Nog even over enzymen.

Nog even over enzymen.Ik ben op dit moment gefascineerd door het facet "enzymen" en wat deze doen.

Ik heb het de laatste tijd toegepast op mijn vijver en ook nog op enkele andere vijvers, en wel met bijzonder goed resultaat. Ik heb het voorheen al wat uitgelegd, maar wil er nog even op terugkomen.

Volgend jaar wil ik een groot proefproject opstarten met enkele vijvers. De temperatuur moet dan boven de 16° zijn, zodat de enzymen hun werk kunnen doen.

Verder ben ik nog iets dieper ingegaan in de materie, om beter te begrijpen wat de werking is en wat het eigenlijk doet. Je moet je voorstellen dat je vijver eigenlijk niets anders is dan een vergaarbak van afvalstoffen. Op vele plaatsen kunnen vuilophopingen plaatsvinden die een bron kunnen zijn van pathogene of ziekteverwekkende bacteriën. Daarom dat een vijver ook zo moet gebouwd zijn dat er op zo weinig mogelijk plaatsen mogelijkheden tot vuilophoping moeten te vinden zijn. Zo behoren de plantenfilters helaas ook tot de risicogroep. Versta me niet verkeerd, ik heb absoluut niets tegen een plantenfilter, want ik zou teveel mensen tegen de benen stampen, maar het is wel zo dat deze bepaalde gevaren met zich meebrengen.

Enzymen zijn in principe eiwitten die een bepaalde reactie uitlokken, zo zorgen ze bijvoorbeeld ook voor onze spijsvertering. Ik ben geen chemicus, en probeer op eenvoudige wijze uit te zoeken wat bepaalde stoffen doen, en probeer er dan een simpele en begrijpbare uitleg aan te geven. Ik noem enzymen dan ook de knippers, dat is iets makkelijker te onthouden. Zij knippen als het ware de biofilm van de pathogene bacteriën.

Een biofilm is een laag micro-organismen omgeven door zelfgeproduceerd slijm dat zich vasthecht aan een oppervlak. De combinatie van de enzymecultuur in combinatie met de bacillusbacteriën hebben dus als doel te knippen en op te freten. Met andere woorden zorgen de enzymen er dus voor dat de biofilm van de ziekteverwekkende bacteriën geknipt wordt, zodat de bacillus bacteriën de weg vrij hebben om deze op te eten, en opnieuw nieuwe enzymen te produceren. Ik heb begrepen dat er meerdere vormen zijn van bacillus bacteriën zodat er wel de nodige kennis voor nodig is om een interessant produkt samen te stellen.

Dit is in grote lijnen vertaald wat de werking is, en hoe ik het begrijp. Ik zal er nog verder wat over moeten lezen om dieper in te gaan in de materie, en vermoedelijk zullen er misschien ook nog wat fouten in mijn uitleg zitten, maar dit is zoals ik het begrijp.

Er is een produkt op de markt dat dit mogelijk maakt en dat vroeger ooit door ons zelf is ontwikkeld. Een vervolg is hieraan gebreid in de vorm van een uitgebreidere samenstelling van dit produkt, waardoor de verhouding tussen enzymen en bacillusbacteriën nog beter vertaald wordt naar resultaat.

Nu wens ik in het voorjaar te beginnen met een aantal vijvers van mensen die wensen mee te werken aan het testen en nadien controleren van deze toepassing. Ik heb het zelf in één van mijn vijvers toegepast, en ook bij de vijver van een klant die einde raad was. De resultaten zijn zeer positief geweest en ik wil er mee doorwerken. Ik zal het ook toe gaan passen als de nieuwe vissen einde november binnenkomen.

De test zal bestaan uit het testen van het water uit de vijver. Hier zullen bepaalde waardes gemeten worden, belangrijk voor de toepassing van de enzymecultuur. Dan wordt er gedurende 10 dagen een bepaalde dosis toegevoegd aan het water, waarna een 3 maandelijkse behandeling volgt. Het water zal na 3 maanden opnieuw getest worden om de nieuwe toestand te bepalen.

Indien mensen willen meewerken aan deze tests, zullen ze me even moeten contacteren, dan zal ik precies vertellen wat de kosten zijn bij een behandeling met enzymen. Ik zou het éénmaal per jaar toepassen, en dit in het voorjaar om dan de pathogene bacteriën proberen de kop in te drukken.

Het is mogelijk dat er fouten staan in mijn uitleg hierboven, maar het is de enige begrijpelijke uitleg zoals dit door mij begrepen wordt. Mensen met meer verstand van zaken zullen misschien een wenkbrauw optrekken met deze uitleg, maar ze zijn altijd uitgenodigd om dit op een begrijpelijke manier te stofferen.

