Nazicht van de kleinsten.

Nazicht van de kleinsten.De kleinsten ? Tja die zijn ondertussen ook al tussen de 34-37 cm, dus van kleine visjes kan je eigenlijk al niet meer spreken.

Toch is het belangrijk om even na te kijken of alles nog in orde is, en ik kan niemand vinden die dit liever doet dan Ben. Om de 14 dagen worden ze dan even gebowld, in de hand genomen en bekeken of alles nog goed in orde is.

Tegelijkertijd kunnen we ze ook nog eens goed bekijken en genieten van deze dankbare tosai. De vraag die gesteld werd is: zijn dit nu eigenlijk Jumbo koi ? Ik moet hierop het antwoord schuldig blijven omdat ik niet precies weet wanneer ze geboren zijn. Wel weet ik dat ze op 10-15 cm binnengekomen zijn als een mix. Dit wil zeggen dat ze een 3-4 maanden oud zullen geweest zijn. Hieruit kan ik afleiden dat ze nu tussen de 10-12 maanden oud zijn. Zijn dit dan Jumbo koi ? Mijn antwoord zou zijn: ja, want als je op deze leeftijd ± 35 cm hebt gehaald, dan mag je als een Jumbo tosai beschouwd worden. Nogmaals, de juiste informatie ontbreekt mij.

Van deze selectie zijn er nog slechts 5 over, waarvan de beste nog altijd niet verkocht zijn, omdat we deze tot hiertoe nog altijd weerhouden uit de verkoop. Je kan ze nog altijd komen bekijken, en geloof me, het is een gouden investering voor volgend jaar.

Voor de gevoelige kijkers:
Deze behandeling is geen dierenmishandeling, maar juist de minst onaangename manier voor koi om gekeurd te worden. Geen gestress om door sokken getrokken te worden, maar opgenomen in een zachte hand met veel liefde en respect voor koi. Het is ook in hun belang om regelmatig nagekeken te worden, zodat ze snel weer in hun warme badje terugkunnen.

Wist je dat op dit ogenblik ± 215 m³ van de ± 250 m³ water, waarvan ± 200 m³ in de buitenlucht op dit ogenblik verwarmd wordt tot 18° ?Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Voor de warmtepompliefhebbers: de temperatuur staat constant op 22° en het verbruik ligt gemiddeld op 63 Kw per dag, wat tegen een tarief van 20 eurocent neerkomt op 12,56 euro/dag aan verbruikskosten. De pomp vertoont wel gebreken, want op dit moment slaat ze iedere dag voor een onbekende reden af. Wel moet ik zeggen dat de ondersteuning om het probleem op te lossen goede ondersteunt wordt, in dit geval door de vertegenwoordiger van Sibo BE, Eddy, maar ook dat er een oplossing wordt ondersteunt door Duratech. Blijkbaar zou het controlepaneel met de parameters niet goed functioneren en zou dit vervangen worden. Ik ben benieuwd hoe lang dit gaat duren. Als zij dit op korte termijn oplossen is dit een positief signaal, indien niet, dan mag je zelf je gevolgtrekkingen doen. Ik hou je in ieder geval op de hoogte van deze ontwikkeling.

Het terug opzetten van de pomp is helemaal geen probleem, maar het schept weinig vertrouwen. Vooral als de pomp in de avond afslaat, dan koelt de vijver de ganse nacht af, en dat scheelt toch een 3-4 tal graden afhankelijk van de nachttemperatuur. Dit is voor de vissen geen standvastige omgeving en dus niet wenselijk. Wel werkt de pomp goed bij nachttemperaturen die naar het vriespunt toegaan.

luc on 25/10/2009 09:58

Er wordt bij deze tosai 10-20% kleurvoer van probites (color boost) toegevoegd. Dit kan je ook merken aan de ontwikkeling van het beni, zonder dat het te sterk of te hard wordt. Ik kan in ieder geval geen negatieve ontwikkeling zien in het beni.

luc on 25/10/2009 10:01

Thuis heb ik mijn testje met colorboost beeindigd.Van 1 koi is het shiroji een beetje gelig getint ,maar niet veel.Wel hebben alle koi een lichte verkleurig van het shiroji op het hoofd,maar dit is normaal bij kleurvoer.De koi die een sterk beni bezaten zijn feller doorgekleurd en zouden zo naar een show kunnen .
Ook ik ben de bezitter van een paar koi waar het beni op zijn zachtst gezegt aan de dunne kant is .Nu moet ik eerlijk bekennen dat het beni van deze koi niet alleen feller van kleur is geworden ,maar ook dikker .Zoals het nu voor mijn ogen waarneembaar is ,kun je dus met het goede kleurvoer niet alleen het beni feller laten opkomen ,maar zelfs bij koi waar het dunner is ook verbeteren .
Ik denk zelfs dat koi van bepaalde bloedlijnen waar het beni gemiddeld wat dunner is,dat ze dit zelfs af en toe nodig hebben om het beni van de koi met de groei op peil te houden,maar dat ga ik nog verder uitzoeken omdat ik daarvoor wat meer wil expirimenteren ,dus meer tijd noig heb .

Groetjes Ben.

Ben Doorakkers on 25/10/2009 10:46

de showa vindt ik niet slecht in het algemeen(huidkwaliteit,body,enz.....)mooi om te volgen

rudy on 25/10/2009 11:26

Daar was hij/zij weer,de kohaku.
Word een zeer aangename vis om te zien.
Lijkt wel een aardige rug te krijgen,Torazo?

gr.Jack

jack on 25/10/2009 16:19

Kohaku is mijn streepje voor. Deze zet ik altijd voor mijzelf appart zodat ik hem/haar niet verkoop. Hosokai is de naam. Van 24 naar 36 in pakweg 10 weken en ze doen nog 1 cm per week. Ben benieuwd wanneer dit gaat stoppen.

luc on 25/10/2009 16:26

De term jumbo heeft alles te maken met de genetische groei-eigenschappen van de ouders en strikt genomen minder met het formaat van de tosai zelf. Maar er is veel vervuiling en tegenwoordig worden de grotere exemplaren van een generatie al snel als jumbo aangemerkt. Toch zie je zelden een kweker op grootte cullen. Ze gaan toch gewoon voor kwaliteit. Uit een koppeling van ouderexemplaren van 75 cm komt nooit een jumbo tosai voort en is ook alszodanig geen jumbo tosai, zelfs al is ie net zo groot bij eenzelfde leeftijd als de nakomeling van een jumbo ouderpaar. Gewoon omdat ie de groeigenen mist, wat zich later manifesteert.

rini on 25/10/2009 17:40