Karashigoi en Mochitodag

Karashigoi en MochitodagWoorden die misschien niet veel betekenen, maar als je straks in google naar karashigoi gaat zoeken, komt interkoi Arendonk automatisch op de eerste plaats. Het woord “mochito” zal langer duren om te laten scoren in google, en dat is een heel belangrijk gegeven.

Dit is de zakelijke benadering van de website, nu terug over naar de andere kant, namelijk het verloop van de mochito zaterdag.

Niemand had zich ingeschreven, en ik was dan ook onwetend wat betreft de opkomst op deze dag. Mijn vrouw en Riny (vrouw van Ben) hadden gezamenlijk de lekkere coctail klaargemaakt, en hij zag er behoorlijk verfrissend uit. Alleen de zon wou niet meewerken. Eerst stond er echter iets anders op het programma.

Omdat Rini afscheid genomen had van zijn koi, en eigenlijk ook afscheid van zijn hobby, had Mike van Zijl (nedkoi) het voorstel gedaan om het met de hand gemaakte beeld in blauwe hardsteen, afkomstig uit China aan hem cadeau te doen, een afscheidsgeschenk van zijn vrienden.

Ik heb toen Mike een aantal emailadressen doorgegeven van mensen die hij kon benaderen en waarvan ik bijna zeker wist dat ze een bijdrage zouden leveren. Het initiatief moest wel uitgaan van Mike, want anders zou men kunnen denken dat ik uit eigenbelang zou handelen, en niets is minder waar.

Rond 12 uur had ik Rini bij het beeld gelokt, en hem gevraagd of hij voor de camera een kleine toespraak zou kunnen houden om het beeld te presenteren, onder het mom dat ik het anders toch niet verkocht kreeg. Rini die niets liever doet dan speechen geven, wou dit wel doen, en ik slaagde in mijn opzet om hem zijn ding te laten doen. Speech van Rini. Hij genoot er blijkbaar nog van ook.

De list was gelukt en nadien kwam Mike te voorschijn om Rini de werkelijke toedracht te vertellen. Mike, die helaas niet de stemkracht heeft van Rini, had een prachtig gedicht geschreven en las het Rini voor. Overhandiging van het beeld aan Rini. Vermits Mike redelijk van mijn camera stond, en zoals reeds gezegd niet de krachtige stemvibratie van Rini heeft, is de tekst minder goed te verstaan, daarom heb ik het volledig zelf geschreven gedicht even als tekst hieronder gezet. Een mooi moment, en Rini was totaal verrast met het gebaar. Een enveloppe van de mensen die bijgelegd hadden voor het beeld werd hem overhandigd.

Een man die karperbloed door zijn aderen heeft stromen.
Moest natuurlijk ook een koivijver bekomen.
Die heeft hij dan ook gebouwd en verbouwd.
Omdat hij zoveel van Nishigikoi houdt.

Nu vraagt zo'n vijver fysiek best veel werk.
En menig koikichi maakt zich hiervoor sterk.
Je moet dus goed van lijf en leden zijn.
En vijveren kunnen zonder een centje pijn.

Maar als je lijf zegt, hé doe eens een stappie terug.
Want dat vijveren kost je je rug.
Dan is het wel even een bittere pil.
Als uiteindelijk je rug het echt niet meer wil.

Er bleef nog maar een optie open.
De hele santemekraam verkopen.
Gelukkig ging dat probleemloos en snel.
Maar een leegte achterlaten dat deed het wel.

Gelukkig blijf je door koi omringd.
En altijd koivrienden om lang mee te praten.
Maar wat jij voelt als je naar je lege vijver staart.
Dat hebben niet veel in de gaten.

Nu ben je gelukkig mentaal best sterk.
En vul je je dagen met ander soort werk.
Toch vonden een aantal vrienden.
Dat jij dit niet echt verdiende.

Dus staken die de koppen bij elkaar.
En bekokstoofde een passend plan in elkaar.
Dus als dank voor je boeken, je passie, je geestdrift.
Je vriendschap, je kennis eigenlijk alles in een.

Schenken wij jou beste Rini.
Een beeldschone Cyprinus Carpio.
Gehouwen uit prachtig blauw steen.

Mike van Zijl

Na dit toch wel emotioneel moment, waarbij de meeste schenkers aanwezig waren, was het tijd voor de Mochito coctail, die hopelijk door de aanwezigen gesmaakt werd. Voor de karashigoi was eigenlijk niet zoveel aandacht meer, want van de 49 waren er in principe al 27 van verkocht. We hebben de overblijvende karashigoi dan ook per 3 naar de overblijvende vijvers verplaatst, in de hoop dat ze de boel nog meer op gang zullen trekken.

Wel even vermelden dat ze gemiddeld 4 tot 5 cm gegroeid waren op 1 maand tijd. Waar gaat dit heen ? Voor mezelf had ik ook een karashigoi uitgekozen, niet de mooiste, maar wel de grootste, met een kleine transportbeschadiging. Deze was ondertussen 45 cm geworden en blijkt een groeikanon te zijn. Heerlijke koi deze karashigoi.

Voor de mensen die van zover gekomen zijn, hebben we ons beste beentje nog eens voorgezet om enkele hoogwaardige koi te bowlen en te laten zien. We voelen ons verplicht om dit te moeten doen als men van zover komt. Ik hoop dat zij er ook van genoten, maar vooral.... er ook iets van geleerd hebben.

Ik heb een heleboel filmpjes gemaakt voor de liefhebbers.

Mochito dag-01
Mochito dag-01
Mochito dag-01
Mochito dag-01
Karashigoi Liewe en Margriet
Karashigoi Peter
Karashigoi Maarten
Karashigoi Bompa
Karashigoi Johan
Karashigoi Peter
Kohaku en Showa van Dainishi voor Jelle
Kashira van Ben anno december 2009 voor Jelle

Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

rini,

zichtbaar verbaasd met dit prachtig geschenk !
geef het maar een mooie plaats is je tuin

michel

michel on 10/07/2011 11:23

Heel mooi geschreven Mike , fijn om zulke koivrienden te hebben .
Dit heb je dubbel en dik verdiend Rini , nu in kilo's omgezet. ( pas op voor jou rug )
Hopelijk tot binnenkort.

Marcel D on 10/07/2011 14:02

Amis, hartelijk dank voor dit geweldige cadeau. Zoals wel blijkt uit de filmpjes was het een totale verrassing voor me. Maar wel een hele aangename. Het beeld (loeizwaar) heeft inmiddels een prominente plaats in mijn tuin gekregen. En hij staat schitterend. Mike nog speciaal bedankt voor het initiatief en en wel heel fraaie gedicht. groetjes Rini

rini on 10/07/2011 21:03

Luc,
Jullie allen als Interkoi Arendonk, bedankt voor de hartelijke ontvangst en het laten zien van verschillende mooie koi. Er zitten zeker nog genoeg mooie koi waar nog veel potentieel in zit, het was goed om dat live te kunnen zien. De jongens zijn zo trots als wat om op jullie site te staan vermeld. De koi zwemmen inmiddels lekker bij de rest en voelen zich op hun gemak.
Rini, wij hadden geen idee wat er zich vooraf had afgespeeld daar we wat laat waren, maar bovenstaande verklaard natuurlijk alles. In ieder geval van onze kant veel succes verder toegewenst en nog vele mooie jaren bij Interkoi. En natuurlijk dat beeld niet te veel gaan verplaatsen hè!

Jelle on 11/07/2011 10:13