Minder plezierige dingen kunnen ook gebeuren.

Minder plezierige dingen kunnen ook gebeuren.Toon was wat trots op zijn nieuwe aanwinsten voor zijn vijver. Je zou ook voor minder.

Als beginnend koiliefhebber heb je uiteraard vele vragen, en soms is het verstandig om alles goed te wikken en te wegen. Toon had enkele nieuwe koi aangeschaft en toonde me trots zijn vijver, die ik verleden week in het nieuws wou zetten, maar nog even wachtte omdat Toon de vijver nog verder zou afwerken.

Ik had de foto's al gezien inclusief het verzinkt betonijzer dat over de vijver lag. Mijn veronderstelling dat er kinderen mee gemoeid waren of dat er veel reigers in de buurt waren was de juiste...het waren kinderen die moesten beschermd worden tegen hun onvoorspelbaar gedrag. Soms ben je wat ongerust als koi overgezet wordt en probeer je mensen zo goed mogelijk te informeren, maar toen ik deze foto's zag dacht ik nog, amai, hier zitten ze veilig opgesloten.

Helaas had ik het helemaal fout. Door één of andere onverklaarbare reden hoorde Toon plotseling het geklapper van ijzer. Onmiddellijk snelde hij naar buiten, en hoe het mogelijk is, weet niemand, maar de tancho showa die bij mij aangekocht werd was door het gaas eruit gesprongen en lag boven te klapperen dat het een lust is. Het blijft een raadsel, want de koi is ± 60 cm en het gaas is 10 x 10 cm. Niemand kan een logische verklaring geven, maar dat is nu even naast de feiten.

Toon greep onmiddellijk in en de koi werd zo snel mogelijk terug in het water geplaatst, waar hij opnieuw bekwam van zijn nare ervaringen. Natuurlijk belde Toon mij op met de vraag of dit gedrag meer bij deze koi te zien was geweest, waarbij ik helaas ontkennend moest antwoorden. De koi zwom reeds een hele tijd bij mij rond, was steeds een rustige koi, niet opvallend, wel aanwezig maar geen haantje de voorste. Het is moeilijk in te schatten wat er gebeurd was, en ik kon niets anders doen dan uitleggen dat het vermoedelijk parasieten waren of dat het samenbrengen van koi van verschillende dealers een bepaalde reactie heeft teweeggebracht. Het gaasnet was in mijn ogen een veilige bescherming.... maar dus blijkbaar niet. Het voorval vond pas plaats na 1 volle week, waarbij je veronderstelt dat de aanpassing met de andere koibewoners reeds een feit moet zijn.

In ieder geval, wat er ook gebeurd is zullen we nooit weten, en het had veel erger kunnen zijn. Sam Gibbs werd er gisteren bijgeroepen, want zijn staart was flink beschadigd en natuurlijk is de koi een hele reeks schubben kwijtgespeeld. De staart moest op 3 plaatsen gehecht worden, en volgens Sam waren de schubbeschadigingen niet van die aard dat ze verstrekkende gevolgen hadden. Er werden wel enkele wormen gevonden op de koi en enkele thrichodina, maar niets dat abnormaal was voor deze tijd van het jaar. Mogelijkerwijs heeft een stressfaktor gezorgd voor het extra uitbreken van deze parasieten, en mogelijkerwijs kan dit aan de basis gelegen hebben van dit onplezierig nieuws.

Wat er ook van zij, het is heel onplezierig om nieuws zoals dit te vernemen, maar laten we hopen dat alles goedkomt, en laat deze koi nu hopelijk het troetelbeertje van de vijver worden.

Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

Ik hoop dat de vis goed zal herstellen!
persoonlijk vind ik het erg als er iets gebeurd met de vissen waar je zo zuinig en trots op bent! en kan ik mij best voorstellen dat je een paar dagen uit je doen bent.Randy on 29/04/2010 11:18

dat is niet zo mooi
hopen dat alles weer mooi geneest
en ga je nog wat doen aan het gaas wat er op ligt
zodat dit geen 2e x gebeurd
suc6 verder

gerrit on 29/04/2010 18:24

Ik heb deze tancho showa dikwijls kunnen bewonderen. Een mooie tancho showa, maar helaas te duur voor mij. Heel spijtig dat dit gebeurd is.

GertJan on 29/04/2010 19:46

Beste, mag deze koi weer vlug genezen zijn. Groeten en veel koiplezier.

MVG CHRIS

CHRIS VAN CLEEMPUT on 30/04/2010 17:39