Ontwikkeling Showa Momotaro.

Ontwikkeling Showa Momotaro.Tiens, mijn oog viel plotseling op deze showa en dat moest ik even op foto en film zetten.

Eén van de azukari koi, een mannelijke Momotaro, niet uit de High Quality selectie, maar uit een gewone, maar wel goede selectie, veranderde plotseling, en trok mijn aandacht. Bekijk eerst dit filmpje om de showa te bekijken.

Het sumi was in de azukari vijver grotendeels verdwenen, zoals wel bij meer koi het geval is als ze verwarmd zitten, maar sumi komt bijna altijd terug om zich meer definitief te nestelen op de koi. Verrassend, en ook onvoorspelbaar begint de aflijning en de tekening zich te vormen....het is een kwestie van tijd, geduld en een beetje geluk.

Deze trok mijn aandacht, niet alleen door het plotseling verschijnen van het sumi, maar ook door de vorming van de body, die in overgang is van tosai naar nisai. Je kan het zien, je kan het in je opnemen, bestuderen en bekijken.

Bij aankomst in februari was ze 30 cm, niet de grootste van de selectie, zelfs één van de kleinste. Nu, 15 cm later, met een dik buikje weliswaar, want ze staan op een "dieet" van 400 gr./dag (17 tosai), bemerk ik plotseling een interessante tekening op het hoofd, waarbij het sumi zich als een halve maan op het hoofd begint af te tekenen.

Er zijn verschillende showa uit deze selectie verkocht, en het is altijd interessant om iets te horen van de respectievelijke eigenaars. Dat kan uiteraard door een mail met info te sturen, of door zelf te reageren op de site.

Wij kennen de koi van Momotaro uiteraard vrij goed, en weten wat het sumi kan doen. Het is dan ook geen verrassing, en belangrijker nog, is dat het hier niet bij zal blijven. Het zal plezierig zijn om deze evolutie te blijven opvolgen, en dit doet me denken aan een artikel dat Rini in een vorig leven ooit geschreven heeft, en dat ik hier graag eens terug herhaal, want wie zegt het mooier dan Rini....

Sumi (zwart) op sanke, showa en shiro utsuri is een verraderlijke kleurstelling. Vooral in de eerste jaren gaat de kracht van sumi op en neer. Het verschijnt aan de huidoppervlakte in al zijn intensiteit en verzwakt en verdwijnt dan weer in de dieper liggende huidlagen, als een vage, blauwachtige grijze waas. Het is een uiterst dynamische kleurstelling. Neem daarbij het feit dat sanke aan de basis witte vissen zijn en showa en shiro utsuri een zwarte vis, dan is een compositie over de ontwikkeling van sumi op een koi een gewaagde onderneming.

Sumi ontwikkelt zich – in tegenstelling tot de rode tekening van de kohaku – van de staart van de koi in de richting van de kop. Dus van achteren naar voren. De achterste sumiplaat is dus meestal eerder ontwikkeld ten opzichte van de sumiplaten die zich meer richting de kop ontwikkelen. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat het meeste sumi van een sanke zich op het achterste gedeelte van de vis ontwikkelt. Net zoals bij de kohaku de concentratie van het hi zich meestal vooraan, vanaf de kop, bevindt.

De beoordeling van de kwaliteit van de sumi vindt dan ook gewoonlijk plaats aan de hand van het sumi op de schouder of de kieuwplaat van de vis. Die is immers het traagst in de ontwikkeling, komt wat later tot “finishen” en is daarom een goede indicator van de algehele sumikwaliteit. Deze ontwikkeling is overigens geen dogmatisch gegeven – zoals altijd zijn er uitzonderingen – maar het is wel een aanvaardbare vuistregel.

Pigmentatie
Verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het sumi zijn de melanoforen. Dit zijn cellen met biologische, zwarte pigmentkorrels, die in alle drie de huidlagen van de koi aanwezig kunnen zijn. Ze maken het organische pigment melanine aan, dat het zwart in de huid en op de schubben creëert. Er is iets speciaal met die zwarte creatie. Daar waar een rode pigmentatie zich versterkt door stoffen als caroteen en astaxanthine, die we via kleurvoer aan de koi kunnen toedienen, daar is de mate en het tempo van de ontwikkeling van het zwart een kwestie van de aanwezigheid van mineralen in het water en de watertemperatuur.

Hoe harder en kouder het water, hoe sneller en krachtiger het onderliggende sumi zich presenteert. Voor koishows zetten kwekers showa vaak enkele weken in water met een hoge GH, zodat het sumi zich optimaal ontwikkelt en keihard wordt. Zwart kan dus niet gestimuleerd worden door koivoer.

Die verandering van het sumi vindt plaats doordat de distributie van de pigmentkorrels in de melanoforen wordt herschikt. Dit proces geschiedt onder invloed van de temperatuur en de opname van mineralen. De zwarte pigmencellen verschijnen en verdwijnen als de melanine pigmentkorrels zich uitspreiden of terugtrekken vanuit of naar het centrum van de melanoforen.

Op zich is dat niet zo raar. Veel koudbloedige dieren, zoals kameleons en inktvissen, zijn onder invloed van licht of stress in staat via de aanmaak van hormonen snel van kleur te veranderen. Ze camoufleren zich tegen opduikend gevaar of juist andersom, voor het leggen van een hinderlaag. Zo is bekend dat de samenklontering en ontwikkeling van pigment behoorlijk verstoord kan worden door de giffen die we als medicamenten voor de bestrijding van parasieten en bacteriën aan het vijverwater toevoegen!

Kwaliteitskenmerken
De kwaliteit van sumi is zichtbaar en herkenbaar. [i]Hoe meer melanoforen zich in de huidlaag bevinden en hoe meer huidlagen deze concentratie van melanoforen bevatten, des te sterker en prominenter het sumi.[/b] Deze structuur is het gevolg van erfelijkheidsfactoren. Hoe sterker deze structuur, des te minder de ontwikkeling van sumi afhangt van een surplus aan mineralen in het water. Het is al aanwezig in al zijn kracht. Bij tosai met een hoge sumikwaliteit is het toekomstige patroon derhalve wat gemakkelijker te voorspellen. Toch kan het jaren duren voordat het zwarte patroon stabiel is.

Sumi presenteert zich in een variatie aan vormen. Bijvoorbeeld als kleine stipjes die in een later leeftijdsstadium als een inkvlek uitdijen. Het geeft de koi een verfijnde elegantie, zeker als de sumiplaten van een lakzwarte kwaliteit zijn en sterk contrasteren met een witte basiskleur. Of als schaduwachtig sumi – kage sumi genoemd – waarvan de intensiteit toeneemt naarmate de koi ouder wordt. Of als blauw getint indigo sumi, dat stabieler is dan de andere sumitypen. Sumi op een witte ondergrond (tsubo sumi) is eveneens stabieler dan sumi op rood (kasane sumi).

Sumi dat niet egaal dik en homogeen is en de sumiplaat een warrig uiterlijk geeft, noemen we Boke sumi. Het is inferieur in kwaliteit. De beste indicatie van stabiel sumi vinden we terug op de kieuwplaten van de koi, als zich daar een krachtig zwarte sumiplaat bevindt.

Sumi manifesteert zich vaak eveneens op de (borst)vinnen. Als streepjes (tejima) bij sanke en als een vlek uit de vinwortel (motoguro) bij de showa en shiro utsuri. Het hoeft niet – de vinnen kunnen ook wit blijven – maar het geeft de koi een elegantere uitstraling. Het motoguro is in de eerste jaren haast net zo dynamisch als het sumi op de huid: het dijt uit, trekt zich terug en stabiliseert zich naarmate de vis zal gaan “finishen”.

Van showa en shiro utsuri wordt verwacht dat zich een interessant koppatroon van sumi ontwikkelt (menware). Geliefd is de zogenaamde zigzaggende bliksemschicht op de kop.
Bij sanke mag zich volgens jurynormen geen sumi op de kop ontwikkelen. Vaak de grootste meerwaarde ligt in de aanwezigheid van een opvallende, grote sumiplaat op een van de schouders.


Meer afbeeldingen

Reacties

7 reacties tot nog toe

Prachtig patroon!

Mooie en goede uitleg van de sumi en zijn varianten, lekker informatief!

Arjan on 30/08/2012 07:23

En zo hebben we terug wat bijgeleerd!
@ Luc, citaat " met een dik buikje weliswaar, want ze staan op dieet " 400Gr / dag - 17 tosai. Nu mijn vraag, hoeveel krijgen ze dan bij geen dieet?

kurt on 30/08/2012 17:04

op dieet is uiteraard met een kwinkslag Kurt. Ik heb berekend dat de tosai 17 stuks x 1 kg = 17 kg koi x 2,5% = ± 400 gram/dag moeten hebben om een goede groei te kennen. Normaal krijgen de koi minder in gewone omstandigheden.

luc on 30/08/2012 19:25

Een informatief stukje.Heb het enkele keren moeten lezen om mee te zijn (je kan dat soms hebben).Wat ik me afvraag , als een koi op een bepaalde leeftijd gekomen is en het sumi is op sommige plaatsen nog meer onderhuids.Komt dit dan nog door of kan het zijn dat het altijd zo blijft?

johan on 30/08/2012 20:39

Luc, wat heb je gedaan met m'n showa! Volgens mij zit hier toch wel wat extra aan krachtvoer tussen, haha. Is het normaal dat het hi door de sterke groei wat uit elkaar is getrokken? Wordt dat nog dikker en meer een gelijk patroon? Bedankt, Tom

Tom on 30/08/2012 20:46

Dank Luc. Weer iets wat we weten! Wist ik totaal niet, eigenlijk nog nooit bij stilgestaan.

kurt on 30/08/2012 21:21

Hoi Tom, het hi is niet zijn sterkste punt. Nu is het zo dat ik in het begin van de verwarming een aanzuigbuis in de vijver had gemonteerd om het water te verwarmen. Daardoor zijn er enkele koi aangezogen geweest in het begin. Daardoor werden de schubjes beschadigd. Dit is nu grotendeels verdwenen, maar nog niet helemaal. Samen met het groeien, geeft dit een wat vertekend beeld van het hi. Dit zal in orde komen, maar zal enige tijd vergen. Krachtvoer ? Tja, ik geef een combinatie van Sakai voer van SFF en Frostbites.

luc on 31/08/2012 06:59