten nemen .
mijn welgemeende complimenten hiervoor .
nog steeds worden er vele koi verkocht die niet verwarmd zijn geweest en dan het risico bij de koper gelegd wordt en niet bij de verkoper .
ondanks dat interkoi kwaliteits koi verkoopt en dus met groter kapitaal omgaat
neemt deze het risico van verwarmen zelf en ook eventuele gevolgen vandien .
dit is trouwens de enige manier om op een zo veilig mogelijke manier om onze levende juwelen aan te kopen .
tevens wil ik me op diet gebied hard maken tenopzichte van colega koiliefhebbers om bij aankoop van koi om de desbetreffende daeler het bewijs te laten leveren dat ze al hun koi verwarmd heben naar 23 gr voor een periode van 2 weken .kunnen ze dit niet dan zou ik ernstig twijfelen om daar een koi aan te kopen .het zal niet voor de eerste keer gebeuren dat na het bijzetten van nieuwe koi die niet verwarmd zijn geweest waarna de zomer de temperatuur boven de 20 gr brengt het gehele bestand zwaar ziek word of zelfs geheel sterft .
dit zeg ik niet om de hobby minder mooi te maken maar juist om deze hobby mooi te houden .

Ben Doorakkers on 08/11/2008 18:19