Malamix, goed of niet goed.

Malamix, goed of niet goed.Ik ken Maarten al 16 jaar, nog vanaf het ogenblik dat hij bij Aqua Mylo kwam, en zijn studie afwerkte.

Plotseling komt hij op de markt met Malamix, een eigenschap die ik hem niet toedichte, want dit was waarempel een commercieel product. De naamvorming is goed gevonden, alhoewel het makkelijk af te leiden was hoe die naam samengesteld werd.

Commercieel is niet erg, maar is het produkt ook goed, want dat is toch het voornaamste. Toen hij het produkt voor het eerst op de markt bracht, was ik de eerste om het mee uit te proberen. Wat kan je beter doen dan de proef op de som nemen ?

Toen ik enkele dagen geleden, de laatste koi buiten had gezet, kreeg ik ze niet goed aan het zwemmen. Neen hoor, ze zaten niet in koud water, want deze vijver heb ik op een constante van 18° buiten staan. Geen superverwarming, maar gewoon een aangename temperatuur.

Als ze niet goed zwemmen, kan je een tijdje afwachten, de waterwaardes controleren enz. maar er was niets dat niet goed was. Na 2 weken besloot ik om er een bus malamix in te kappen, een 2,5 liter bus wel te verstaan.

Wat kan je beter doen dan het resultaat te laten zien en de dag erop een filmpje te maken van de koi. Zwommen ze de vorige dagen een beetje apatisch en afwachtend rond, het tij was plotseling gekeerd, en de koi zwemmen nu ontspannen boven en eten stukken beter. Voor mij is dit voldoende bewijs dat de koi goed reageren op het produkt...Hieronder nog een korte omschrijving van wat Malamix is.

Maarten Lammens in Arcen

Biologische vitaminen-, kruiden-, en plantenmix voor optimale gezondheid van vijvervissen en Koi

Waarom MALAMIX 17 toevoegen aan uw vijver?
Dagelijks ziet Maarten Lammens in de praktijk zieke vissen met een slechte slijmlaag (te weinig slijm, te dikke slijm, slechte consistentie…). Indien de slijmlaag te weinig afweerstoffen bevat, is de kans groter dat uw vis ziek wordt. In elke vijver zijn er immers ziekteverwekkers aanwezig, die bij zwakkere vissen makkelijker de bovenhand nemen. Een gezonde sterke slijmlaag vormt de basis van een gezonde vis.

Daarom is het belangrijk om uw vissen regelmatig te voorzien van deze ideale mix van afweerversterkers die MALAMIX 17 bevat. Deze afweerversterkers worden deels opgenomen in de slijmhuid en deels opgefilterd door de kieuwen en vormen stuk voor stuk goede bouwstenen voor een goede slijmlaag en een optimale natuurlijke afweer tegen ziekten. Bovendien bevat MALAMIX 17 nog nutriënten/enzymen die de filterbacteriën en probiotica een boost geven. Dit verbetert de waterkwaliteit en beschermt de vissen preventief tegen gatenziekte.

Wanneer en hoe frequent mag men MALAMIX 17 toevoegen.
Om een optimale slijmlaag (lees afweer) te verkrijgen wordt MALAMIX 17 best om de twee à drie maand preventief toegediend vanaf een watertemperatuur van 8˚C. MALAMIX 17 bestaat uit biologische middelen en kan bijgevolg niet overgedoseerd worden. Ook na een chemische behandeling tegen parasieten of bacteriën is MALAMIX 17 het ideale middel om de slijmlaag snel weer op te bouwen en de waterkwaliteit weer op punt te brengen.

Dosering van Malamix.
De dosering van Malamix is 1 liter per 10.000 liter water. Je hoeft niet bang te zijn voor overdosering omdat er geen schadelijke stoffen in zitten.

Malamix 17 bevat 17 ingrediënten:
Spirulina/Chlorella – Aloë Vera – Propolis – Calendula – Echinacea – Curcuma – Gember – Astaxanthin – Inuline – Gingko Biloba – Eucalyptus – Ginseng – Vit. A-C-D-E – Enzymen voor nitrificerende bacteriën – Probiotica

Mijn conclusie: Malamix, een verstandig produkt


Reacties

20 reacties tot nog toe

Hier ook al gebruikt nadat er wat parasieten gevonden waren , na enkele dagen alles weg zonder giftige mengsels toe te voegen .
Je moet er dan wel op tijd bij zijn , in een ver gevorderd stadium komen er producten aan te pas .

