Nog even verder over het sashi

Nog even verder over het sashi

Het sashi is een belangrijk onderdeel bij beoordeling van koi, en wij zijn er nog veel mee bezig. Ieder heeft er zijn eigen mening over, en wij ook de onze natuurlijk.

Daarom hebben we 3 koi genomen uit de veiling van de 2- jarige koi van dainishi. Hier moet je je het sashi eens goed bekijken. Het gaat hier om dure tot hele dure koi. Om je een vergelijkingspunt te geven, de 2015 was 1,5 x duurdere dan de Dainishi die ik te pakken kreeg, de 2061 was 3 x zo duur en de 2086 was 2.1 x zo duur als de showa die ik te pakken kreeg, en de mijne was niet al te goedkoop.

Als je dan bij de driejarige kijkt, dan zul je zien dat het sashi er al veel beter uit ziet. Dat is normaal want, hoe verder het shiroji (de witte kleur) opdikt hoe verder het zal verdwijnen.

Alleen bij de hele dure zit het op jongere leeftijd al wat dieper en dat zouden dan ook de beste kunnen zijn, met een serieus risico dat ze misschien al finishen voordat ze echt groot zijn en dat gebeurt veel meer dan je denkt.

Samengevat is het volgens ons altijd beter een koi te hebben die pas op 80 cm op zijn top komt en sashi heeft dat nog net niet helemaal ingeklaard is, of zal inklaren, dan een koi die bij 75 cm perfect is en op 80 cm al ver over de top is.

Het is trouwens ook maar zoals je het bekijkt en hoe intens je met koi bezig bent. Echte koikichi zijn dag en nacht hiermee bezig, en ik ken er eentje. Onze filosofie is kijken naar de toekomst, en er die koi uitzoeken die het ver kunnen brengen.

Daarom dat wij zo ontzettend blij waren met onze geliefde tategoi prijs op de show van Appeltern dit jaar, en dit met een 75 cm grote sanke van Momotaro, slechts 4 jaar en nog volop in ontwikkeling. Deze werd door ons persoonlijk uitgezocht, uiteindelijk verkocht, en door de klant verder ontwikkeld tot wat ze nu is, Ze moet nu nog klaargestoomd worden voor het grote werk als ze 85 - 90 cm is.

Hieronder vind je nog een algemene uitleg over het sashi voor de mensen die dit onderdeel nog niet kennen. Het is een vrij goede en duidelijke uitleg van sashi.

Waar Kiwa zich aan de achterkant (richting staart) bevindt is sashi de term voor de overgang aan de voorkant van een patroon. Wanneer sashi bestaat dan betekent dit dat er in de middelste huidlaag pigmentcellen bevinden. Deze cellen in de middelste huidlaag worden erg gewaardeerd, daar deze pigmentcellen stabieler zijn.

Sashi bij hi-patronen kunnen alleen bestaan wanneer er hi-pigmentering aanwezig is in de middelste huidlaag. De pigmentering kan vaak gezien worden door de witte schubben heen. Kijkend naar de huid is het dus de "nanshitsu shimpi", de middelste huidlaag, die verantwoordelijk is voor het sashi-effect. Deze elastische huidlaag bevindt zich diep tussen de wortels en bedenkt het deel van de schub dat in de huid is verzonken. Het pigment dat daar aanwezig is veroorzaakt het sashi-effect. Er wordt over het algemeen aangenomen dat koi met sashi een stabiele pigmentering hebben (en dieper van kleur zijn/ kunnen worden). Bij sumi kan ook sashi voorkomen, met name op een shiro utsuri geeft dat een uitermate mooi effect daar deze lichte randjes aan de voorkant van een patroon de huid een driedimensionaal uiterlijk geeft.

Als een koi ouder wordt neemt de "hyousou shimpi" (buitenste huidlaag) in dikte toe waardoor het sashi minder zichtbaar wordt. Dit is met name het geval bij bloedlijnen die bekend staan om hun dikke opperhuid, zoals bijvoorbeeld Sensuke.

Sashi hoeft niet altijd aanwezig te zijn en hoeft niet altijd te blijven. In het eerste geval is een tekort aan rode pigmentatie in de middelste huidlaag de reden dat er geen sashi is, in het tweede geval is er iets anders aan de hand. Het sashi komt wazig door de huid heen omdat de opperhuid, die wit gekleurd is in dit geval, nog niet volledig is ontwikkeld. Naarmate de tijd vordert wordt deze laag dikker waarmee ook de doorschijnendheid afneemt. Over het algemeen spreekt men dan van een "gefinishte" koi als het sashi niet meer aanwezig is, de huid verbetert zich op dit aspect niet meer verder. In feite ziet het sashi er dan net zo uit als kiwa doet aan de zijkanten en achterkant van een patroon. Er wordt soms beweerd dat het sashi dan eigenlijk kiwa is, maar je kunt eigenlijk alleen met zekerheid stellen dat er geen sashi meer is daar kiwa in principe niet bedoeld is als term voor de voorkant van een patroon.

Met betrekking tot hi pigmentering zijn er dus twee typen:

pigmentering in de opperhuid

pigmentering in de middelhuid

Over het algemeen wordt de tweede variant meer gewaardeerd daar deze gezien wordt als een meer stabielere vorm. Tevens zorgt deze pigmentering voor het sashi. Pigmentering in de opperhuid wordt minder stabiel geacht met het risico van verdwijnen van hi. Betekent dit nu dat bijvoorbeeld een Kohaku zonder sashi als inferieur beschouwd moet worden (ervan uitgaande dat deze niet al uitontwikkeld is...)? Ja en nee, zoals eerder aangegeven is het aanwezig zijn van sashi een indicatie voor een goede pigmentering. Aan de andere kant: hi van de Sensuke bloedlijn kenmerkt zich juist door het ontbreken van sashi door de snelle ontwikkeling van de opperhuid(!) terwijl deze bloedlijn beschouwd wordt als een van de beste bloedlijnen voor Kohaku. Om te bepalen of er pigment aanwezig is in de middelhuid moet een koi gebogen worden in een U-bocht. Als er op de "buitenbocht" witte vlekken zichtbaar zijn bij de kernen van de schubben dan wordt dit als niet wenselijk beschouwd!

Als kenmerk van kwaliteit ziet men sashi het liefst als één schub breed. Bij krachtig groeiende koi kan deze schaduw-achtige rand zich soms over twee of zelfs drie schubben uitstrekken. Bij een dergelijke groei is dit niet direct een teken van mindere kwaliteit, maar het is in zo'n geval wel belangrijk om inzicht te krijgen in de groei-potentie van een vis om zeker te weten dat dit een kenmerk van extreme groei is. Vragen naar de ouderdieren en bloedlijn is een advies in deze.

Meer afbeeldingen

Nog even verder over het sashi: afbeelding 1
Nog even verder over het sashi: afbeelding 2
Nog even verder over het sashi: afbeelding 3
Nog even verder over het sashi: afbeelding 4
Nog even verder over het sashi: afbeelding 5
Nog even verder over het sashi: afbeelding 6

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml