Inside informatie

Inside informatie

Dit verhaal gaat over een delicaat onderwerp, en de namen van de betrokken personen zijn verwijderd, op verzoek van Brian.

Mijn vraag aan Brian was het gevolg van het ontwikkelen van secundair hi op het buikgedeelte en op de zijwand van het hoofd van Shiba Zakura, wat mij enorm stoorde. Het onderstaande is zijn antwoord voor wat het waard is.

Een snel schrijven... als je je kunt herinneren aan de keer dat je de grote sanke kocht, toen schraapten ze de onderkant van een ontstoken schub. Dit is de lederhuid en ze lepelden het zachte weefsel eruit dat was ontstoken en was begonnen af te sterven. Als de schub (het harde deel) intact blijft, zal het zachte deel zich zelf herstellen. Hetzelfde als wanneer een mens zich snijdt, zal de huid meer cellen produceren en herstellen.

Waarschijnlijk herinnerje je ook voor/na Arcen, dat ik iets opperde over "een specialist", dat hij altijd diep sneed bij jonge koi als hij koi cosmetisch bijsneed? Tijdens een bezoek van mij zat hij achter in het tweede huis en ik slaagde erin achter hem te komen staan zonder dat hij me zag. Ik heb goed opgelet wat hij met de koi aan het doen was en hoe hij deze aan het bijsneden was. Wat mij speciaal opviel was dat hij schubben weghaalde die alleen shiroji hadden en dat hij erg voorzichtig enkele schubben optilde en daar onderlangs schraapte. Ik heb niet lang staan kijken, maar het was lang genoeg en ik ben vertrokken terwijl ik me afvroeg waarom hij dit deed.

Enkele maanden later sprak ik met een Hiroshima kweker, wiens naam niet genoemd mag worden, en toevallig ging het gesprek over het ‘ maken’ van patronen. Hij legde me uit dat de “specialisten” (naam weggelaten) twee dingen kunnen doen. met de schubben: `of proberen het zachte weefsel weg te schrapen waarvan men vermoed dat er rode Chromatophoren onder zaten, of proberen ze dichter naar het oppervlak te krijgen in de hoop dat zich in dat gebied meer rood zou vormen. Een van deze twee verklaringen, de eerste lijkt mij de meest logische.

Nou heb ik jaren lang gezien hoe kwekers schubben uittrokken en koppatronen bijsneden, maar ik moet tot op de dag van vandaag iemand zien wat de specialisten doen. Je hoort altijd praten over wie de beste ‘cosmetisch chirurg’ is en altijd worden dezelfde namen genoemd. Ik ben van mening dat de beteren niet alleen een erg vaste hand hebben, maar ook een goed begrip over hoe celpigmentatie werkt.

Wat ik persoonlijk denk is, dat er secondair bij zou verschijnen als de koi zou groeien. Men moet iets in de huid hebben gezien dat de meeste mensen niet kunnen zien. Zoals je weet is Yamatoya geen fan van teveel snijden aan de koi, dus hij schraapt de onderkant van de schubben niet af om zacht weefsel te verwijderen.

Ik denk dat er waarschijnlijk een genetische voorbepaling zit voor secondair hi en dat er iets is dat dit kan activeren. Mijn gok is dat het een hormonale of neurologische gebeurtenis is die deze verandering kan veroorzaken. Natuurlijk kan de conditie van de slijmlaag ook de verschijning doen veranderen en de koi meer levendig en glanzend maken, maar die kan niet alleen pigment ‘verschuiven’ en doen verschijnen of verdwijnen.

Er zijn andere soorten vis die zoiets kunnen als ‘ pigment translocatie’ en die pigment kunnen groeperen waar het normaliter dunner is. Aangezien koi hun kleuren niet kunnen veranderen om op te gaan in de omgeving, of tijdens paringstijd zoals andere vissen kunnen, denk ik dat dit waarschijnlijk een rudimentaire functie is die in hun DNA is overgebleven, die ervoor zorgt dat pigmentatie verschuift en veroorzaakt wat wij kennen als ‘ secondair hi’ of ‘ jami’ .

Ik ben geen wetenschapper, maar als ik dat, wat de specialist deed, samenvoeg met dat wat ik weet over pigmentatie, is dat een theorie die ik heb. Koi verhuizen, mannetjes bij vrouwtjes zetten, nieuwe feromonen (zelfs van de zelfde sekse) kan de ‘trigger’ zijn die ervoor zorgen dat het pigment gaat verschuiven en ik denk dat maar weinig kwekers dit begrijpen en proberen het probleem in de kiem te smoren door overal te schrapen waar zij denken dat chromatophore cellen zitten. Dit zijn slechts mijn gedachten en bedenkingen, en is geen wetenschap.

Slijmlaag:

De bovenste (buitenste) laag van de ‘huid’, die wordt gevormd door slijm. Deze beschermt de koi tegen de aanval van pathogenen, beschermt de koi ook tegen temperatuur wisselingen evenals tegen stoten en schuren/afstrijkjes. De conditie van deze laag dient als graadmeter/indicatie voor de algemene gezondheid van de koi.

Epidermis (Opperhuid):

De blootliggende delen van de huid, dit is het deel dat zichtbaar is met het blote oog. Het zichtbare deel van de schalen tonen een kalkachtige laag, waar pigment cellen eenvoudig getransporteerd kunnen worden. Deze laag wordt gevoed door de zachte lederhuid.

Lederhuid:

Bestaat uit het harde en zachte deel van de schubben. Het harde gedeelte is bijna doorzichtig en kleurloos, evenals dun, flexibel en sterk. Het zachte gedeelte is glad, flexibel en robuust en levert een zakje dat de schubben bedekt. Pigmentcellen worden hier net zo eenvoudig gevormd als in de opperhuid. Hoe dichter je naar het oppervlak gaat, hoe meer pigment je kunt vinden.

Onderhuids bindweefsel:

Het weefsel is hier dikker en erg streng, maar pigmentcellen zijn hier zeldzaam.

Subcutis:

Daar waar spieren contact maken met het onderhuids bindweefsel. Guanine en Melanine kunnen hier worden aangetroffen.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml