Omosako en Takeda

Omosako en TakedaZoals in het vorige nieuwsitem vermeld, zijn we vandaag naar Omosako geweest, en daarna nog een bezoek gebracht aan Takeda fish farm in Hiroshima. Als je naar het toilet gaat, dan kijkt Musashi, de beste shiro van de wereld op je neer, daarom ter inleiding even deze foto genomen.

Het is ongeveer 2 uur rijden van Okayama naar Hiroshima. Ter informatie: oka = berg, yama = heuvel, dus okayama is bergen en heuvels. Ter plaatse aangekomen was het eventjes via smalle weggetjes naar boven richting Omosako fish farm, waar we vriendelijk ontvangen werden door de zoon Hiro. (volledige naam was anders, maar die ben ik weeral kwijt).

Dan begint de moeilijke weg van het kiezen van koi. Wij vinden vrij vlug wat we willen, en zeker Rini, want die heeft zijn neus nog maar in de bak gestoken en wijst er al onmiddellijk 2 aan, maar helaas altijd in de verkeerde bakken, het zijn namelijk altijd de bassins met de vrouwtjes en van de hoogste kwaliteit. Uiteindelijk hadden we 4 prachtexemplaren geselecteerd, maar de prijs was helaas te hoog gegrepen. Laat iedereen nu zwijgen over onderhandelen over de prijs, want dat is hier absoluut niet mogelijk. Als je het op de spits drijft kan je misschien een korting afdwingen die hoger ligt dan het normale, maar ze onthouden je gezicht en de volgende keer dat je komt, beginnen ze gewoon de koi extra duur te maken. Zo kom je er dus ook niet. Wat ik stilaan aan het leren ben, is dat je de mensen hun brood moet laten verdienen, de waarde van een koi moet kunnen aflezen. Dan is het een kwestie van iedereen in zijn eer te laten, en regelmatig een bezoek te brengen totdat ze je beter leren kennen. Dan pas zullen ze je gunsten verlenen.

Ik moest toch met pijn in het hart afscheid nemen van de 4 shiro's. Wat had ik ze graag mee naar NL en BE gebracht. Hiro verzekerde me dat deze kwaliteit zelden of nooit naar onze contreien komt. Nu kan iedereen daar het zijne over denken, maar ik heb ze "in the flesh" gezien, en eerlijk gezegd, zie ik deze nergens rondzwemmen.

Een stapje terug dan maar, want ik weet wat mijn klanten graag hebben. Hier voeg ik zelf dan nog mijn eigen keuze aan toe, samen met Rini, wil er zeker van zijn dat het vrouwtjes zijn, en maak dan mijn finale keuze. Ik moet eerlijk toegeven dat ik twee zeer fraaie exemplaren heb uitgekozen, en Brian heeft hierover zijn zege gegeven.

Om toch te voldoen aan de shiro verlangens van meerdere mensen, besloot ik 20 kleine shiro's te selecteren met potentieel voor de toekomst. Ze hebben voor ons dan een verzameling shiro's samengebracht, waaronder wij onze keuze konden maken. Wat is dat moeilijk...
Gelukkig is het zo dat Brian en Omosako vrienden van elkaar zijn en een hele goede relatie hebben. Dit schept natuurlijk perspectieven, en konden we ook rekenen op gedegen kennis. Rini, David en ik hebben de kleine shiro's geselecteerd, en nadien hebben we de selectie nog eens door laten selecteren door Brian en Hiro. Het resultaat zie je op één van de foto's. Ik heb aan Hiro ook laten vragen of hij een eerlijk antwoord wilde geven over de geselecteerde kwaliteit van de visjes, waar hij na enkele keren "mmhhh en oohh" te hebben gemompeld, de volgende score gaf: 7/10, en geloof me dat is stukken beter dan het gemiddelde.

Om het geheel nog aantrekkelijker te maken, hebben we 3 shiro's geselecteerd uit de 20, die wij het beste vonden. Hiro was hier niet van op de hoogte omdat hij ergens anders was, en toen hij terugkwam, vroegen we hem om te proberen om uit de overblijvende 17, een betere te selecteren dan de gekozen shiro's. Na lang kijken heeft hij gezegd dat we de drie beste eruit hadden gehaald. Wij waren dan ook uiterst tevreden.

Wie nu de 3 beste shiro's uit de bowl van 20 weet te halen, krijgt van mij een kleine shiro utsuri van Omosako cadeau. Let op, het is niet zo eenvoudig. Ik zet een hoge resolutiefoto op de server die je kan downloaden om de koitjes beter te zien. Als je deze HQ foto wil zien, klik dan even op shiro van Omosako. Duid goed aan over welke koi het gaat. Dit doe je door een tekenprogramma te openen en een aanduiding te maken op het hoofd, bv een rode stip tekenen op het hoofd, en morgen laat ik op dezelfde foto zien welke de drie gekozen koi zijn. Om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, heb ik een foto gemaakt van de 3 kleine koi. Stuur voor morgenavond een mail aan luc_borgmans@hotmail.com en voeg er je foto bij met de gekozen koi. En nee Ben, jij mag niet meedoen... :)

Ik heb een fijn gevoel overgehouden van Omosako, en ondanks het feit dat ze heel prijzig zijn, denk ik er een zeer goede relatie mee op te kunnen bouwen.

Verder naar Takeda fish farm, the residence of Clarissa. Hier heb ik verleden jaar Clarissa aangekocht, en Rini wou hier absoluut naartoe. Ze waren volop verbouwingswerken aan het uitvoeren aan de vijvers, en er was nog maar 1/3 van de oogst binnen. Het was dus het verkeerde moment om een bezoek te brengen. Rini was echter tevreden. Ik heb nog een foto gemaakt waar ik Clarissa heb gekocht, en na het drinken van de overheerlijke Cona koffie, gingen we terug naar ons hotel.

Wel moet ik nog even een persoonlijke noot toevoegen voor ons Joycke: zoals je op de foto's kan zien is David alleen maar aan het eten en drinken, nietwaar ? Ik probeer hem geleidelijk wat manieren bij te brengen en vooral om ABN te praten, maar dat is hopeloos. Op dit ogenblik is het me zelfs gelukt om wat WestVlaams te verstaan. Ook stelde Rini voor om onderling misschien Engels te praten, want dan verstond Rini hem beter dan in zijn eigen taal...Ik moet je helaas ook zeggen dat hij zijn boekje is te buiten gegaan met zijn koi aankopen. Ik geprobeerd om hem te kalmeren, maar dat is me niet gelukt. Ik denk dat hij jullie nieuwe stek niet meer kan betalen, want hij heeft er lekker veel viskes voor gekocht...

Als laatste nog een foto van de koi met de naam "Kamenoko". Dit was een kohaku van Takeda, en als je goed kijkt en een beetje fantasie gebruikt, zie je de vorm van een kikker op het hoofd. Kamenoko wil eigenlijk zeggen "turtle shell of schildpadden-schelp" wat dan weer duid op een soort kam om in je haar te steken, en die gemaakt is van een speciaal benig materiaal.

Als laatste wil ik nog even een vraag stellen voor diegenen die wat meer willen weten over kwaliteit van koi. Is er iemand bekend met de term guani. Wie dit weet mag dit even in de reacties proberen te verwoorden. Ik heb het opzettelijk foutief geschreven, omdat het anders makkelijk is op te zoeken via google, maar het woord wordt uitgesproken zoals ik het heb geschreven. Ik ben benieuwd of ze iemand bekend is met deze term.

Verder wil ik iedereen nog eens bedanken voor de fraaie reacties van gisteren. Rini en ik waren echt een beetje teleurgesteld omdat er zoweinig reacties kwamen. Je bent van 5 uur wakker en dan moet je s'avonds nog enkele uren uittrekken om de foto's te selecteren en de teksten te schrijven dat het al vlug nacht is. Als je dan ziet dat Rini 2 uur bezig is om met 2 vingertjes zijn verslag te schrijven, dan weet je voldoende. We hebben enkele dagen tot 4 uur s'nachts doorgewerkt om toch het nieuws zo optimaal mogelijk weer te geven. Ik was dan ook echt verheugd om jullie fraaie commentaren te lezen, zodat de batterijen nu terug opgeladen zijn. Niet vergeten dat de reacties voor mij ook een soort barometer zijn om te zien of ik wel alles goed doe, en mijn inkopen naar behoren doe. Dit wordt moeilijk als er geen reacties zijn, en dan heb ik vlug de neiging om te denken dat ik fout bezig ben.

Wat ik wel eens graag zou willen vragen is aan de mensen die NOOIT geen reacties geven, om die eens te mogen lezen. Ik krijg iedere dag 300 unieke bezoekers op de site, en daarvan hebben er slechts 24 van gereageerd, en sommigen zelfs dubbel. Het zou plezierig zijn dat de mensen die nooit reageren zich nu eens kenbaar zouden maken. Het kost je slechts enkele minuten van je tijd.

Morgen is het onze laatste dag, en gaan we de beide Sansai Yamatoya uit de mudpond halen. Het is ondertussen 2 uur en ik moet er zo dadelijk om 5 uur uit.

Meer afbeeldingen

Reacties

17 reacties tot nog toe

hoi luc rini en david
het selecteren van shiro"s is inderdaad zeer moeilijk
ik zal me straks een buigen over je foto eens kijken of ik de drie beste er uit weet te halen wat ik persoonlijk zou kiezen is makkelijk maar of ik de drie beste weet te kiezen we zullen zien leuk idee om dit op te zetten
idereen veel sucses gewenst met kiezen

groeten michel

michel on 24/10/2008 18:34

Ik dacht het al dat hij een buikje kreeg! ik kan het wel geloven dat hij weer zijn boekje is te buiten gegaan, want ik hoor hem niet meer, dat zegt genoeg...

groetjes

joyce on 24/10/2008 18:40

ik heb hier met mijn vrouwtje smakelijk zitten lachen door jullie verslag .
daarna heb ik de kleine shiro,s goed bekeken .ik kan je nu al vertellen dat het vechten wordt in arendonk om er een te bemachtigen .wat zijn dit heerlijke dieren .
om jullie keuze,s wat betreft koi kun je gewoon rustig gaan slapen .onze ogen beginnen gewoon zeer te doen van al dat moois .
groetjes uit het mooie brabant .

Ben Doorakkers on 24/10/2008 18:41

wat zijn die shiro's van omosako toch mooi he ,luc het sumi is precies chinese inkt he.zeer mooie shiro dat je hebt aangekocht!!!!!!!!

rudy on 24/10/2008 18:49

Hoi,
Jullie kennen me nog niet ik ben een stille genieter.
Ik geniet elke dag van jullie verslag, en ik weet zeker dat ik een keer aan kom.
Groetjes Jurian uit Apeldoorn

Jurian on 24/10/2008 19:04

heb net de filmpjes gezien van de nissai shiro die aangekocht zijn .
wat een mooi shiroji en sumi het lijken wel orca,s .als ik er een zou aanschaffen dan gaf ik ze de naam free willy .

Ben Doorakkers on 24/10/2008 19:04

Hallo Luc en Rini,

Jullie hebben daar in Japan niet het neusje van de zalm maar van de koi ontdekt, werkelijk de topkwaliteit die we in België en Nederland nog maar zelden te zien hebben gekregen. Door stilaan een vertrouwensrelatie op te bouwen met de topkwekers kan het niet anders dan dat er binnenkort nog betere kwaliteit rondzwemt in Arendonk. Het is bewonderenswaardig hoe jullie na de vermoeiende dagen van selecteren er nog in slagen dagelijks op een boeiende en onnavolgbare manier verslag uit te brengen van jullie belevenissen voor de koiliefhebbers hier op het thuisfront. Slechts één woord daarvoor :
Chapeau !!!!!, hou vol en doe zo voort.

Paul on 24/10/2008 20:26

prachtige droom shiros nogmaals complimenten voor jullie reisverslag

bas willems on 24/10/2008 20:31

Hallo daar , ik geniet elke dag van jullie verslag en de mooie foto,s.
Groet Dirk uit Woerden.

Dirk on 24/10/2008 21:09

Schitterende Shiro's Luc dat wordt straks echt een mooi schouwspel om al die verschillende kleuren te zien zwemmen bij Rini's corner op het terras veel plezier morgen bij Yamatoya en een goede reis terug.
Ik ga morgen de laatste container uitgraven hebben vorige week 28 kuub uitgegraven .

willem on 24/10/2008 21:29

Zal me eens over die foto gaan buigen......

Prachtig verslag weer !

groeten,

Joost

Joost Verbeek on 24/10/2008 21:30

Hallo luc en rini jullie hebben al mooie koi uitgezocht ik hoop dat je ook nog redelijk betaalbare sanke uitzoekt.
Maar ik blijf alles volgen dus misschien zie ik ze wel voorbij komen.
Nog veel plezier daar en ik kom gauw eens kijken als de koi in Arendonk zijn.

groeten,

Jurgen

juren on 24/10/2008 21:44

Hallo mannen,

Leuk om te horen dat je een goed gevoel hebt bij Omosako,het zijn werkelijk schitterende shiro's en van de hoogste kwaliteit alleen jammer dat ze dat bij Omosako ook weten maar ja beter duur dan niet te koop.Nog een prettige dag toegewenst en aan alles komt een eind maar aan de aangekochte vissen te zien is deze reis voor jullie meer dan alleen geslaagd.Laten jullie nog weten wanneer de vissen arriveren want ik sta te popelen.

succes voor de laatste dag,

marco on 24/10/2008 23:53

Hallo Luc & Rini.

Ik ben ook een stille genieter, maar verzeker jullie dat ik zowat elke avond de site bezoek. Kijk eens naar het tijdstip. Als dat geen die hard is :-)
Heel mooi verslag en ik kan me de frustratie goed voorstellen dat het vaak "lijkt" of er weinig belangstelling is, maar ik weet bijna zeker dat er veel meer lezende en bewonderende bezoekers zijn dan jullie denken. Jullie inspanningen zijn dus zeker niet voor niets. Zelf houd ik me toch liever wat op de achtergrond, tenzij ik echt iets zinnigs kan bijdragen.
Voorlopig dus een stille genieter.

Keep up the good work en ik zie jullie spoedig weer in Arendonk.

Mike
P.S. Rini met 2 vingers tikken? Vandaar dat de publicatie van zijn boeken en columns altijd zo lang op zich laten wachten ;-)

Mike on 25/10/2008 02:39

Zo luitjes, ben ik een keer niet de eerste :-).... Ik heb mijn keuze gemaakt maar zoals al gezegd in mijn mailtje is dat heel moeilijk, maar wel een leuke uitdaging! Er zitten buiten het feit dat ze allemaal mooi zijn zoveel verschillen in die ook persoonlijk zijn dat ik denk dat je veel verschillende keuze's zal ontvangen. Voor mijn gevoel springt er 1 boven uit maar een ander kan dat wel helemaal niets vinden! Het is wel een mooi zwart wit festival daar bij Omosako!
Laatste dagen en aftellen tot de thuiskomst van de grote Koi jagers en dan maar wachten tot de JAL of de KLM met al dat mooi's thuiskomt.
En Mike... Jij hebt toch helemaal geen tijd om te kijken eigenlijk... Jij moet voer maken!!
mvg
Ton

Ton on 25/10/2008 11:02

hoi
ik hier even een berichtje. super leuk om jullie zo te volgen.
zeer goede aankopen gedaan. tja en dan de shiros werkelijk super. durf hier met
zekerheid te zeggen . dat er bijna geen variateit zo moeilijk is om te selecteren. als een shiro utsuri. ik sta in ieder geval achter jullie keuze.
nou geniet er nog maar van.

john en ans de leur on 25/10/2008 12:14

Hallo Luc,

Kan mij voorstellen dat het een hel of a job om na de uitputtende dag (week hersteltijd lijkt mij wel wenselijk na terugkomst lijkt mij zo) ons nog van verslagen en schitterende foto's te voorzien. Kijk elke dag naar jullie nieuwe berichten en de kwaliteit van de vissen is werkelijk fantastisch. Heb het idee dat van een financiele crisis in Japan geen sprake is. Complimenten en ga zo door en alvast een goede terugreis gewenst. Groeten Gerard

Gerard on 25/10/2008 14:49