In het koimekka.

In het koimekka.Als grote gebeurtenissen hun schaduw inderdaad vooruit werpen, hadden we vandaag beslist de gehele dag in het pikkedonker gezeten. Want onze eerste dag bij Momotaro was er een uit het boekje, een bezoek om nooit meer te vergeten, wat heet, een visite om in goud in te lijsten.

Wanneer je op het enorme complex van Momotaro - trouwens prachtig gelegen langs een brede rivier met op de achtergrond de prachtige heuvels van Yokohama (sorry, we bedoelen OKAYAMA) - bent gearriveerd dan is het eerste wat iedereen doet, de greenhouse met de 1500 ton vijver opzoeken. En wij zijn in dat opzicht niet anders en het was dan ook maar even later dat we met zijn allen, hangend over een redelijk gammele reling, de showkanjers van Momotaro stonden te bewonderen. Het hart kloppend als een huisorkest, een forse krop in de keel en de ogen tot het uiterste uitgepuild.

Ik heb veel karpers gezien in mijn leven en best wel veel koi eveneens, maar hier kan je je uren vergapen aan al dat moois dat aan je voeten voorbij zwemt. De ene 90 cm vis na de andere, sanke, kohaku en showa, het maakte niet uit; het zwom er. Luc had zijn oog laten vallen op een wondermooie, dikkoppige maruten kohaku van dik in de 80 cm en de vis zag er nog een stuk beter uit dan op de foto die we vooraf hadden toegezonden gekregen. Kortom, onderhandelingen zijn bezig om deze geisha naar Arendonk te krijgen
We kunnen er in brede bewoordingen heel lyrisch over schrijven, zullen dat ook nog binnenkort wel doen, maar aangezien hier de klok de twee uur snachts nadert, houden we het maar kort.

Benieuwd naar de auction vis, was onze eerste opdracht de controle van onze aangekochte pronkstukjes. Die waren enkele dagen te voren uit de mudpond gevist. Het bleek dat volgens Maeda San zo'n 80 procent van de veilingvissen zich buitengewoon had ontwikkeld en een zeer forse groei had ondergaan. Gemiddeld waren onze koi 22 cm gegroeid met uitschieters tot 27 cm! Bij zo'n 20 procent van de vissen was de ontwikkeling wat achter gebleven, zodat hier ook maar weer eens blijkt dat het verblijf in een mudpond geen absolute garantie biedt.
Op de foto,s een tiental auction koi gekocht door klanten zowel op foto als op film en we zullen de komende dagen deze lijst steeds blijven aanvullen. Maar laten we eerlijk zijn: deze koi zijn toch om te smullen (niet letterlijk bedoeld).

Momotaro heeft een nieuwe showa bloedlijn ontwikkelt, die volgens eigen zeggen van buitengewone kwaliteit is. Vissen met een geweldige body, enorme groeipotentie en met veel opkomend sumi. De eerste tosai worden in november geveild, maar - en dat is het leuke - wij zijn de eersten die er een aantal van mochten selecteren. Dat hebben we gedaan een 300-tal komt binnenkort naar Arendonk. Watch this space, want de verwachtingen zijn mede door het enthousiasme van de Maeda-crew over deze nieuwe bloedlijn hoog gespannen en Luc is dan ook in de zevende hemel. De bloedlijn word gevormd door Mako, Bentley en een Danichi showa, waarover later meer.

Zelfs een dag als deze kent nog zijn eigen hoogtepunten. Ik had er bij Daisuke op aangedrongen een vis (of meer) van zijn yonsa en gosai te mogen selecteren. Welnu, het werden er meer. Bij het zien van al deze el-doradoachtige vrouwelijke schonen, waanden we ons weer kind. Bij mijn eerste keuze - een showklasse sanke van 78 cm - stapte ik van louter geestdrift met mijn ene voet middenin de bowl! Niet zo erg zou je zeggen, maar nu kan ik Luc niet meer op zijn huid zitten met het verschil tussen Yokohama en Okayama, want die begint natuurlijk gelijk over een bowl als voetenbad!

Ik pikte er vervolgens een beste Kohaku uit, van een type dat mij zelf zo aanspreekt, dus met het nodige vlees op de graten, waarna we vervolgens compleet door het lint gingen met een door Luc gekozen Shiro Utsuri met een body om te zoenen en een menware, nou ja, kijk de foto maar. Er volgden nog drie 80plus cm sanke - we konden het niet laten - en met een zucht van verlichting kwamen we tot de conclusie dat de portemonnee na amper een eerste dag al vrij plat geworden was, maar dat we niettemin hier een slag geslagen hadden.

Rest nog te vermelden dat de Maeda-family ontzettend gastvrij is en ons perfect heeft verzorgd. Even vragen aan Luc wat we vandaag gegeten hebben: gekookte makreel met Japanse groenten, Koreaans fondue met spicey groenten, kobe bief en goed gezelschap in de vorm van Brian, Rob en David.

Tune in morgen, want speciaal voor ons gaat men een zestal van Momotaro's oyagoi presenteren, variërend van 101 tot 107 cm! De batterijen van de camera's zijn opgeladen maar de onze zijn nu leeg. Welterusten!

