Niigata Veiling 14 maart.

Niigata Veiling 14 maart.Gisteren is de jaarlijkse veiling van Niigata geweest. Ik heb er slechts 1 showa te pakken kunnen krijgen.

Verleden jaar had ik hier ook een paar koi van aangekocht, waar ik heel gelukkig mee ben geweest. Deze Showa van Kanno, een kweker uit Niiagata heet Hirasawa San. Hij heeft 2 koihuizen, eentje in Mushigame, en een ander in de buurt van Nagaoka. Kanno is vooral bekend voor zijn Goshiki, waarvan hij zegt dat hij ze tot +70 cm kan laten uitgroeien met behoud van patroon en body.

Waarom ik deze showa zo mooi vind ? Ik ben gecharmeerd door zijn rustige uitstraling die niet eigen is aan een showa. Een showa is een mannenkoi, een macho, tegenovergesteld aan een sanke, die meer vrouwelijk is en rust uitstraalt. Deze showa hanteert het motto, toch macho, maar wel rust.

De verdeling van de drie kleuren lijkt me optimaal om verder te bouwen in de toekomst. Als het sumi gevormd wordt zal deze koi zich "verrijken", zonder iets van zijn klasse af te geven. Ze zal rijper worden met de tijd, maar tegelijkertijd ook mooier. Het patroon is naar mijn tand, er zit iets speciaals in het patroon dat me intrigeert en tegelijkertijd voldoening geeft. Op het einde van de fotoreeks heb ik er een ideaalbeeld van gemaakt, waar we naartoe kunnen werken. En ja, het rode oogje vergeef ik ze...we kunnen niet allemaal perfect zijn. Het rode oogje wordt echter opgvangen door het zwarte oogje aan de andere kant.

Ik heb er ook enkele foto van de show bijgedaan, en zoals je kan zien, worden de koi enkel in een plastic zak getoond. Door de verscheidenheid van kwekers is het risico voor besmettingen te groot, en daarom worden de koi op deze manier voorgesteld.

Veilingen zijn echter altijd moeilijk in te schatten, en het is telkens maar de vraag of je kan scoren op de koi die je werkelijk wilt. Ik ben blij met deze beloftevolle, maar tevens ook spannende showa, die in de loop van April pas naar Arendonk zal komen. Het mooie aan deze showa is het onvoorspelbare dat nog moet te voorschijn worden getoverd. Wat hebben we hiervoor nodig ? Geduld....en dat is het mooie van dit soort koi. Je koopt niet iets wat veranderd, maar je koopt iets dat misschien nog veel in petto heeft.

Ik kijk op dit ogenblik trouwens door het raam, en zie dat de zon al aanwezig is. Het wordt een stralende dag hebben ze ons verteld, en ik geloof niet dat mensen er rouwig om zijn. De temperaturen van de koivijvers zullen rustig aan stijgen, en ik begin de koi voor te bereiden om naar hun "thuis" te gaan. Alle mensen die nog een koi moeten komen ophalen, mogen zich stilaan voorbereiden.

Ik heb alle koi, binnen en buiten nu op 14-15° gezet, en als de vijvers dezelfde stabiele temperatuur hebben bereikt, is het tijd om even af te spreken. Er moeten in April nog een groot aantal koi binnenkomen, en het is dan natuurlijk plezierig om voldoende plaats te hebben.
Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Eentje voor de toekomst,niets mis mee !
Werden toch HQ koi aangeboden op de veiling,maar er komen nog een paar veilingen. Zet hem op Luc.

Gr.Jack.

jack on 15/03/2012 08:17

Hoi Luc, zeer mooie showa zeg, Ik vroeg me af hoe dit nu gaat zo'n koiveiling want jij zit toch in arendonk. Krijg je foto's of filmpjes toegestuurd en doe je aan de hand daarvan een bod?? Of loopt er iemand rond die ook daadwerkelijk voor jouw de koi bekijkt en dan een advies geeft ofzo??

Ben er wel nieuwsgierig naar.

mvg rene

rene on 15/03/2012 09:02

Het is een prachtige showa.
WE kijken er ook naar uit om onze prachtige koi te komen halen binnenkort;gr,brigitte

brigitte on 15/03/2012 10:27

Een veiling is een heksenketel voor iemand die een koi op het oog heeft, en deze wordt aangeboden. Morgen begin ik met de veiling van Momotaro die een groot aantal tosai en nisai veilt op 28 maart, en ik ga hier een special rond maken. Hierover morgen meer.

Bij een veiling wordt er eerst en vooral naar de filmpjes gekeken. De foto's zeggen al iets, maar de filmpjes zeggen in principe voldoende.
Dan is er iemand in Japan die de koi die ik wil kopen bekijkt en evalueert. Als de koi niet voldoet aan de door ons gestelde eisen, (wat de persoon weet) dan zal hij de minpunten doorgeven.

Als de koi wel beantwoord aan onze normen, dan zetten wij er een prijs op, die haalbaar is om de koi te kopen. Ik probeer altijd wel op de beste, maar dat is altijd mis geschoten.

Je moet er ook van uitgaan dat de meeste veilingkoi goed zijn qua body en qua huidkwaliteit. Als dan het patroon nog interessant is, dan is er al veel ingevuld. Soms lukt het, maar soms zijn de prijzen veel te hoog, en is er geen markt voor in mijn klantenkring.

De meeste veilingvissen, en ik heb er ooit al veel gekocht zijn toch wel de moeite waard om op te gokken. Niet vergeten dat zowel Rini als Ben de filmpjes zeer dikwijls bekijken, waar vooral naar de bouw , het beni en de huidkwaliteit gekeken wordt. Ik ken de veilingvissen onderhand vrij goed, en ik mag zeggen dat 70-80% aan de eisen voldoen.

Ik ga morgen proberen een poging te doen om mensen mee te laten bieden, maar daarover morgen meer.

luc on 15/03/2012 13:33

Hoi Luc,
Kan je van deze dan even het filmpje posten?
Heb misschien wel interesse.

Peter on 15/03/2012 17:29

De koi is van de plastic zak opnieuw naar de kweker gegaan voor opvang. Er is me beloofd dat er binnen enkele dagen een filmpje gemaakt wordt, indien de kans zich voordoet. Stuur me een mail, zodat ik je op de hoogte kan houden.

luc on 15/03/2012 18:30

Bedankt voor je reaktie, Als je ze koopt vanaf video is het toch nog wel spannend als je ze binnen krijgt.

Wacht alweer je volgende item af.

mvg rene

rene on 15/03/2012 22:23