Mijn overkapping.

Mijn overkapping.Er zijn al enkele foto's binnengekomen van overkappingen, maar ik zal de spits afbijten.

Het was gisteren goed weer, het zonnetjes scheen s'morgens, en ik besloot mijn overkapping er even op te leggen.

De weersverwachting ziet er ook niet denderend uit de volgende dagen, dus kwaad zal het nooit kunnen. De overkapping die ik gemaakt heb, is vrij eenvoudig, origineel, zelf uitgedacht, en makkelijk te plaatsen.

Het is natuurlijk een voordeel wanneer je vijvers natuurlijk rechthoekig zijn, maar gewoonlijk denk je daar niet bij na als je de vijver begint te bouwen. Tenslotte is er voor iedere constructie een oplossing.

Het grote probleem echter is dikwijls het monteren van de overkapping, of de tijd die nodig is om een constructie in elkaar te steken. Ik hoor velen zeggen dat ze er soms een dag, soms meer mee bezig zijn. In totaal overkap ik 3 vijvers, en als ik 1 man hulp heb, wat gisteren het geval was, dan bouw ik alles op in 1 uur.

De voornaamste doelstelling van de overkapping is om de wind, regen en sneeuw buiten te houden, waardoor de temperaturen iet of wat constanter blijven. Eén van de buitenvijvers is verwarmd, en zal op een 18° blijven staan gedurende de winter....de overkapping zal helpen de warmte binnen te houden.

Meer afbeeldingen

Reacties

18 reacties tot nog toe

Ja het word weer stilletjes aan tijd voor deze lelijke dingen ,maar als je dan de koi nog een paar maanden ziet voorbijzwemmen is het wel de moeite waard vind ik om er geld aan te geven .Nu is het heel het jaar genieten van de koi ,alleen niet meer voeren is wat moeilijk maar je moet aan de koi denken en niet alleen aan jezelf .grtjs

paul on 04/11/2013 08:25

Hey,
heb 2-tal weken terug ook de kap er al opgezet, als ik het zo bekijk lijken onze kappen zeer sterk op elkaar.
Grtz.
Peter.

Peter on 04/11/2013 13:30

Dan stuur maar eens wat foto's door Peter...kunnen anderen ook eens kijken...

luc on 04/11/2013 14:06

Hi luc, zou je aub een detailopname kunnen maken van het profiel waarop je de stegdoppelplaten laat rusten? Heb je de platen geborgd op het profiel zodat je met een flinke wind niet je hele plaat kwijt raakt?

gr jaap

jaap stelder on 04/11/2013 19:18

Luc, heb je de profielen onderling verbonden?
gr jaap

jaap stelder on 04/11/2013 19:19

Ik heb het profiel op maat laten maken, zodat dit rust tegen de vijverwand en niet tegen de bovenkant, anders duwen de platen de vijver gewoon uit elkaar.

Ik heb nog een aantal foto's toegevoegd met het profiel dat ik laten maken heb, dan begrijp je het beter.

luc on 04/11/2013 19:55

@ Peter,

Vanaf half oktober uw vijver al overkapt, en dit wellicht tot ongeveer half april volgend jaar, dat betekent ongeveer 6 maanden, oftewel de helft van het ganse jaar. Proficiat!
Waar zijn we eigenlijk mee bezig jongens? Met van onze koi doetjes te maken misschien, en nog slechts een half jaar ervan te kunnen genieten? Niet vergeten dat het hier om koudbloedige dieren gaat, iets wat de baasjes nogal eens durven vergeten omdat ze zelf zo'n kou ervaren . . . Niet goed bezig volgens mij, koi zijn vier seizoenen dieren die pas bescherming tegen de kou nodig hebben onder de 6° C. Goed om weten ook: dat de vrouwtjes bij die lage watertemperaturen hun eigen eitjes resorberen, waardoor het risicovol paaien in de zomer minder of niet hoeft plaats te grijpen.
OK, ik zal nu wel weer alle zonden van Israël over mij heen krijgen, maar dat ben ik intussen al gewoon.

Martin on 04/11/2013 20:08

@ Jaap,

Stegdoppelplaten? Geborgd? Wat moet een mens hieronder verstaan?
Zou een meer begrijpelijke taal wel op prijs stellen!

Martin on 04/11/2013 20:19

Ook hier de kap er al 2 weken op, na een sterke temperatuur daling besloten om de kap erop te zetten nu blijft de temperatuur stabiel op 14 graden. Tja mooi nee maar in deze tijd heb ik geen tijd om de koi te bekijken. Ik moet namelijk smorgens om 0500 weg en ben s avonds vaak na 1800 thuis en dan is het beide gevallen al donker. Voeren doen we wel, smorgens de voermachine zoeken en vullen. Zo krijgen ze toch eten..... ideaal!