Luc:
Ik heb ondertussen reeds een tiental vissen op dit nieuwsitem gezet van de eigenaars van de veilingvissen. Er staat bij vermeld hoe groot ze geworden zijn en onder de knop "koi in mudpond" vind je bij de respectievelijke vissen een nieuwe film. Niet verschieten van de kwaliteit, want wij zijn er ook ziek van geworden.

En nu gaan we slapen, want het is ondertussen 3.30 uur en we moeten er om 7 uur uit.
Meer afbeeldingen

Reacties

15 reacties tot nog toe

ziet er gaaf uit allemaal
jaloers op en top
zoek de foto shiro ....

bernd on 19/10/2008 20:22

stefan, even vermelden dat ik vergeten ben te vermelden op je foto dat jou showa 55 cm was geworden, en dat Maeda hem bij de top 3 heeft ingedeeld. Ik heb het klaargekregen om hem nog een jaar te laten groeien.

Ben Proficat, jou Sanke zijn geen woorden voor; Je hebt het weer geflikt. Hij was nr. 1 van de top 3.

Danny en Lut, ik hoop dat jullie de site in het oog houden,want je word er gewoon warm van. Een showa zoals de jouwe zie je maar zelden.

Voor de shiro liefhebbers. Dit kom je zelden tegen in dit formaat (75 cm)

luc on 19/10/2008 20:45

Aan Paul en Anita. Normaal zou je showa naar huis komen in November, maar Maeda San drong er op aan dat hij zou ingezet worden in de Wakagoi show in April. Dit is zeker een kanshebber om een flinke prijs te winnen zei hij. We hebben het hier nog wel over.

luc on 19/10/2008 20:48

ga zo dadelijk proberen te slapen maar ik weet niet of dat gaat lukken na het zien van al die prachtige koi filmpjes .de ontwikkeling van mijn sanke is een droom .bij het zien van haar schoonheid kreeg ik vochtige ogen .de naam masami doet ze nu al eer aan .weet je toevallig ook hoe groot ze nu is .
verder nog een fijne week toegewenst met veel koiplezier .
groetjes ben en riny .

Ben Doorakkers on 19/10/2008 22:12

even een vraagje aan Riny,
ik weet wat er gebeurt wanneer je een kikker zoent
maar wat gebeurt er wanneer je een koi zoent?

raymonda on 19/10/2008 22:15

Wat een geweld op de eerste dag...SCHITTEREND om te zien..en wat zijn er al weer een SCHITTERENDE koi uitgezocht...

Matthijs on 19/10/2008 22:28

Ik zit met open mond te kwijlen op mijn toetsenbord.... wat een ontwikkeling hebben deze vissen meegemaakt! De body's zijn gewoon geweldig en aan de vissen te zien zit er nog een hoop in het verschiet! En ik weet niet wie Momoko heeft gekocht maar moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje jaloers ben.... Wat een mooie Sanke! Die kop, die body en dat mooie heldere patroon.....En de Utsuri... stilte vanuit de polder.............

Ton on 20/10/2008 06:09

Raymonda
Ben mag wat mij betreft alle koi zoenen :-)
ik geloof al lang niet meer in sprookjes, dus ik zal wel de enigste vrouw in huize Doorakkers blijven :-)
Gelukkig hebben we dezelfde hobby, dus ook ik zat met hartkloppingen naar zoveel moois te kijken

Riny D on 20/10/2008 07:45

dit is allemaal echt veelste mooi voor woorden
ik ben er stil vam na het zien van al dit mooi"s
het begint zo toch te kriebelen om ook eens naar japan af te reizen
voorlopig maar even verder dromen bij al deze mooie plaatjes

groeten michel

michel (interkoi brakel) on 20/10/2008 10:15

Hoi Luc,

Bedankt voor het regelen voor nog 1 jaar verblijf en de foto en filmpje.
De koi is aardig gegroeid 25 cm maar wat moet ik verstaan onder een indeling van de top 3 ?

Grt Stefan

stefan on 20/10/2008 12:59

Wat een schitterende !!!!!! Showa hebben Paul en Anita gekocht.

willem on 20/10/2008 13:37

Next time you come to Yokohama Luc, be sure to let me know and I will wait for you and show you my town. (^_^)

A very memorable two days to say the least. Stunning koi along with good company and the gracious hospitality of the Maeda family make for very good memories indeed. Recapping the end of the day over dinner and talking koi late into the evening is truly what koi are about.

It's very easy to tell when someone is crazy about koi and I've been surrounded by 4 people this trip that are hopelessly addicted to koi. I'm very pleased and honored to be among such wonderful company.

Brian on 20/10/2008 17:25

Luc, Rini en in dit geval ook David,

jullie weten ze wel weer te vinden hoor. mijn absolute favoriet is de Kohaku van 72 cm. echt een heel mooi exemplaar.

stephan on 20/10/2008 21:36

Ton inderdaad momoko is een schatje hier hou ik het bij en Ramonda ik zou me geen zorgen maken ne koi veranderd niet als je ze kust alleen de mensen groetjes marc

marc bierings on 21/10/2008 18:36

Ik denk dat ik het begrijp Marc.....

Ton on 22/10/2008 12:54