Info over thuis kwekers.

Info over thuis kwekers.Blijkbaar is er toch de nodige interesse in mensen die op eigen houtje koi kweken.

Ik ben zelf benieuwd tot welke resultaten ze komen, Hier is hun eerste artikel, en als er nog mensen zijn die graag uitpakken met hun eigen kweek, stuur het maar door, met de nodige info.

De persoon hier in kwestie heet Marcel, en heeft enkele koi van Interkoi die hij gebruikt voor zijn kweek, maar ik kan niet bevestigen of deze koi uit Interkoi ouders komen. Hier zijn commentaar:

hoi luc,

ik las je item over de eigen kweek, en dacht; kom, laat ik eens wat verse filmpjes maken voor luc.

Het 1ste filmje zijn eigenlijk de 3  beste shiro utsuri uit de kweek van 2012. De grootste is nu 36cm, de andere 2 zijn 34cm en 32cm. Zelf ben ik wel redelijk tevreden over deze 3 vissen, echter is de opbrengst van echt goede vissen erg laag, maar goed, ruimte voor heel veel goede vissen heb ik toch niet.

Het 2de filmpje zijn nog 2 shiro utsuri maar dan met wat rood helaas. Of ik moet er als een echte japanner nog eens met wat materiaal mee aan de slag om dit weg te halen, of ik laat het zo. Ik ben er nog niet echt over uit wat ik hier mee ga doen, eerlijk duurt het langst he, en ik denk dat ik de grootste van het stel toch wel zal houden gezien de bouw van de vis en het sumi dat langzaam komt. Let wel, deze vissen zitten allemaal al vanaf december 2012 binnen, dus het sumi zal buiten wel sterker opkomen.

Het 3de filmpje is een kohaku(als je die zo mag noemen) met de meeste lengte. Deze heb ik destijds gehouden, puur op de bouw en het shiroji. Het is op dit filmpje wat teruggelopen, maar dit zie ik nog wel goedkomen. De lengte is inmiddels 40cm, wat ik persoonlijk voor een vis van 14 maanden niet echt slecht kan noemen.

De grote kohaku meet inmiddels 51cm en is uit een kweek van 2011, dus nu 26 maanden oud. Het hi is van een belabberde kwaliteit, maar dit is mijn eerste redelijk goed gelukte kweek vis, dus mag deze fijn blijven. Ook wil ik eens kijken of ze de lengte van haar moeder kan overstijgen, mede om een fabel te ontkrachten dat je ouderdieren nodig hebt van 1 mtr.

Dan hier nog wat filmpjes van eigen kweek.

filmpje 4 is een bekko 50cm, bekko 40cm, 38cm en 37cm. De grootste heeft een winter verwarmd gezeten en begint het sumi nu op te komen. Deze vissen zijn 26 maanden oud.

filmpje 5 zijn achtereenvolgens een benigoi van 40cm. Dit is een vis uit de kweek van vorig jaar, dus 14 maanden. De andere 2 visjes hebben nooit verwarmd gezeten en zitten op 35cm en 30cm ongeveer. Absoluut geen toppers, alhoewel de sanke mij wel kan bekoren.


De mensen die thuis koi kweken kunnen met dit materiaal een vergelijking maken met de hier getoonde beelden. Zijn er nog mensen die hun eigen kweek willen laten zien ? Ik wil het wel posten, want ik denk dat iedereen dat graag ziet, maar ze moeten wel van een "aanvaardbaar niveau zijn."

Behoren deze volgens U tot een "aanvaardbaar niveau"? Geef je mening.

Vraag van Interkoi
Ik zoek een vrijwilliger die me kan helpen op donderdag 15 augustus. Het is een dag zwaar werk, en ik zou een helpende hand kunnen gebruiken. Het is geen must, want als het erop aan komt, kan ik het zelf wel, maar het zou fijn zijn als ik een helpende hand zou krijgen. Wie zich kandidaat wil stellen, stuur me dan een mailtje, dan leg ik uit wat er te doen is.Reacties

8 reacties tot nog toe

Moedig van marcel om met zijn eigen kweek buiten te komen .
De shiro 's vind ik goed gelukt ,ook die met het weinig rood kunnen me wel bekoren .
Dan die kohaku ,dat is toch een ander paar mouwen .ik heb er enkele jaren geleden van gekregen kweek ook zo enkele gehad. Het slechte beni is toen ontstaan in de opgroei bak binnen .je zag het zo verslechteren .
De benigoi is een hele mooie.
Ik ben benieuwd of er nog volgen .altijd boeiend

johan on 27/07/2013 09:48

De groei zit er bij deze visjes toch goed in.

Volgens mij is het grootste probleem met de gosanke het hi. Deze klasse vissen moet je eigenlijk niet onder kunstmatig licht laten opgroeien maar in zonlicht. En dan de groei, groeien ze te snel verslechterd het hi. Groeien ze langzaam blijf het hi beter maar zijn ze stuk kleiner.

Ik heb wel nog een vraagje voor de kwekers onder ons welke kleur hebben baby shiro utsuri als ze klein, zeg 2 weken oud zijn. Is de kleur dan zwart, wit of geel ? Of hebben ze dan ook al vlekjes?

Veel van de visjes van Luc vertonen nu al kleine zwarte vlekjes sanke?
En het zijn echte kannibalen :)

Greets,

Ray

Ray on 27/07/2013 12:06

wat moet er 15 augustus gebeuren Luc?

stephan on 27/07/2013 14:32

Als je het nieuwsitem over de eitjes gelezen hebt Ray, zou je moeten weten dat er een kohaku en een shiro in het spel was. Dit waren beide de oyakoi.

luc on 27/07/2013 16:23

Dat weet ik, en een sanke, dus shiro is ook een optie. Maar hoe ziet een baby shiro uit vandaar ook de vraag. Zijn die geel en daarna komen vlekken?

Ray on 27/07/2013 17:52

baby shiro en showa zijn compleet zwart!! Dan bedoel ik de visjes als ze 1 week oud zijn, daarna komt er rood(geel) en wit doorheen. ook bekko en sanke zijn vrij vroeg erg donker, dat trekt later weer veel weg....lastig verhaal dus..

marcel on 27/07/2013 18:17

Thanks Marcel, dit was exact wat ik graag wilde weten!

Ray on 27/07/2013 19:10

Met al die deskundige thuiskwekers hoeft Luc binnen afzienbare tijd niet meer naar Japan te reizen om zijn inkopen te doen :-).

De meeste van de getoonde kweekproducten van Marcel vind ik overigens van een meer dan aanvaardbaar niveau. Proficiat Marcel, goed bezig!

Martin on 27/07/2013 23:20