Judgement day

Judgement dayIk had er een zwaar hoofd in vandaag. Ten eerste had ik slecht geslapen en had ik hoofdpijn, en vandaag moesten we bewijzen wat we waard zijn.

Aangekomen bij Yamamatsu stonden Toshiaki en Toshyoki al klaar om ons een hartelijke ontvangst te geven. Er werd niet gedraald, maar we begonnen direkt met het werk waarvoor we naar hier gekomen waren. De afspraak was als volgt. Wij zouden 7 koi mogen selecteren uit zijn beste tategoi, waarvan er nog een 60 aanwezig waren in zijn verwarmde binnenbakken. Deze koi mochten tot het najaar in zijn mudpond verblijven, dit was in de deal mee afgesproken.

De papa, een mooie man, zou eerst 5 koi uit deze selectie kiezen en daarna mochten wij aan de slag. Ik heb geprobeerd via de fotoreportage alles schematisch in beeld te brengen, zodat je eigenlijk de gang van zaken kunt opvolgen.

Het vermelden waard is het volgende. Bij het binnenkomen werd ons oog getrokken door een maruten kohaku, die ik onmiddellijk in mijn collectie had gestoken. Ik viste echter achter het net, want deze werd helaas als derde door Toshyoki teruggezet. Nadien begonnen we te zoeken en als eerste schepte Ben er een sanke uit die onmiddellijk door hem gespot werd. Er brak op dat moment lichtelijk paniek uit en er onstond een scherpe discussie tussen vader en zoon. Wij wisten waarom, en na gezamelijk overleg, hebben we besloten om deze sanke terug te geven, waarop zij beiden antwoorden: "thank you". Het bleek één van hun beste tategoi te zijn die ze vergeten waren te verwijderen.

Toen begon de grote klus. We begonnen met iedere koi te bekijken en in de bowl te zetten. Nadat we er een paar bekeken hadden beseften we al gauw dat dit een ondoenbare zaak was. We vroegen of we de voor ons niet geschikte koi terug konden zetten. Zo gezegd, zo gedaan, en dit verliep iets vlotter. Op deze manier hebben we alle 60 koi in onze handen gehad. Op het einde bleven er van deze koi 15 stuks over. Dit nam 3 uur in beslag, ofwel hebben we iedere koi bijna 3 minuten bekeken. Onze ogen werden moe, en we besloten de overblijvende 15 stuks even te laten rusten. We lieten de bowls afdekken en namen ondertussen de tijd om enkele sanke te bekijken. Wat we hier te zien kregen is niet te beschrijven. De sanke waren ietsje kleiner, maar dat kon de pret niet bederven. Deze kwaliteit kom je zelden of nooit tegen. Ben had soortgelijke koi al meer gezien en zei: dit zijn nu echte Matsunosuke sanke, en zo zie ik ze het liefst. Het zachte beni en het perfecte shirojo, gecombineerd met een lakachtig sumi, maakte dit tot bewonderenswaardige koi. Het was heel moeilijk om een definitieve keuze te maken, omdat er weinig verschil zat in de kwaliteit. De keuze viel op de maruten sanke, vanwege zijn zeer goed beni.

De rustpauze had ons goed gedaan, zodat we snel tot de uiteindelijke beslissing kwamen over de koi die je nu kan zien. De keuze is door ons drieën samen gemaakt, waarvan Ben en Brian de meeste inbreng hebben uitgeoefend, maar ik de uiteindelijke beslissing heb genomen. Alhoewel het jullie misschien raar kan overkomen, maar wij willen toch even vermelden dat de koi met nummer 903053 (inazuma kohaku) de hoofdprijs kreeg van de Yamamatsu family.

Onze topdrie:
Ben: 903050 - 903056 - 903053
Brian: 903054 - 903056 - 903053
Luc: 903051 - 903055 - 903052

Laat je echter niet beinvloeden door onze keuzes, maar maak rustig je persoonlijke keuze. Wij hebben ze allen in het echt gezien, en deze koi hebben weinig of geen fouten. Het zijn tategoi in de ware zin van het woord. In het beeldverslag zul je ook merken, hoe moeilijk het is om uit al deze topkoi een top 7 te maken. Wel hebben Toshiaki en Toshyoki hun diep respect getoond voor de manier waarop Ben de koi geselecteerd heeft. Dit was geen fake, maar diep gemeend.

Na het hoogtepunt van deze dag...neen, van deze week, moesten we even ontspannen, en was het tijd voor thee. Ondertussen werden onze certificaten klaargemaakt. Ik vroeg nog een speciale gunst in de vorm van het signeren van ieder certificaat afzonderlijk, wat toch een meerwaarde geeft aan deze tategoi, en aan de eventuele nieuwe eigenaars. Het is mijn wens om deze tategoi aan de man te brengen met een optionele kans om deze tategoi op het einde van het jaar zelf uit de mudpond te halen, of tenminste aanwezig te zijn bij de ikeage van hun tategoi.

Het was nu tijd om naar het Zuiden te rijden. Dit was helaas een afstand van 650 km, die we zojuist verteerd hebben. Het is nu 2.30 uur en we hopen toch jullie honger naar nieuws gestild te hebben. Ik ga dadelijk nog wat filmpjes uploaden, waar jullie nog van kunnen genieten, en dan is het tijd om te gaan slapen. Het is morgen vroeg dan, en we zijn klaar om Momotaro het leven zuur te maken.

