Inside informatie

Inside informatieDit verhaal gaat over een delicaat onderwerp, en de namen van de betrokken personen zijn verwijderd, op verzoek van Brian.

Mijn vraag aan Brian was het gevolg van het ontwikkelen van secundair hi op het buikgedeelte en op de zijwand van het hoofd van Shiba Zakura, wat mij enorm stoorde. Het onderstaande is zijn antwoord voor wat het waard is.

Een snel schrijven... als je je kunt herinneren aan de keer dat je de grote sanke kocht, toen schraapten ze de onderkant van een ontstoken schub. Dit is de lederhuid en ze lepelden het zachte weefsel eruit dat was ontstoken en was begonnen af te sterven. Als de schub (het harde deel) intact blijft, zal het zachte deel zich zelf herstellen. Hetzelfde als wanneer een mens zich snijdt, zal de huid meer cellen produceren en herstellen.

Waarschijnlijk herinnerje je ook voor/na Arcen, dat ik iets opperde over "een specialist", dat hij altijd diep sneed bij jonge koi als hij koi cosmetisch bijsneed? Tijdens een bezoek van mij zat hij achter in het tweede huis en ik slaagde erin achter hem te komen staan zonder dat hij me zag. Ik heb goed opgelet wat hij met de koi aan het doen was en hoe hij deze aan het bijsneden was. Wat mij speciaal opviel was dat hij schubben weghaalde die alleen shiroji hadden en dat hij erg voorzichtig enkele schubben optilde en daar onderlangs schraapte. Ik heb niet lang staan kijken, maar het was lang genoeg en ik ben vertrokken terwijl ik me afvroeg waarom hij dit deed.

Enkele maanden later sprak ik met een Hiroshima kweker, wiens naam niet genoemd mag worden, en toevallig ging het gesprek over het ‘ maken’ van patronen. Hij legde me uit dat de “specialisten” (naam weggelaten) twee dingen kunnen doen. met de schubben: `of proberen het zachte weefsel weg te schrapen waarvan men vermoed dat er rode Chromatophoren onder zaten, of proberen ze dichter naar het oppervlak te krijgen in de hoop dat zich in dat gebied meer rood zou vormen. Een van deze twee verklaringen, de eerste lijkt mij de meest logische.

Nou heb ik jaren lang gezien hoe kwekers schubben uittrokken en koppatronen bijsneden, maar ik moet tot op de dag van vandaag iemand zien wat de specialisten doen. Je hoort altijd praten over wie de beste ‘cosmetisch chirurg’ is en altijd worden dezelfde namen genoemd. Ik ben van mening dat de beteren niet alleen een erg vaste hand hebben, maar ook een goed begrip over hoe celpigmentatie werkt.

Wat ik persoonlijk denk is, dat er secondair bij zou verschijnen als de koi zou groeien. Men moet iets in de huid hebben gezien dat de meeste mensen niet kunnen zien. Zoals je weet is Yamatoya geen fan van teveel snijden aan de koi, dus hij schraapt de onderkant van de schubben niet af om zacht weefsel te verwijderen.

Ik denk dat er waarschijnlijk een genetische voorbepaling zit voor secondair hi en dat er iets is dat dit kan activeren. Mijn gok is dat het een hormonale of neurologische gebeurtenis is die deze verandering kan veroorzaken. Natuurlijk kan de conditie van de slijmlaag ook de verschijning doen veranderen en de koi meer levendig en glanzend maken, maar die kan niet alleen pigment ‘verschuiven’ en doen verschijnen of verdwijnen.

Er zijn andere soorten vis die zoiets kunnen als ‘ pigment translocatie’ en die pigment kunnen groeperen waar het normaliter dunner is. Aangezien koi hun kleuren niet kunnen veranderen om op te gaan in de omgeving, of tijdens paringstijd zoals andere vissen kunnen, denk ik dat dit waarschijnlijk een rudimentaire functie is die in hun DNA is overgebleven, die ervoor zorgt dat pigmentatie verschuift en veroorzaakt wat wij kennen als ‘ secondair hi’ of ‘ jami’ .

Ik ben geen wetenschapper, maar als ik dat, wat de specialist deed, samenvoeg met dat wat ik weet over pigmentatie, is dat een theorie die ik heb. Koi verhuizen, mannetjes bij vrouwtjes zetten, nieuwe feromonen (zelfs van de zelfde sekse) kan de ‘trigger’ zijn die ervoor zorgen dat het pigment gaat verschuiven en ik denk dat maar weinig kwekers dit begrijpen en proberen het probleem in de kiem te smoren door overal te schrapen waar zij denken dat chromatophore cellen zitten. Dit zijn slechts mijn gedachten en bedenkingen, en is geen wetenschap.Slijmlaag:
De bovenste (buitenste) laag van de ‘huid’, die wordt gevormd door slijm. Deze beschermt de koi tegen de aanval van pathogenen, beschermt de koi ook tegen temperatuur wisselingen evenals tegen stoten en schuren/afstrijkjes. De conditie van deze laag dient als graadmeter/indicatie voor de algemene gezondheid van de koi.

Epidermis (Opperhuid):
De blootliggende delen van de huid, dit is het deel dat zichtbaar is met het blote oog. Het zichtbare deel van de schalen tonen een kalkachtige laag, waar pigment cellen eenvoudig getransporteerd kunnen worden. Deze laag wordt gevoed door de zachte lederhuid.

Lederhuid:
Bestaat uit het harde en zachte deel van de schubben. Het harde gedeelte is bijna doorzichtig en kleurloos, evenals dun, flexibel en sterk. Het zachte gedeelte is glad, flexibel en robuust en levert een zakje dat de schubben bedekt. Pigmentcellen worden hier net zo eenvoudig gevormd als in de opperhuid. Hoe dichter je naar het oppervlak gaat, hoe meer pigment je kunt vinden.

Onderhuids bindweefsel:
Het weefsel is hier dikker en erg streng, maar pigmentcellen zijn hier zeldzaam.

Subcutis:
Daar waar spieren contact maken met het onderhuids bindweefsel. Guanine en Melanine kunnen hier worden aangetroffen.


Reacties

10 reacties tot nog toe

Zou best weleens dicht bij de waarheid kunnen zitten wat Brian vertelt.
Persoonlijk blijf ik het een zwakte bod vinden,het hele bijsnijden.
Het is onnodig stres voor de vis,het in de maling nemen van de liefhebber,valse creatie,en een kweker die zijn eigen vissen op de verkeerde manier naar een hoger plan brengt.
En eigenlijk is nog wel het ergste dat de heren juryleden die er verstand van moeten hebben,het aanmoedigen!
De mensheid is nou eenmaal er goed in zichzelf in de maling te nemen!

jack on 12/09/2009 20:00

Heel wijze woorden, Jack, echt to the point, als je het mij vraagt.
En die heren juryleden, die het bijsnijden (onrechtstreeks) aanmoedigen, ik heb er geen goed woord voor over. Dikke nekken zijn het (haast) allemaal (behalve misschien de Japanse gastheren), wiens voornaamste ambitie erin bestaat om bij elke koishow op het middenplein mee de lakens uit te delen, zonder ook maar een moment stil te staan bij het welzijn van het beestje waar alles om draait. Naar mijn oordeel hebben velen onder hen stront in hun ogen, zoals men in Vlaanderen pleegt te zeggen.
Straf dat een simpel koihoudertje zoiets durft te verkondigen, hé!

Martin on 12/09/2009 22:49

Laat ik voorop stellen dat ik geen voorstander ben cosmetische chirurgie maar om hier een link de leggen naar de juryleden is mij volstrekt onduidelijk.
Over de klassificatie van juryleden in het algemeen zoals Martin dit verwoord vind ik helemaal uit den boze, ronduit schokkend, ongegrond en respectloos.
Laten de beiden heren eerst eens naar hun zelf kijken en bij hun zelf te raden gaan waarom ze opzoek zijn naar die mooie en perfecte koi, misschien komen ze er dan achter dat WIJ met ONS allen schuldig zijn aan deze ontwikkeling.

Joop

Zalm on 13/09/2009 10:27

Oeps, dat wordt spannend. Het verhaal gaat hier wel over het bijsnijden en cosmetisch behandelen van koi. Op zich heb ik hier persoonlijk geen problemen mee, want alles wordt met de grootste zorg en respect gedaan. De juryleden hebben er inderdaad weinig mee te maken Martin, maar het is wel de vraag van de koiliefhebbers voor perfecte koi die het verbeteren van de koi stimuleert. Het is ook de taak van Interkoi om deze zijde van het koihouden te laten beleven, zodat mensen misschien iets toleranter worden t.o.v. een koi. Daarmee onze uitspraak: gun de koi een foutje....

luc on 13/09/2009 11:39

Luc,

Ik gun elke koi zijn foutje,sterker nog er is geen enkele koi zonder foutje.
Het is alleen een feit dat een koi met secundaire Hi door 99 % van de handelaren niet wordt aangeschaft omdat deze door 99 % van zijn klanten niet wordt afgenomen.
Gelukkig heeft u reeds 2 klanten waar u deze koi wel mee kunt nemen uit Japan, zodat anders een zekere dood is voorkomen.
Dat er voor deze ene koi reeds ontelbare een roemloze de dood hebben gevonden in een emmertje (als ze geluk hebben) zullen we gemakshalve maar even onze ogen voor sluiten. Het sinisme druipt hier van af.
Een beetje zelfreflectie op zijn tijd kan geen kwaad.

Joop

Zalm on 13/09/2009 12:01

Inderdaad gun een koi zijn foutje,de perfecte koi bestaat niet!
Het is nu natuurlijk wel zo,wat mij beterft is de link naar de jury wel duidelijk,dat een koi met een fantastisch algeheel voorkomen met een klein foutje het aflegt tegen een koi zonder dat foutje maar met een wat minder sterk voorkomen.
Eigenaren gaan dan toch na denken over bepaalde ingrepen.
Natuurlijk gebeurt dit grondig,respect heeft bij mij een andere betekenis.
Als het waar is wat Joop schrijft over dat zo goed als de meeste koi met sec. hi geen kans maakt,is dat inderdaad wel iets om bij stil te staan.
Zelf wist ik dit niet,is mischien ook de vraag komt dit door de commercieelle
wereld erachter of word er door een hoop hobbyisten echt zo zwaar aangetild?
Mischien wat voor Luc om eens een stel foto's op de site te zetten over echt storend secundair hi?

jack on 13/09/2009 13:53

Ik zal eens wat foto's zoeken Jack.

luc on 13/09/2009 18:10

Joop, Joop, Joop toch,

met alle respect voor jou als persoon (al ken ik je niet), maar uw eerste reactie (kennelijk specifiek aan mij geadresseerd) maakt bitter weinig indruk op mij, en uw tweede - je moet toegeven warrige en raadselachtige - tussenkomst (ook aan mij gericht?) zo mogelijk nog minder!
Ik neem het evenwel niet dat je mij toedicht van op zoek te zijn naar die ene mooie perfecte koi en dat ik ter zake beter wat meer aan zelfreflectie zou doen. De perfecte koi bestaat inderdaad niet, dat weet ik intussen ook wel, en als die zou bestaan is die niet te betalen, zeker niet door mij.
Wat ik je wel wil verklappen: ik heb de voorbije 8 maanden als nieuwe klant van Interkoi, wegens zijn uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding, meerdere mooie en dure koi aangeschaft, waarbij ik er mij terdege van bewust was dat geen enkele van deze zonder één of ander foutje is. Maar eventueel laten bijsnijden als ze in de toekomst secundair hi zouden ontwikkelen, ik denk er nog niet aan, daarvoor hou ik teveel van mijn beestjes!
En wat nu mijn zg. "classificatie" van die juryleden betreft, wil ik zeker niet veralgemenen, al neem ik daar weinig of niets van terug Joop, want ik spreek hier (wat die dikke nekken betreft) voor een behoorlijk deel uit (Belgische) ervaring. Ik heb ook hoegenaamd niet beweerd dat deze rechtstreeks mee verantwoordelijk zijn voor het fenomeen van het bijsnijden. Maar ik blijf erbij dat ze dat wel onrechtstreeks zijn, en wel in volgende zin: als en slechts als ze Luc's en ons aller motto van "gun de koi een foutje" zouden hebben aangekleefd, dan zou in Arcen hoogstwaarschijnlijk niet Dream Fujiko met haar asymmetrische/kromme body maar wel Shiba Zakura van Interkoi met haar veel betere body en voorkomen maar weliswaar kleinere foutjes van secundair hi Grand Champion zijn geworden.
Met de spreekwoordelijke stront in hun ogen bedoel ik dan ook dat de juryleden er blijkbaar niet gevallen zijn over een mindere body en minder goed algemeen voorkomen, maar wel over detailfoutjes zoals het secundair hi van Shiba.
Probeer in de toekomst dus ook wat meer tussen de regels te lezen en wat meer fantasie aan de dag te leggen, Joop, alvorens op dergelijke wijze te reageren.

Martin on 14/09/2009 04:02

Beste Martin,

Als eerste bedankt dat U als nog een reactie heeft gegeven op mijn ietwat scherpe reactie.
Wat ik heb proberen aan te geven is dat er naar zeer grote waarschijnlijkheid ook in uw vijver reeds een koi zwemt die helaas cosmetisch is behandeld.
Cosmetische chirurgie is geen incident meer in deze hobby.
Als ik het dan over zelfreflectie heb en net als u over het welzijn van de koi, vraag ik me wel eens af met wat voor hobby we in feite bezig zijn. Er zijn weinig hobby’s waar zoveel dieren een wisse dood tegemoet gaan omdat ze niet voldoen aan datgene wat door de kweker en afnemer wordt verlangd. Bij het cullen worden niet alleen de mismaakte koi uitgeselecteerd, maar ook degene die niet aan het verwachtingspatroon voldoen.
Ik kan u ook vertellen dat deze uitgeselecteerde koi ook niet altijd op de meest humane manier overlijden.
Wij als koi hobbyisten weten dit en sluiten dus eigenlijk onze ogen voor dit leed.
Dit is ook de reden waarom ik fel reageerde omdat ik de schuld niet bij andere wil leggen, wij zijn met ons allen hier voor verantwoordelijk.

Dat Luc niet te stap heeft genomen om Shiba een cosmetische ‘opknapbeurt’ te geven siert de persoon Luc.

Joop

Joop on 14/09/2009 09:31

Heb ooit eens een paar foto's gehad van een Tancho die in plaats van een rode bol op zijn kop een japans teken had..... Deze was door een kweker kado gedaan aan een andere kweker..... Dit geeft natuurlijk wel aan dat ze er in Japan niet zo veel moeite mee hebben om een koi wat bij te snijden.

Voor mij persoonlijk hoeft het niet. Heb een aantal koi in mijn vijver zitten waar best een "foutje" aan zit, maar door het gehele voorkomen heb ik hier toch voor gekozen.
Bijvoorbeeld de koi hier op de site onder "ophalen van koi" en dan het item "originaliteit troef". Deze Tancho heeft duidelijk zichtbaar (secundair) hi-spots, maar als ik een koi zie en ik heb er een "klik" mee dan gaat hij/zij gewoon mee ( als de portemonnee het toe laat). Bij deze koi heb ik eerst naar de body en het shiroji gekeken. Ik merk vaak op fora e.d. dat wij eerst naar foutjes gaan zoeken als iemand een koi laat zien, i.p.v. ons eerst te concentreren op de pluspunten.....

Joost Verbeek on 16/09/2009 14:49