Hoe vijveren

Hoe vijveren

Er werd mij van de week een vraag gesteld die zou moeten beantwoord worden. De vraag die gesteld werd luid als volgt:

Het zou mij zeker interesseren om jullie visie over vijveren nog eens uit de doeken te doen. Ik weet dat algen en kleiën belangrijk zijn, maar hoe hou je die algen onder controle en hoeveel klei geef je best.

Ook zou ik zeker graag meer willen weten over wat jullie belangrijk vinden qua producten om preventief toe te voegen aan de vijver. Ik geef nu maandelijks Malamix en sinds begin van de winter voor het eerst ook koi-enzymen op uw aanraden. Maar in uw filmpje van een aantal dagen geleden zag ik bijvoorbeeld dat jullie Sakan Ni en Anarex Bio toevoegden. Dus een artikel hier over zou zeker heel leerrijk zijn voor mij.

Een hele mond vol en ik kan alleen maar uitleggen hoe wij het proberen te doen, zonder de pretentie te hebben om te zeggen dat wij de wijsheid in pacht hebben.

Eerst en vooral moet je beseffen dat iedere vijver afzonderlijk moet bekeken worden, afhankelijk van het soort koi die er rondzwemmen, de hoeveelheid en de grootte van de koi.

Wat betreft het voeren is dat zeker belangrijk. Sinds korte tijd doen we een schema opstellen wat betreft het voeren. Het aantal koi wordt geteld en afhankelijk van de ouderdom wordt een voerschema opgesteld.

Voor de tosai die in een opgroei periode zitten, proberen we tot 7% van hun lichaamsgewicht te geven. De temperatuur staat op 22° en 7% is bijzonder veel. Wat je ziet is dan ook geen voernijd en er wordt niet gevochten om het eten op te eten.

Dit zou een goede leidraad moeten zijn als je ziet dat koi zuchten naar eten…ze krijgen er geen, zo simpel is de zaak, dus leer ervan. Er wordt 6 keer per dag gevoerd vanaf 10.00 uur tot 20.00 uur.

Als het zaterdag is wordt over het algemeen het voeren stopgezet omdat dit nadelig kan zijn voor de gezondheid. Door de stress en het voer kunnen er onvoorziene problemen ontstaan die je liefst wil vermijden. Dus bowlen en voeren samen zijn slechte raadgevers.

De nisai die meestal samenzitten gaan naar een voerschema van 2%. De oudere koi blijven op een schema van 1 tot 2% en worden ook 6 maal per dag gevoerd. Veel oudere koi heb ik niet zitten, dus dat is dan ook geen probleem.

Waarom 6 keer per dag ? Een koi heeft geen maag en het eten wordt verteerd via de darmen. Dus is het raadzaam om korte periodes in te bouwen om alzo het voer telkens te laten verteren en opnieuw een kleine dosis te voeren.

Het gewicht van de koi wordt berekend op basis van het gemiddelde. Om je een voorbeeld te geven zijn er in de opgroei nu 20 koi die gemiddeld 25 cm waren. Bij 25 cm weegt een tosai ongeveer 350 gram of 7 kg. 7 kg tegen 7% voer geeft een totaal van 490 gram per dag voer verdeeld over 6 periodes of 80 gram per voerbeurt.

Op dit moment wordt een speciaal voer ter beschikking gesteld dat we aan het uittesten zijn voor later, maar daar geef ik geen informatie over totdat we meer weten.

Dezelfde procedure wordt gehanteerd voor alle andere vijvers. Wel is van belang dat dit richtlijnen zijn en dat je altijd zelf eens een handje voer in het water smijt om de koi te bekijken. Wat is er trouwens leuker dan naar koi kijken als ze eten.

De kleintjes doen het gehaast, de groten eten langzaam, pakken een paar korreltjes, zwemmen weg en maken een rondje en komen weer een hapje eten. Eten ze weinig of niet, moet je waakzaam zijn.

Belangrijk is dat de koi die buiten zitten bij deze temperaturen geen voer krijgen in de winter…totaal niets en dit gedurende 3 tot 4 maanden.

Wat betreft de klei. Klei bevat mineralen die de koi nodig hebben. Sinds een jaar heeft Ben echter de klei van JPD getest en hij beweert dat dit een gunstig effect heeft op de kleuren van de koi. Vooraleer ik het gebruik wordt dit dus altijd vooraf getest gedurende een langere periode.

In plaats van 1 keer per week een grote hoeveelheid, geef ik er de voorkeur aan om dagelijks of om de 2 dagen een soeplepel te geven per 15 kuub vijverwater. Waarom JPD ? In JPD klei zitten enzymen, magnesium en calcium wat belangrijk is voor de koi.

Ik geef de voorkeur om minder klei meerdere keren toe te voegen dan 1 keer heel veel. Dit is puur psychologisch, want of het beter is kan ik niet bevestigen. De JPD klei is veel duurder dan de klei van breeders secret en pas ik pas enkele maanden toe.

Sakan ni heeft de eigenschappen om de koi meer levenslust te geven bij herstelling, het overzetten of bij stresstoestanden. De eigenschap kan je vergelijken met malamix en dicht ik dezelfde waarde toe.

In mijn ogen geeft het geen meerwaarde, maar is het te vergelijken met een korte boost voor de smaakpupillen van de koi, waardoor ze iets levenslustiger worden. Ik zal het vooral gebruiken na een behandeling of na stresstoestanden.

Sakan ni bevat bovendien ook een mix van kruiden, mineralen, aminozuren, vetzuren, koolhydraten, vitaminen, enzymen en probiotische bacteriën wat het immuunsysteem ten goede komt.

Tenslotte heel belangrijk zijn wel de koienzymen die ik in het voor-en najaar toepas. De kracht van dit product wordt onderschat. Het is niet zichtbaar maar wel noodzakelijk. Koi enzymen werden door Interkoi ontwikkeld 10 jaar geleden in de vorm van PIP. De koi enzymen die ik gebruik zijn een afleidsel van PIP waarbij meer bacillus bacteriën zitten die enorm veel nut hebben.

Het probleem is dat het kostelijk is, maar ik zal in het kort zo eenvoudig mogelijk uitleggen wat het doet. In iedere vijver zitten pathogene en nitrificerende bacteriën. Deze zouden zich in evenwicht van 1 pathogeen t.o.v. 5 nitrificerende moeten houden.

In de meeste vijver hebben de pathogenen echter de overhand en zijn er 5 pathogene (slechte) t.o.v. 1 nitrificerende waardoor bacteriële problemen kunnen ontstaan, meestal als er parasieten op de koi zitten en er daardoor mogelijk een opening naar problemen wordt gecreëerd.

Door de toevoeging van onze koi enzymen zal de verhouding tussen pathogene en nitrificerende bacteriën weer normaal worden. Het is niet zichtbaar maar alles werd in het verleden op verschillende manieren door mij getest.

Na de labo onderzoeken via het nemen van een schwab indertijd, heb ik achteraf nog 10 vijvers een wateronderzoek laten uitvoeren. Niet op een gewone manier maar op een strategische manier. Ieder waterstaal kreeg een nummer voor een eerste onderzoek. Daarna kreeg ik de uitslagen die over het algemeen een teveel pathogenen bevatten.

Na de behandeling met koi enzymen stuurde ik een 2de staal op, maar wel met andere nummers, zodat er niet kon nagegaan worden uit welke vijver het staal kwam. De uitslagen waren bijna allemaal positief en verbeterend, zodat werkelijk bewezen werd dat de behandeling wel duidelijk zin had. Probeem…je ziet het niet echt, maar ik raad het iedereen aan.

Aqua serum is ook een product waar je niet echt de resultaten van ziet. Ik proef het verschil echter wel. Het verwijdert giftige stoffen uit leidingwater, zoals zware metalen. De actieve ingrediënten binden giftige stoffen die in het water terecht komen bij een verstoorde filterwerking of na gebruik van medicijnen. Dit product gebruik ik zelf ook regelmatig.

Anarex Bio heb ik altijd bij de hand om te gebruiken bij kleine letsels of nadat ik de koi heb opgevangen na een transport uit Japan. Anarex bevat ook weer de noodzakelijke bouwstenen voor het herstel van kleine letsels.

Tenslotte nog het voer. Ik wens hier weinig uitleg over te geven. Zelf gebruik ik al 12 jaar probites. Ik heb andere voersoorten ooit geprobeerd, maar nooit naar tevredenheid, dus probites is voor mij het voer en ik ga geen ander voer verkopen.

Op dit moment kan je door de bomen het bos niet meer zien, want men wordt met voer langs alle kanten gebombardeerd. Het ene al beter als het andere, terwijl bijna alle voeren bij dezelfde leverancier worden aangemaakt. Ik ga hier dan ook geen verdere discussie over voeren. Het enige wat ik wil zeggen is…kom gewoon kijken naar mijn koi en oordeel dan over voer !

Buiten probites durf ik ook al wel eens garnalen of andere snacks in de zomer te geven, maar nooit in grote massa.

Wat betreft algen, daar hebben we al zoveel over geschreven…wij houden ervan om een vijver lichtgroen te houden om het zo maar eens eventjes te zeggen. Algen bevatten de voedingsstoffen die een koi nodig hebben. Het is de bron van alle leven en wij houden van koi die blinken van gezondheid en niet dof van kleur zijn. Wij weten dat dit met algen kan bewerkstelligt worden.

Voor de verkoop waardeloos, voor de koi een bron van waarde. Probeer uw vijver te lezen, te spelen met de UV lamp en zweefalgen in die mate te creëren zodat je de koi goed ziet rondzwemmen maar onderaan de vijver een lichtgroene gloed van algen te zien is. Zij bevatten fytoplankton (fyto = plant), zooplankton (zoo=dier) en andere belangrijke voedingsstoffen. Plankton trouwens zijn zwevende organismen in het water, zij bewegen dus niet zelf. Wij zweren al 12 jaar bij algen, en dit is bijna enkel mogelijk als je je vijvers in de buitenlucht hebt.

Ik moet nog wel één ding zeggen dat belangrijk is. Een vijver met koi privé bij jullie thuis in een rustige omgeving kan je wel niet vergelijken met de koi zoals bij Interkoi waarbij er veel meer stresstoestanden zijn dan bij jullie.

De bezettingsgraad is veel hoger, ze worden meermaals verplaatst, ze worden veel meer gebowld, er komen regelmatig nieuwe koi bij, dus aanpassingen zijn altijd nodig, en ik kan pas op het moment bepalen wat nodig is. Ik overleg in deze altijd met Ben, die minstens zoveel ervaring heeft als ik. En niet vergeten…aanpassingen, nieuwe toepassingen worden nog altijd uitgeprobeerd.….

Bovendien wil ik nog zeggen dat ik enkel producten verkoop die ik zelf gebruik en geen commerciële nonsens producten aanbied om de kas te spijzen.

Ik denk David D., want dat is de persoon die mij die vraag stelde, dat dit zowat alles is wat ik hierop kan antwoorden. Een flink stuk niet nostalgische uitleg van een verstandige vraag die gesteld werd.

Meer afbeeldingen

Hoe vijveren: afbeelding 1
Hoe vijveren: afbeelding 2
Hoe vijveren: afbeelding 3

Laat Een Reactie Achter

36 reacties

Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Robby Borgmans

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml