Jawel, het is weer zover.

Jawel, het is weer zover.De temperaturen gaan gestaag naar beneden. Rond de 9° is het momenteel en de overkappingen worden uit de kast gehaald.

Zelf zal ik er volgende week aan beginnen. Ik moet nog even wachten tot de nieuwe vissen binnenkomen en dan kan ik pas definitief mijn overkappingen op de vijvers leggen.

Misschien een goed idee om jullie overkappingen eens aan de mensen te tonen. De getoonde overkapping is deze van Bart uit Denderhoutem. De ronde vorm van de vijver zorgt voor enkele technische moeilijkheden, maar zo te zien werden deze goed opgelost. Een serieuze constructie zorgt voor een stabiele overkapping.

Laat ons ook eens meekijken in jullie creatieve ideëenbus en stuur wat foto's op van de ingenieuze manier waarop jullie je overkapping hebben gemaakt. Misschien kunnen andere mensen daar wat van leren, want uit ervaring weet ik dat sommige mensen creatiever en handiger zijn dan je zou verwachten.

Bij Bart zwemmen de vissen al lekker onder de kap, en bij eventuele zonneschijn zal het water zeker nog wat opwarmen misschien. Goed gedaan Bart...

Meer afbeeldingen

Reacties

6 reacties tot nog toe

Bart,

Dat ziet er keurig uit. Ik begreep alleen dat een volledig vlakke afdekking niet wenselijk was ivm sneeuw, maar ook condensatie op de panelen die vervolgens weer terugvallen in het vijverwater. Kun jij aangeven wat jou ervaringen zijn.

Marcel on 31/10/2010 09:02

@Marcel ;Dag Marcel de overkapping ligt niet volledig pas het water loopt er mooi af,condensatie was er toen ik de foto's nam ( het had juist geregend )momenteel geen last van temp 13.5 wanneer er sneeuw op licht zal er weer condens zijn omdat sneeuw isolerend werkt ; Mijn overdekking bestaad uit dakspanten van 23cm
met kepers van 6 op6 en poleycarbonaatplaten van10mm dubbel gelegd met tec7.
Had ik een rechtvormige vijver gehad dan zou ik voor een tunnel kiezen zoals bij
Luc, met de ronde vijver zit ik hier met beperkingen mvg Bart

bart on 31/10/2010 13:29

@ Marcel, en eventuele andere geïnteresseerden,

Met een vijver van 2,5 m diep en relatief beperkt wateroppervlak zou ik mij niet al teveel zorgen maken voor de winterperiode, laat staan mij bezinnen over een super optimale manier van overkapping van mijn vijver, tenzij je de bedoeling hebt om (zoals zovelen) van uw koi watjes te maken. In uw geval zou ik het zelfs aandurven om niet te overkappen, maar ja, een gedreven doe-het-zelver zoals jij heeft daar wellicht grote moeite mee . . . en voor jouw vijver lijkt het mij niet eens zo moeilijk, moet ik zeggen.

Wat moet ik dan wel niet zeggen met mijn conisch gevormd vijveroppervlak en met robuuste randrotsen? Met een winterafdekking (overkapping is hier een groot woord) die noodgedwongen bestaat uit een groot aantal tegen mekaar aansluitende, op isolatiemateriaal verlijmde en aldus drijvende polycarbonaatpanelen waartussen zich nog overal voegen/spleten bevinden? De voorbije winter heb ik het daar ook mee moeten doen, dit wel te verstaan zonder vijververwarming, en mijn koi zijn er toch allemaal vrij goed doorgekomen.
Ook al ben ik nu zelf bezweken en ga ik nog voor de aankomende winter een klassieke vijververwarming (op gas) laten plaatsen om extreem lage watertemperaturen (+/- 3 °C zoals voorbije winter) te voorkomen, laat ons a.u.b. ophouden met de mythe dat een koi niet tegen de kou kan. In een recent artikel van Maarten Lammens lees ik trouwens net het tegenovergestelde, en dat dit zelfs heilzaam kan zijn voor vrouwelijke koi die tijdens de voorbije zomer hun kuit niet hebben kunnen afzetten (zoals bv. mijn zwaarlijvige chagoi).

De ware reden voor een overkapping en/of vijververwarming is in mijn ogen dan ook veeleer dat het baasje zelf niet tegen extreme kou kan en/of er psychologisch moeite mee heeft dat zijn koi al teveel zouden afzien van het koude water, en daarbij vergeet dat het om koudbloedige dieren gaat. Ik moet evenwel toegeven dat ook ik voor deze gedachte bezweken ben, maar dan wel in de eerste plaats wegens de snelle en sterke upgrading van mijn vijver in termen van hoge kwaliteitskoi van Interkoi.

Hopende hiermee wat meer leven in de (koi)brouwerij te hebben gebracht en misschien ook een polemiek over zin en onzin van verwarming/overkapping van de vijver te hebben ingeleid . . .

Martin on 02/11/2010 00:52

Ik plaats in de winter ook platen over mijn vijver zodat deze niet zo veel warmte verliest aan het oppervlak.Ieder jaar vroor mijn vijver dicht .vorig jaar na het plaatsen van de platen is er geen ijs op gekomen.Dit is in mijn ogen al een groot voordeel.Als ik mijn platen optilde zag ik de koi zwemmen en niet plat op de bodem liggen.
Natuurlijk in een vijver vol rotsen is het haast onmogelijk om dit te plaatsen.

johan on 02/11/2010 08:45

@ Martin

Luc heeft enkele klanten die de naam Marcel hebben .
Ik zal voortaan Marcel D gebruiken om geen misverstanden te hebben .
Zelf ben ik van gedachte dat een koude periode zeker zijn voordelen kent .
Doe zelf wel overkappen om minder schommelingen te krijgen , en het liefst om boven de 4 graden blijven .Niet te vergeten hebben we allemaal maar een klein kunstmatig bakske . In grotere wateren gaat hij zelf zijn favoriete plek zoeken ( hier is het altijd 4 graden ) .
We hebben het altijd over de pathogen bacterien , wat gebeurt er hiermee als het water bijvoorbeeld 5 graden is ? Welke invloed heeft dit allemaal op onze koi's ? Heb een kennis die al twee jaar een voorlopige vijver heeft gemaakt . Ben er van verschoten hoe sterk en gezond deze koi's de winter zijn doorgekomen zonder een enkel probleem .Blijft altijd voor een stuk mysterieus deze hobby .

Marcel D on 02/11/2010 13:57

@ Marcel en Marcel D,

Sorry voor de naamsverwisseling, waardoor natuurlijk één groot misverstand. Maar zo erg is dat nu ook weer niet, dat hoop ik tenminste.
Mijn reactie was in de eerste plaats gericht aan de Marcel die ik ken (Marcel D), maar natuurlijk ook bedoeld om alle andere belangstellenden even uit hun kot te lokken. En te oordelen naar de reacties op het hierna volgende nieuwsitem, heeft mijn "provocatie" van gisterenavond haar doel niet gemist.

Martin on 02/11/2010 21:21