Klein gehouden nisai

Klein gehouden nisaiEen onderwerp waar nog niet te veel informatie over te vinden is, zijn de kleingehouden nisai.

Het komt er grotendeels op neer dat die nisai niet in verwarmd water vertoeven. Zij ontvangen vervolgens weinig (of geen) voer en de combinatie van weinig voer en lage watertemperatuur maakt dat de groei stokt. Dat begint soms al bij tosai.

De reden waarom is divers: soms is het overmacht omdat de kweker veel koiaanbod heeft maar onvoldoende binnenbakken tot zijn beschikking, waardoor de vissen op een kluitje komen te zitten. Filters kunnen dat niet aan en dus laat hij het water koud, ook al door de verversing met het koudere grondwater. Soms is er geen mogelijkheid tot verwarmen en/of is de isolatie van zijn kassen slecht waardoor ook de binnentemperaturen zeer laag zullen zijn. Soms echter doet hij het bewust om de kleuren maximaal tot hun recht te laten komen.

Als de kweker niet voldoende plaats heeft, zet hij deze niet uit in zijn mudpond, idem dito blijven ze dan binnen met een hele hoop op een kleine plaats, waardoor extra groei niet meer plaatsvindt.

Ik heb er dit jaar een aantal aangekocht om twee redenen. Ik wil toch wel eens zien wat de verdere evolutie is van deze kleingehouden nisai, en misschien maak ik er enkele mensen blij mee, mensen die minder geld willen uitgeven en toch een koi met degelijke genen wil aankopen. Uiteraard zijn deze kwalitatief ook minder, maar wie weet hoe ze uit zullen groeien. Ze zijn tot 47 cm groot, en zullen tussen de 300 en 400 euro kosten. Wie weet halen ze hun achterstand nog in......

Dit is meer een experiment, want de HQ koi op dit moment met deze prijzen, zijn voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Maar misschien vinden sommigen onder jullie dit toch wel een goed idee.

Reacties

3 reacties tot nog toe

Ik vind een nisai van 47 cm toch al een behoorlijke vis om in koud water te zijn grootgebracht.

johan on 29/11/2010 08:08

Er zitten hier toch een paar prachtige koi tussen die ik als hobbyist niet zou laten zitten! Ik ben een sanke liefhebber dus dan weten jullie het waarschijnlijk wel!

Ton on 29/11/2010 19:43

Deze koi zien er niet verkeerd uit en ze zouden niet misstaan in mijn vijver
En als ik de afmetingen zo zie is dat voor een nisai niet verkeerd. En als liefhebber va Showa en Sanke zou ik mijn keus wel kunnen maken.

Jent on 30/11/2010 19:27