Hier nog wat filmimpressies voor jullie:

Toshyoko selecteert zijn 5 koi
De koi in het net bij elkaar
Reeds gesecteerde koi.
De sanke
Nogmaals de sanke
En nogmaals de sanke

Even bij de films van de sanke vermelden, dat de kleur zeker niet zo rood is. Door de donkerblauwe bowl in de schaduw werd dit geaccentueerd. In het zonlicht zie je af en toe de echte goede oranje kleur....met het perfecte beni van een tosai van hoogwaardige kwaliteit.


Meer afbeeldingen

Reacties

16 reacties tot nog toe

hoi
mannen goed werk geleverd. zeer mooie vissen
dit moet je eigenlijk in het echt zien. ben zeer benieuwd
naar de prijzen. ga zo door.

john en ans de leur on 24/03/2009 18:06

ik word met de dag jaloerser,,,,,,
ben er helemaal stil van

Riny D on 24/03/2009 18:21

De koiziekte slaat nu echt toe. Ik moet zeggen Luc, en ik spreek uit ervaring, dat ik zelden dit soort koi heb gezien. Chapeau dat je dit op deze korte tijd hebt klaargekregen. Ik hoop dat de mensen deze kwaliteit kunnen waarderen, maar ik ben bang dat velen het niet zien.

Frans on 24/03/2009 18:35

Dit is absoluut waanzinnig... Ook al zal maar een select groepje straks zo'n prachtige koi in de vijver hebben, je kunt als rechtgeaarde koiliefhebber alleen maar van zulke koi houden... Gewoon ter plekke verliefd en gelukkig worden, van 't zien alleen al...

Genieten dit!

Gefeliciteerd mannen van Interkoi, met dat wat jullie bereikt hebben en waarvan dit denk ik toch wel een kroontje op het werk is!

@ Riny,
Hoezo ben je jaloers?
Op Ben die in Japan zit?
of
Op Luc omdat hij bij Ben is?
;-)

Groet,
Noëlle on 24/03/2009 18:54

snap niet dat jullie nog zulke reacties kunnen uitbrengen..ik word compleet stil van wat ik hier zie...

Matthijs on 24/03/2009 18:55

@ Noëlle
alle twee natuurlijk :-)

Riny D on 24/03/2009 18:56

Hall Luc, ondanks je zware hoofd er toch weer in geslaagd veel en mooie informatie voor ons te schrijven.Wat een prachtige koi en wat een mooie deals maak je weer.
En dan de keuzes die jullie (moeten) maken, perfect, ik zou denk ik met het uur failliet zijn met zoveel potentie aan koi.Veel succes en wijsheid de komende dagen

Geerard on 24/03/2009 18:57

Weet gewoon niet wat ik moet zeggen.... dus zeg maar niets..
@ Geerard.. je hoeft er toch niet bij te zijn om failliet te gaan :-(
@Noelle.... Riny is niet allen jaloers op de heren maar denk ook omdat ze niet zo dicht bij al dat moois is (de koi dus:-))
greetsz

Ton on 24/03/2009 20:59

@ton.. dat klopt het gaat nu alleen iets langzamer

Geerard on 24/03/2009 22:46

Prachtige tategoi jongens mijn complimenten..goed de ogen open gehouden..ga zo door, dan kunnen wij blijven genieten..

Alle 7 parels in de dop, ben heel benieuwd hoe deze eind dit jaar de mudpond uitkomen...
Luc zijn dit gesexte tosai? alle vrouwtjes?

Mvg,.
Ton & Ingrid

Ingrid on 25/03/2009 08:59

Jongens een lust om naar te kijken. het fotomateriaal is ook iets om elke dag naar uit te kijken, op die manier beleven we een beetje wat jullie allemaal meemaken.

Luc, absoluut doorgaan zoals jullie nu bezig zijn ik en vele met mij kunnen dit erg waarderen.

ben benieuwd of jullie mijn kohaku nog tegenkomen bij Momotaro

Stephan on 25/03/2009 13:20

Ingrid, Ton, Ik wil niet bot overkomen, maar hier wil ik eigenlijk niet op antwoorden. Ik praat hier over de top van de top, en dat zou je zelf moeten weten.

luc on 25/03/2009 14:38

Hoi Luc en Ben,

ik zie dat je net gereageerd hebt, dus je zit waarschijnlijk nu ook nog achter je computer. in je omschrijving geef je aan dat jullie een tocht van 650 km achter de rug hebben. hoe verplaatsen jullie je in Japan? per busje, trein? en overnachten jullie dicht bij de kwekers of in de stad?

was zomaar een vraag welke mij bezig hield.

Succes nog de komende dagen.

stephan on 25/03/2009 14:55

Sorry Luc ik bedoelde er niets mee, wilde het gewoon weten! Excuses daarvoor..

Nog veel succes de komende dagen in het Zuiden..

Mvg,
Ton & Ingrid

Ingrid on 25/03/2009 15:12

KLASSE schitterende vissen,laten groeien in Japan , zit veel groei potententie in, body komt op latere leeftijd.

George

george on 25/03/2009 20:47

wat een kwalietijd de kleuren zijn zo helder niet normaal gr ron

ron on 25/03/2009 21:00