Misschien nog even voor alle zekerheid het onderscheid geven tussen de enzymecultuur die ik wil toepassen en de toepassing van anarex bio. Anarex bio is als produkt zeker toepasselijk in je vijver. Zij werken in principe op hetzelfde systeem, maar de bacteriën in anarex bio zijn lactobacillus bacteriën die onder de groep melkzuurbacteriën vallen. Als ik het goed begrijp zetten deze de suikers om in melkzuur, en verdwijnen als de suikers opgebruikt zijn. Dit in tegenstelling tot de groepen bacillusbacteriën die gebruikt worden in de door ons toegepaste enzymecultuur, en die zich voeden met de pathogene bacteriën, maar zich tegelijkertijd ook vermenigvuldigen en opnieuw enzymen produceren.


Reacties

12 reacties tot nog toe

Laat maar horen Luc,
ik wil er wel aan meewerken.

Matthijs on 12/10/2012 08:28

Luc, ik heb ook interesse.Ik weet niet hoe vroeg je in het voorjaar wilt beginnen maar het water is niet zo maar op 16 graden. Betekent dit dat je een verwarmde vijver moet hebben? Die heb ik dus niet....

Tom on 12/10/2012 08:48

Als ik twijfels heb over wat er zich af speelt in de vijver,laat
ik de bacteriedruk meten.
Die is gelukkig laag,de vijver hygiene dus voldoende.
Heeft het dan zin om enzyme culturen toe te voegen,ze moeten toch wat
om te zetten hebben.Of zie ik dit verkeerd?
Waar is onze water expert jan Pel eigenlijk?

Gr.Jack.

jack on 12/10/2012 11:30

Jack, het gaat niet over de bacteriedruk, maar over het totaal aantal bacterien in de goede verhouding. Dit wil zeggen dat een koloniegetal niet boven een bepaalde druk mag komen, maar dat de verhouding van goede ten opzichte van ziekteverwekkende bacteriën ook 1 op 5 moet zijn.

Jan Pel ...het contact verliep moeilijk en je moet ook iets over koi afkennen en geen chemicus zijn. Bepaalde belangen strookten niet met elkaar in mijn ogen.

luc on 12/10/2012 12:28

Mijn ervaring is dat de koi na behandeling rustiger en ontspannender worden, maar vooral dat de huidkwaliteit er ook op vooruitgaat. Dit is hetgeen ik ervaar. Misschien dat Harold, ook één van diegenen die het toegepast heeft, misschien zijn ervaring opschrijven. We kunnen er alleen maar van leren.

luc on 12/10/2012 12:31

Dag Tom, dan moet je het water pas laten testen als je water ± 15° is. Daarna kan je beslissen om de toepassing te starten. Normaal gaan de temperaturen vanaf april in de goede richting.

luc on 12/10/2012 12:59

Hoi luc.ik kan alleen maar bevestigen wat je zegt er is meer rust onder de vissen. ze zijn ook nieuwschieriger er waren er altijd wel een paar die wat meer afstand hielden als ik bij de vijver was. nu zijn ze er allemaal en komen ook beter eten. ik ben nog niet klaar met toedienen van de enzymen maar het ziet er goed uit.Ik ben dik tevreden.

Gr harold.

Harold on 12/10/2012 19:19

Hoi Jack,Jan Pel heeft nu een eigen website ATC,koi
Hier kun je o.a water laten analyseren.

nico on 12/10/2012 19:43

Dan moet zeker ook de afschuimer uit als dit produkt toegevoegd word?

Thanks Nico voor de info!

Gr.Jack.

jack on 12/10/2012 20:29

Het lijkt me wel wat om aan dit proefproject mee te doen. Is het zo dat dit project bij al ingedraaide vijvers of het liefst bij net nieuwe vijvers(filter) de voorkeur geniet?
gr johan

Johan Frentz on 12/10/2012 20:51

Achter blijvend vuil waar dan ook is pathogeen bevorderend in een kunstmatig systeem, in een natuurlijk systeem is dit totaal anders.Om dit uit te leggen zou ik een serieu verslag moeten schrijven, anders ga je het zeker niet snappen.

Marcel D on 13/10/2012 09:31

Doen, Marcel.
Daar hebben we allemaal wat aan.

Ik wil eventueel wel mee testen. Heb behoorlijk wat problemen mat pathogenen achter de rug.

dirk on 15/10/2012 12:36