Na testen krijg je resultaten.

Na testen krijg je resultaten.Zoals je weet zijn we onlangs begonnen met het testen van de vijvers i.v.m. de bacteriële druk.

Als je test, zijn er ook resultaten, goed of slecht, maar die zijn er. Het testen is nu voorbij en hier zijn de resultaten. Er werden enkel tests gedaan op vijvers die verwarmd zijn, en 1 test bij een klant van Interkoi.

Beginnende van links naar rechts zie je de uitslag van de schwab die bij onze klant werd genomen, en verder de uitslagen van de vijvers 5-6-7-8 en quarantaine.

Om zelf wat bij te leren heb ik de tests gedaan in verschillende locaties van de vijver. Een eerste test werd gedaan via de retour in de vijver. Hier zitten normaal de meeste bacteriën, wat zich liet doorschemeren in de test. Vooral vijver 7 bleek via deze test een hoge bacteriële druk te geven.

Dit klopte ook met het gedrag van de vissen. Deze zwommen iets minder dan de andere vijvers, hadden een iets groter schrikgedrag, en gingen pas eten als ik wat verder verwijderd was van de vijver. Op zich een positieve constatering die ondersteunt werd door het gedrag van de vissen.

Ik besloot daarom om een tweede schwab te maken van de zijnkant van de vijver. Ook omdat dit de plaats is waar de vissen meer in contact komen met "het vuil", en om het verhaal compleet te maken, heb ik tegelijkertijd een schwab genomen van stilstaand water van dezelfde vijver. Dit komt nooit in aanraking met de vissen, maar dient als uitlaat om zakken te vullen.

Het resultaat van vijver 7 vertoonde dezelfde bacteriële druk, namelijk te hoog. De andere vijvers vertoonden allemaal een goede bacteriële druk en het was daarom ook niet nodig om een vervolg te geven.

Dan was het natuurlijk de vraag, hoe te behandelen. In overleg met Gerjan van houseofkata, die op mijn verzoek heeft meegewerkt aan de testen werd er gevraagd welke stappen ik het best kon ondernemen.

Dit bleek een behandeling te zijn met 3 dagen na elkaar van 2 gram per kuub. Het produkt is Virkon S, dat op mijn verzoek geleverd werd om uit te testen. Na de behandeling was er een duidelijke verbetering in het gedrag van de vissen. Nog niet optimaal, maar je zag dat het gedrag stukken beter was.

Ik heb de overloop tijdens de behandeling dichtgezet, het voeren gestopt, en de BIO-UV lampen ook uitgedaan. Ze zwemmen nu hoger, vitaler en normaler. De vraag is nu of het zwemgedrag blijft verbeteren en dan pas ben ik zeer tevreden. Gisterenavond heb ik voor de eerste keer een mini eetbeurt gegeven, wat mij een verlossend antwoord gaf.

Is dit nu publiciteit voor Virkon S ? Neen, het is geen publiciteit, maar een vaststelling van de werkzame behandeling met Virkon S. Het produkt is door Ben volledig ontleedt, en volgens Ben is het minder schadelijk voor de filter dan ieder ander produkt. Wat een niet te versmaden voordeel is, is de prijs. Het produkt kost slechts 37 euro om 500 000 liter water te behandelen.

We gaan Virkon S blijven testen, en mensen die graag een test laten uitvoeren kunnen dit altijd doen. Voor klanten van Interkoi is dit onderzoekje geheel gratis. Het beste is het uit te voeren als de vijvers minimaal 15° zijn, en tevens lijkt het ons een heerlijk produkt om te gebruiken bij de opvang van vissen uit Japan.

Om de duisteren avonden op te vullen, heb ik natuurlijk weer een aantal filmpjes gemaakt van de vijvers en de vissen. Hopelijk kijk je er ook met plezier naar.
vijver 5-01
temperatuur: 15°
koigedrag: rustig en ontspannen.
vijver 5-02
temperatuur: 15°
koigedrag: rustig en ontspannen.
vijver 7
temperatuur: 18°
koigedrag: verbeterd, maar niet optimaal.
vijver 8
temperatuur: 18°
koigedrag: goed, maar niet optimaal.
Taniguchi tosai
temperatuur: 22°
koigedrag: zeer goed.

Reacties

9 reacties tot nog toe

Luc, een behandeling met een bacterie dodend middel zal toch altijd een enorme aanslag op je filter zijn ? Je dood niet alleen de slechte anearobe bacterien maar toch ook de goede aerobe nitrificerende bacterien. En ben je niet bang voor enige vorm van resistentie als je bacterie dodende stoffen aan het water toevoegd?

Ray on 11/01/2012 11:58

goede vraag Ray, maar waar wel rekening mee werd gehouden. De bacteriën zitten in een soort EPS laag. Deze wordt aangetast maar niet helemaal. Virkon zal de los zwevende bacteriën het hardst aanpakken omdat dit meestal ook de zwakkere en ziekte verwekker is. De laag wordt lichtjes aangepakt, maar niet helemaal.

Daarom dat er ook aangeraden wordt om onder de 10 000 CFU geen toepassing van het produkt aangeraden wordt. Hier zitten nog goede, zowel als slechte bacteriën in , maar in een niet te verontrustte mate. Men kan dan aannemen dat de bacteriedruk laag is.

Ik kijk vooral naar het zwemresultaat en het gedrag van de koi, en tot hiertoe, 2 dagen na behandeling is die positief tot 70%. Het gedrag kan nog beter, maar ik ben al heel tevreden. Dit is voor mij ook het belangrijkste...

Ik weet dat Gerjan dit artikel misschien ook leest, en misschien durft ie het wel om een nog beter antwoord te formuleren middels deze reacties...

luc on 11/01/2012 12:39

vijver 8,goed maar niet optiemaal wat wil je daar verde mee zeggen?

rudy on 11/01/2012 16:10

Niets speciaal. Ze mogen iets vlotter eten, maar misschien geef ik ze te veel. Alles was in orde. Je moet nu ook niet te snel ongerust worden he Rudy...Is gewoon de naweëen van het transport.

luc on 11/01/2012 18:03

interessante resultaten!
Leuk ook die filmpjes, maar het tosai filmpje toont wel zeer levendige tosai....lijkt wel versneld weergegeven. Toevallig vanmiddag mijn visjes ook gefimd en die gaan echt in slow-motion ;-)

egon on 11/01/2012 18:54

De test zou helemaal top zijn als je verschillende bac kan onderscheiden.
Moet toch kunnen ,in een labo zetten ze toch ook maar een kweek.

Johan on 11/01/2012 19:17

Dat kost heel veel geld Johan. Dat hebben we ooit laten doen, maar dat is wat te kostelijk.

De tosai zitten wel op 22° egon, en ik heb toevallig vandaag filmpjes gemaakt. Deze zullen morgen verschijnen, en je zult versteld staan van de dikbuikjes.

luc on 11/01/2012 20:15

Spijtig dat het zo duur is,zou nogal een succes worden.

Johan on 11/01/2012 20:56

4 tablet op 14 cub--super

nieuwenkamp on 05/01/2013 16:24