Mijn kap is al eens hier getoond, alleen op te bouwen met 1 balk over de vijver waar de platen op liggen. Binnen 30 min ligt alles erop en doe ik het vastzetten met een net, zodat de platen niet weg waaien.

Arjan on 04/11/2013 20:21

Stegdoppelplaten.... Hier worden de polycarbonaatplaten mee bedoeld ....denk ik Martin.

Arjan on 04/11/2013 20:24

Tja Arjan, als ik je zo lees, dan ben je ook niet goed bezig, of wat dacht je . . . ! Veel te lang van huis weg om de koi niet te laten ploffen!

Martin on 04/11/2013 20:40

Hier pas de platen vanaf dat ze van vries spreken s'nachts .
Dit jaar lagen ze erop tot begin april , dus een 4 tal maanden dat lelijk spul op men vijver .
Voordeel van een overkapping .? Weinig denk ik , heb dit voorjaar ook de typische problemen gehad .misschien zoals martin zegt een goed gevoel voor het baasje .

johan on 04/11/2013 20:45

Eindelijk nog eens een geestesgenoot.
Groot gelijk Johan, en goed bezig!

Martin on 04/11/2013 21:42

Hey Martin,
vind het persoonlijk ook wel wat vroeg, maar door omstandigheden (reisje) toch besloten om de kap er toch al op te leggen en zo de grote hoeveelheid bladeren in de vijver te vermijden terwijl we weg waren.
Was eind oktober toen ie erop ging.
Grtz.
Peter

Peter on 05/11/2013 01:47

Dat Luc overdekt is logisch. De hoeveelheid koi en het commerciel risico is te groot. Zelf nooit overdekt. Vier maanden groen water en vier maanden overdekken wil zeggen slechts 4 maanden koiplezier, als het weer dan fatsoenlijk is.
Een goede warmtewisselaar en de temperatuur houden op 6 ° ( max 8°) ,zorgen voor ideaal omstandigheden voor zowel koi als goede bacterien. Onze kois moeten nog altijd seizoenen kennen en zullen alleen maar sterker worden. Het licht en de zon zorgen voor extra vitaminen. Belangrijk is dat je begin maart de temperatuur geleidelijk en vlot naar een 14 ° brengt en je vermijd veel voorjaarsproblemen.
Veel kosten denk je? Enkele jaren terug was de winter extreem lang en koud, het heeft een 500 lt mazout gekost. Daarbij rekening houdend dat de vijver 75 cub telde.

willy on 05/11/2013 14:25

Mijn polycarbonaat platen ligger er van vorige week op en wel voor de volgende redenen : 1.Ik woon in een bosrijke omgeving, dus opvang van de bladeren... anders verstoor ik teveel de koi door het bladeren scheppen!

2.De platen liggen erop op + - 30 min en heel gemakkelijk te observeren als ik het wil, zodus Martin , zoals u het zegt dat we er doetjes van maken is uit de lucht gegrepen en flauwekul! Ik denk dat iedereen zo een beetje zijn eigen manier heeft van afdekken.

en ten derde: ik ga nog alle dagen werken en bijlange niet op pensioen om god ganse dagen mijn mooie vissen te bewonderen , nietwaar Martin!
Das pas een goei hè!

kurt on 05/11/2013 18:02

Ik heb mijn vijver voorzien van pvc buizen in de vorm van halve manen. Hierover heb ik plastic folie heen getrokken en vastgezet met klemmen en stenen. Niet het mooiste ontwerpm maar het gaat me dan ook vooral om de bladeren en de wind uit de vijver te houden. Zodra de lente aanbreekt gaat het geheel er weer af.

Dominique on 06/11/2013 11:45

@ Kurt,

Wat betreft uw tweede reden: ik ben altijd bloedserieus en verkoop nooit flauwekul, althans niet hier in de reacties, laat dat duidelijk zijn.

En wat betreft uw derde reden: fel bedankt om met uw werken gaan elke dag dan toch een klein beetje bij te dragen in de betaling van mijn maandelijks pensioen, zodat ik dag in dag uit zorgeloos van mijn mooie koi kan genieten. Als dat geen goeie is . . . ?

En ik die dacht dat jij een (heren)schapenboer was . . . !

Martin on 06/11/2013 17:56