Little Shiba wordt gebruikt als oyakoi...

Little Shiba wordt gebruikt als oyakoi...Sommige mensen amuseren zich met het kweken van koi. Iemand van mijn klantenkring houd zich hier graag mee bezig, zij het dat hij graag onbekend blijft.

Little shiba is de oyakoi, de mogelijke vaders zijn een sanke van Momotaro en een showa van Dainishi. De filmpjes van het paaien kan je hier zien, alsook papa 1 en papa 2

Hoe gaat het in zijn werk
Rond 15u30 heb ik de ouderdieren eruit gehaald. De sanke deed al een tijdje niet meer mee, dus nu twijfel ik of ik ineens op showa ga cullen of toch alles ga laten doorgroeien. Daarna pomp ik het water over in een ander bad, de borstels gaan daar in en ik maak het paaibad proper.

Er liggen 10 borstels in. Vroeger hingen die op een pvc-buizen frame, maar daar heb ik te veel kwetsuren mee aan de ouderdieren. Pomp en zo gaat er ook uit als de vissen erin komen, anders knallen ze daar ook regelmatig tegenaan. Waarschijnlijk vernietig ik nu al ongeveer de helft van de eitjes. De eitjes op de twee langste borstels vernietig ik direct en alle eitjes aan de wanden en op de bodem worden ook in de riool gespoeld... De eitjes op de bodem komen meestal toch niet uit omdat deze tegen elkaar klitten en dan uiteindelijk toch gaan schimmelen.Op de borstels hangen de eitjes uit elkaar en heb je dat probleem minder. Als ze uitkomen hou ik er meestal maar een 3000-tal over om mee te beginnen.Om er meer groot te brengen heb ik eigenlijk geen plaats.

Bad is proper gemaakt en dan gaan de eitjes in een zak van gordijnstof zodat er geen visjes door de pomp gezogen worden en ik ze er achteraf op een eenvoudige manier kan uithalen. Pomp ligt er terug in en de verwarming staat op 20° (is maar een element van 1000W, kan deze bak niet op temperatuur houden, maar dan zijn de schommelingen toch niet zo groot). De pvc-buizen liggen er op om de eitjes onder te houden, anders hebben die borstels nogal eens de neiging om boven te komen drijven.

Twee borstels gaan in de garage in een ploeterbadje van ons zoontje van een aantal jaar geleden. Hier gebruik ik zuiver (vijver-)water normaal gezien (nu water uit mijn q-bak). Het water verwarm ik hier tot 24°.Verwarmingselementen zitten in plastic flessen. Als de kleintjes uitkomen en ze raken een verwarmingselement dan zijn ze direct dood. Door indirect te verwarmen kan ik dit vermijden.

En nu....5 dagen wachten ongeveer... en hopen dat er veel uitkomen...

Je mag ons altijd op de hoogte houden...iedereen leest dit graag, en misschien zijn er wel mensen die koitjes willen kopen uit dit koningspaar...Vragen kunnen via de reacties gesteld worden.


Meer afbeeldingen

Reacties

5 reacties tot nog toe

leuk voor te volgen, zijn er ook fotos van koi van de vorige paai?

ron on 24/05/2010 00:03

Weet je of er nog meer klanten van je zijn die met koi van jou al goede kweek gehad hebben Luc?

johan on 24/05/2010 00:10

het is de eerste keer dat ik weet dat er een koi van mij gebruikt wordt om gericht te paaien. Ik heb ooit foto's gehad van een vorig broedsel. Zal deze nog eens opzoeken.

luc borgmans on 24/05/2010 07:12

Ik wil dit graag volgen !

Jeroen on 24/05/2010 11:01

Ben benieuwd..

Ton on 24/05/2010 19:32