Johan on 06/12/2013 07:54

O ja , blijkbaar ben ik dit jaar niet braaf geweest .

Johan on 06/12/2013 07:57

Je bent niet alleen Johan ,dat wil zeggen geen koi ?

paul on 06/12/2013 09:22

@rudy proficiat he man ,en breng de auto(s) maar eens mee ik wil die wel eens zien vanbinnen !

paul on 06/12/2013 12:33

Ik zal ook eens een bus Maartenlammensmix toevoegen om te zien dat er bij een paar koi die last hebben van stresadertjes verbetering te zien zal zijn .
Ook ben ik benieuwd hoe de planten en vooral de eendekroos erop reageert want die haalt zijn voeding alleen uit het water .Nu is de temp nog redelijk .grtjs

paul on 06/12/2013 14:47

Heb het gebruikt bij hogere watertemperaturen en ik vond alleszins een verbetering merkbaar. Vissen werden actiever, meer eetlust. Ik gebruik het nu regelmatig.

Peter on 06/12/2013 18:25

Hoeveel gebruik je er dan van Peter ,het actiever zijn zal de inuline zijn denk ik (was het niet dat dan de smaak/reuk versterkt of zoiets ?)

paul on 06/12/2013 18:35

In een water dat zo helder als kristal is, zit geen reet in, ik kan het weten, hier is dat ook ooit het geval geweest.
Het is dan niet meer dan normaal bij toevoeging van belangrijke stoffen zoals deze mix, dat de koi's er iets beter van worden .

Marcel D on 06/12/2013 19:45

Hoe voeg jij dan deze stoffen toe in het water . ?
En zeg nu niet dat we het moeten lezen . Wie à zegt moet b zeggen .

Johan on 06/12/2013 20:23

Ken het product niet! Wel al van gehoord... Tzal wel goed zijn zekers als het van Maarten Lammens komt?
Bent u er verdeler van Luc?

kurt on 07/12/2013 06:55

Ik denk dat ik de eerste was die hem aangeport heeft om het op de markt te commercialiseren. Zo is het begonnen. Normaal heb ik het in huis.

luc on 07/12/2013 07:43

Ik vind dit soort dingen altijd machtig interessant. Echter ik ben wat dat betreft misschien eigenwijs. Maar pas als ik iets begrijp wil ik het toepassen. Waarom werkt dit ? Is dit iets wat het water opleukt omdat wij nou eenmaal in onze kunstmatige situatie "iets extra's" nodig hebben ten opzichte van water in de natuur. Daar kan ik me alles bij voorstellen. Of is dit extra omdat wij nou eenmaal vissen hebben waar we de "uitval" zo veel mogelijk willen beperken. Dus de vissen "meer" willen geven dat bijvoorbeeld in de natuur. Waarbij ik dus al aangeef dat de natuur nabootsen niet mogelijk is in onze situaties (dat snap ik wel). Het is meer de vraag waarom dit werkt. Onderbouwing. Wat ik zie is een groot aantal ingrediënten waarover veel hypotheses zijn. Of is het gewoon baat het niet dan schaadt het niet ?

Wim on 07/12/2013 16:48

Malamix, goed of niet goed?

Ik kan persoonlijk niet echt aantonen/hard maken dat het goed of niet goed werkt, en ik denk dat niemand onder ons dat kan, zelfs koidokter MaLa himself niet. Maar geldt dat niet in meer of mindere mate voor zoveel andere vijverproducten (medicatiestoffen buiten beschouwing gelaten) die op de vijvermarkt als preventieve middelen tegen van alles en nog wat worden aangeboden en aanbevolen?
Allicht mogen we er wel van uit gaan dat Malamix niet slecht of nefast is voor de koi, gezien het hier om een goed bestudeerde, uitgebalanceerde en ongevaarlijke kruidenmix gaat (het is geen medicatiestof of gifstof).

Om werkelijk te kunnen nagaan of een bepaald product nu effectief werkt of niet werkt, is eigenlijk een strikt wetenschappelijke testopstelling noodzakelijk. Twee zo goed als identieke vijvers met een gelijkaardige waterkwaliteit, filtersysteem, visbezetting enz., waarbij het te testen product in de ene vijver wel wordt toegepast en in de andere vijver niet, en dan maar zien of er significante verschillen in algemene gezondheid, eetlust, gedrag en levendigheid van de vissen zullen optreden.
Spijtig genoeg is het in de praktijk meestal een utopie om dergelijke wetenschappelijke testopstelling ook daadwerkelijk te kunnen realiseren, en daarom zullen we het ook nooit met 100% zekerheid weten of een bepaald product nu (goed) werkt of niet.

De fabrikanten en grootdistributeurs van al die producten weten en beseffen dat volgens mij maar al te goed, en daarom ook zou ik een beetje oneerbiedig willen stellen dat zij het in hun reclame, inhoudelijke beschrijving en gebruiksaanwijzing van hun producten erop aanleggen dat vooral het baasje (de geldschieter) er een goed gevoel aan overhoudt, want dat is waar het uiteindelijk toch om te doen is.

Ik kan niet zeggen of Malamix nu goed of niet goed werkt. Wat ik wel kan zeggen en delen met jullie is het volgende. Na mijn deelname met 8 grote koi aan de koishow in Arcen afgelopen zomer had ik er, na aanvankelijke twijfels, voor geopteerd om mijn wedstrijdkoi na afloop van de show toch maar meteen terug in mijn vijver te zetten, misschien met alle risico's van dien (alhoewel een quarantaine van enkele weken op een andere locatie ook wel zijn risico's had). Echter, na een grondig onderhoud ter zake met MaLa op de show had ik de zondagavond op zijn advies 2 bussen van 5 liter Malamix meegenomen, en deze heb ik dan met 1 dag tussentijd alle 2 in mijn 80 kuubs vijver gekapt.

Visuele ervaring en resultaat: in tegenstelling tot mijn vrees heb ik gedurende maanden na de show totaal geen problemen gekend met mijn koi, ze deden het naar mijn gevoel zelfs beter dan ooit tevoren; iets waarover ik natuurlijk zeer opgetogen was.

Bewijst dit nu rigoureus dat het product Malamix heeft geholpen en dus goed werkt? Jammer genoeg niet, want mocht ik het product niet hebben toegepast, dan hadden mijn koi het na de show misschien even goed gedaan. Alleen, we weten dat niet omdat we niet in een strikt wetenschappelijke setting (zoals hierboven geschetst) hebben gehandeld.
Het enige wat ik erover kan of mag zeggen is dat het product Malamix mij de indruk heeft gegeven goed te werken en dat ik er als baasje een goed gevoel aan overgehouden heb.
Maar tussen een 'goede indruk of een goed gevoel' en een 'hard bewijs' is er natuurlijk nog een hemelsbreed verschil. En daar zijn tal van koihobbyisten zich jammer genoeg niet of onvoldoende van bewust, naar ik vrees. Iedereen moet het tenslotte voor zich uitmaken, in zijn eigen unieke setting, en dit kan nooit iets 'bewijzen'.

Ik heb gezegd . . .

Martin on 07/12/2013 23:43

@ Marcel D,

Uw reacties van de laatste tijd, waar het om waterkwaliteit gaat, lijken mij vlijmscherp en liegen er niet om, althans voor mij niet. Maar ik vrees dat de meeste mensen jou hier niet (willen?) begrijpen jammer genoeg.
Wordt het dan ook niet hoog tijd dat jij zo snel mogelijk met uw eigen ontwikkelde, sterk geconcentreerde MaDi Mix op de markt komt?
Het zou je nog een aardige stuiver kunnen opleveren, tenminste als je erin zou slagen het aantal believers beduidend te doen toenemen :-).

Martin on 07/12/2013 23:58

Interessante discussie. Even ter verduidelijking. Ik zal nooit zeggen dat we niks nodig hebben. Alleen wat kraanwater lijkt me toch wat armzalig. Maar dat in kristalhelder water "geen reet" in zit heb ik wat moeite. Vaak op karper gevist op wateren als bijvoorbeeld het "lac de saint cassien" in Frankrijk. Als ik daar ging snorkelen kon ik 10 tallen meters in een heldere oase kijken. Karpers tot 70 pond hadden het er prima naar hun. zin.

Wim on 08/12/2013 14:07

Op dat meer staat geen enkele onnatuurlijke filter waar alles doorgaat.
Daar spelen totaal ander regels af, zeker de manier hoe het ammonium word verwerkt.
De minerale huishouding is van een totaal ander niveau, het gebeurd zoals de natuur het wil.
Als je het volume water in dat meer gaat controleren en de kilo's vis, je zou er van verschieten welke hoeveelheid water een karper daar ter beschikking heeft.
En in die grote hoeveelheid water zit natuurlijk voedsel waar hij heel groot en oud van kan worden. ( zonder enig onnatuurlijk geforceer, want ander haal je het niet )
Als ik morgen een koi of karp op 100000 liter zet zonder een filter, dan blijft het water vrij helder.
Doe ik dat met 15 koi's zonder filter, dan zal je de zweefalgjes zien, groen kleuring, dit is een natuurlijke wet die zowat iedereen aan zijn laars lapt.
De helderheid van dat meer komt door het feit dat de ammonium niet de hoeveelheid geeft om het water te kleuren, de alg is aanwezig maar vrij dun, niet zichtbaar groen.
Het aanbod voedsel, vis, water in dat meer is van die order dat er weinig ammonium is, zeker met zulke dieptes.
Als je de wetten van de natuur niet respecteerd dan duwen ze je vroeg of laat met de feiten op de neus.
De natuur kan je niet in een potje kopen, die moet je leren begrijpen.
Ik wil niks slechts zeggen over Maarten zijn mix, in tegendeel, dit zijn zeker en vast verrijkende stoffen in een onnatuurlijk gestuurde vijver waar alles eruit gefilterd word.
Ik kan en wil geen MaDimix maken Martin, want ik ben voorstander van de natuur, het spijtige ervan is als je hem een beetje snapt, daar valt niks aan te verdienen, je gaat hem enorm respecteren.
De natuur heeft mij een serieu leske geleerd met mijn eigenwijzigheid over dat heldere water wat niet natuurlijk was en ik dacht van wel.


Marcel D on 08/12/2013 19:47

@ Wim

Even ter aanvulling.
Iedereen mag zijn gedacht hebben en zeggen, voor mij geen enkel probleem.
Ik ga ermee slapen en sta ermee op, koi's en de natuur zijn mijn grote passie.
Ik test zowel het natuurlijke als het onnatuurlijke uit.
In jouw geval vergelijk je helder natuurlijk water en helder onnatuurlijk water als een en het zelfde helder water type.
Daar zit een hemels breed verschil tussen.
Het heeft lang geduurd eer ik de twee perfect van elkaar kon scheiden.
Als ik in percentage moet zeggen wat het onnatuurlijke nu inhoud voor mij, dan kom ik niet hoger dan 5 procent uit dan wat het natuurlijke aan 100 procent geeft.
Vandaar mijn uitspraak, er zit geen reet in dat heldere ( onnatuurlijke ) water.

Marcel D on 08/12/2013 21:49

Bedankt voor uw openhartige reacties, Marcel D.
Wel tot driemaal toe gelezen, en het zijn meer dan ware doordenkertjes, dat is wel duidelijk. Niet voor iedereen verhelderend, zo kan ik mij inbeelden, maar als je het leest en herleest, dan moet je besluiten dat er meer dan alleen maar een grond van waarheid inzit. Zeer waardevolle wetenswaardigheden, of moet ik zeggen (vijver)wetenschap . . . ?

"Mijn boek is af" zei de auteur, "ik moet het alleen nog uitschrijven".
Comprendo?

Martin on 09/12/2013 00:38

Hoi Luc, is het a.s. Zaterdag mogelijk om 5 liter aan te schaffen bij jou? Ik wil het wondermiddeltjes graag eens proberen.
Groet Remco

Remco on 10/12/2013 20:46

Beste, enkele jaren terug 23 koi dood door kiewrot alles geprobeerd met maarten ,opnieuw begonnen met aankoop nieuwe koi en vorig jaar weer kiewrot 36 dood ,allemaal rond de 75 cm groot dit doet zeer veel pijn als je dit mee maakt en ik wasniet de enige zei maarten en nu terug begonnen maar met maar koi van 25 cm groot deze zullen wij ook wel groot krijgen,als nog niemand iets heeft uitgedoktert tegen kiewrot !!¡!!!!! Onze diamandstuer van 155 cm is ook naar de hemel ik hoop dat wij nu ff wat meer geluk hierbij hebben dit doet toch veel pijn als je sterven en je hebt deze koi zelf groot gebracht sommige mensen zeggen wel eens voor een stomme vis ,maar ze weten toch veel voor een stomme vis te zijn.als er iemand iets moest uitvinden tegen kiewrot laat maar iets weten je zal het je niet beklagen denk ik,er zullen er wel meer met deze ziekte al in aanmerking gekomen zijn,grts Nick Van Vossel

Nick Van Vossel on 13/06/2014 18:39