Nummer 3 is uit de mudpond.

Nummer 3 is uit de mudpond.Tot hiertoe gaat het goed. De ontwikkelingen die ik voorlopig te zien krijg zijn kan ik tot hiertoe alleen maar toejuichen.

Deze Koume Sanke van Sakai FF zie ik toch een gouden toekomst tegemoet. Nog geen 4 jaar en bijna 75 cm geef ik deze veel krediet om grote daden te verrichten.

Ik heb ze op dit moment nog niet live gezien, maar daar komt deze reis verandering in. Wat ik echter kan zien als ik vergelijk met het filmpje bij aankoop is vooral de verbetering van het hi dat voor mij de juiste schakering en intensiteit krijgt. De body is flink toegenomen in verhouding tot de groei, terwijl het sumi niet veel veranderd is.

Nu weet ik dat mensen graag de dikke sumiklodders zien, en terecht, want dat maakt een sanke tot wat ze is, maar ik ben er stellig van overtuigd dat de goede sumiklodders pas langzaam moeten komen als de koi opgroeit. Als je de sanke, en ook de showa bekijkt die op dit ogenblik de revue passeren, dan kan je zien dat het sumi onnatuurlijk glanst, wat vermoedelijk versterkt wordt door het houden van de koi in betonnen vijvers en wie weet wat ze nog meer uit de trukendoos halen.

Dit is niet negatief bedoelt, want het is tenslotte de klant die het vraagt, maar of het goed is, is voor mij nog een andere vraag. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan dit sumi, maar uiteraard moet het ook verder kunnen ontwikkelen., en moet je nog bekwaam zijn om het zo te houden.

Een goed voorbeeld is een vergelijkbare sanke van vorig jaar, een beetje dezelde uitstraling, die op dit ogenblik een jaar in onze contreien is, en die het sumi ook heeft ontwikkeld zoals het behoort, maar dan langzaam maar zeker.

Ik kan hier helaas geen filmpje van laten zien, maar er is me beloofd dat dit opgestuurd wordt. Afwachten is dus de boodschap. Ik heb het overdeze sanke en dan zie je wat ik bedoel.

Nu we het toch over de duurdere vissen hebben wil ik toch nog even het filmpje laten zien van mijn 91 cm grote kohaku, namelijk Virgin. Ik zal blij zijn dat ik ze nog eens zal zien na 3 jaar wachten. Virgin heb ik gekocht omdat Takigawa San mij vertelde dat deze tussen de 95 en 100 cm zou kunnen worden, en geloof me, die zie je niet veel. Ze schenkt me in ieder geval veel plezier.

Een andere Takigawa die de moeite is om gezien te worden is deze yonsai chagoi van 84 cm. Een chagoi die zo goed als perfect is, met de juiste body, de juiste verhoudingen, het juiste netpatroon...noem maar op. De beoordeling van een koivriend zegt het helemaal:

Effen over de chagoi, Jongens dat word wel een beul van een vis ! Wat een lengte in het lichaam en het hoofd. Die gaat zeker uiteindelijk over de 1 meter grens heen. Straks body aanmaken, serieus visje dan ! Zou het goed kunnen doen op een show over een tweetal jaar ! Perfect schubbenpatroon, egaal, en alles in verhouding.

En als we dan toch het verhaal van vandaag vol willen maken met big and expensive koi, wil ik nog even zeggen dat ik helaas deze potentiële 1 meter vis heb gemist, een 3,5 jarige sanke van Momotaro van 87 cm...pijnlijk, maar ik moet er mee leren leven.

Wat ik vooral hoop, is dat niet mijn vissen goed uit de mudpond zijn gekomen, maar dat ik alle klanten die een koi in de mudpond hebben zitten kan plezieren en dat ik ze geweldige ontwikkelingen kan voorschotelen.

Meer afbeeldingen

Reacties

21 reacties tot nog toe

Wat een nieuwsitem seg ,ik moet even bekomen van die kolossen die dan ook nog eens een goede body EN aantrekkelijk patroon kunnen laten zien .
Dan verschiet je er niet van als de prijs ook kolosaal is want zo zijn er niet veel die erover schieten van al de selecties die nodig zijn om de mindere te scheiden van de betere .De chagoi is super en is zoals een chagoi moet zijn ,en dan zal deze ook worden zoals ze moeten worden .Lengtegroei en bij een cm of 90 zal deze wel body gaan maken .grtjs

paul on 11/11/2013 08:08

Wow wat een moois komt daar voorbij. Alle vissen de vijver uit en "alleen" de vissen uit dit nieuwsitem er in en je hoort mij de komende jaren niet meer..........................................;-)

Wim on 11/11/2013 09:03

Die sanke is echt om te kwijlen... Chagoi ook... Martin, das er een voor jou!

Matthijs on 11/11/2013 10:11

Maar Luc , wat doe je nu? is mijn klavier hier stuk... kwijl, kwijl... Als je het mij vraagt , dat is niet meer normaal zulke vissen. en Virgin, tja ik gok op 94 cm!!! De chagoi, woorden zijn overbodig. Komen deze allen naar Arendonk, want dan wil ik deze wel èèns live zien!

kurt on 11/11/2013 10:34

Dat kan Wim, geef even je budget door en ik denk dat ik het kan regelen.

luc on 11/11/2013 13:30

ik doom hiervan, WoW wat een sanke

johan frentz on 11/11/2013 15:09

@ Matthijs,

No comment (zie mijn laatste twee reacties op het nieuwsitem van 8/11).

Martin on 11/11/2013 15:31

Ik vraag je ook niet om een beoordeling Martin, ik geef aan dat dit misschien een Chagoi is die je zoekt!

Heeft in mijn optiek niets te maken met het beoordelen van de vis... jij vindt het wat of je vindt het niet wat!

Matthijs on 11/11/2013 17:02

Sorry voor het misverstand Matthijs, het was zeker niet mijn bedoeling om je op stang te jagen, ik zou niet eens durven . . . :-)

En om op uw vraag te antwoorden: maybe, who knows?

Martin on 11/11/2013 18:53

Heb niet zoveel met egaal gekleurde guppen.
Maar deze Chagoi is wel een parel,hele mooie Koi !
Vraagt wel een grote plas water....

jack on 11/11/2013 19:10

kwijl,kwijl,kwijl, wat n mooie chagoi!!!!!
@jack, ik heb wel veel met die egaal gekleurde guppen! maar dat weet luc wel haha!
maar deze is wel erg mooi,erg zuiver en dan die schubben!!
maar ik denk ook erg duur....... maar dat is ze zeker ook waard!!!

pascal on 11/11/2013 19:54

@ martin zonder jou beoordeling is het erg saai!
en dat meen ik....
ik ben erg benieuw wat jij van de chagoi vindt?

pascal on 11/11/2013 19:58

Kop op he Martin!! Toch lekker leuk zo met elkaar te onderhandelen...
Nu vindt ik het toch ook wel saai... Kop op hè!!

kurt on 11/11/2013 20:04

Pascal,Kurt....voorzichtig !
Straks heeft Martin gewoon weer een wijntje op,begint het weer te borrelen.
En jawel,los gaat hij....de aard van het beestje verander je niet !
Vaak tegen middernacht....we zullen zien!

jack on 11/11/2013 20:49

No way jongens, ook al jeuken mijn vingers en doen mijn lippen pijn van ze op mekaar te houden (alhoewel dat wijntje hierbij wel verzacht) . . . :-)

Martin on 12/11/2013 01:15

Dag Martin,

je jaagt me niet op stang hoor... Ik bestook je alleen even met feiten ;)

Matthijs on 12/11/2013 09:54

Come on Martin , wij Belgen onder elkaar gaan ons toch nie laten doen hè, lekker leutelen onder elkaar( leutelen is dialect voor babbelen)...

kurt on 12/11/2013 10:41

Martin , komaan hè , niet de flauwe uithangen . Wie moet ik nu plagen .
Laat eens horen wat je ervan vind , eigenlijk ben jij de enige hier die ongezout zijn menig zegt .

Johan on 12/11/2013 20:43

Tja Johan (en andere uitdagers), je moest eens in mijn plaats zijn,

Net dat laatste wat je zegt, werd mij de laatste tijd door sommige mensen nogal kwalijk genomen, om welke redenen dan ook, waardoor ik het op den duur ook niet meer zag zitten . . .
Vandaar mijn beslissing tot een zgn. "sabatical leave", een soort gedwongen verlof waarmee ze sommige ambetante proffen aan de universiteit ook voor een jaar of langer in ballingschap sturen, ten einde zogezegd te "herbronnen" en terug op het goede pad te belanden . . .

Wat ik dus vind van de hier getoonde koi? Gewoon niks (goed of slecht), en daarmee is alles gezegd, want anders zit het spel toch weer op de wagen.
Had het zelf ook graag anders gezien, maar wil de kerk in het midden houden . . .

Martin on 13/11/2013 00:56

Maar martin toch , dat nu juiste geteld jij daar iets van aantrekt .

johan on 14/11/2013 21:12

In alles zijn er grenzen Johan, en (heel af en toe) enige bescheidenheid aan de dag leggen siert een mens. Je mag drie keer raden wie ik hiermee bedoel :-).

Martin on 15/11/2013 19:24