Onze bevindingen tijdens het rijpen van de vijver.

Onze bevindingen tijdens het rijpen van de vijver.We zijn nu 2 maanden verder. We hebben gisteren de laatste waardes gemeten in verband met de vijver, en we zijn het er beiden over eens: onze filters zijn na 2 maanden voor 75% ingerijpt.

De waardes die gisteren gemeten werden waren:
Ammoniak: 0.08 ppm
Nitriet: 0.04 ppm
Nitraat: 20 ppm
Hier moet nog bij vermelden dat het bronwater 0.5 ppm ammoniak bevatte. We kunnen hieruit concluderen dat we op zeer korte tijd (amper 7 weken) over goed gerijpte binnenvijvers beschikken. De ammoniak wordt omgezet naar nitriet, die op zijn beurt omgezet wordt naar nitraat. Wij maken ons sterk dat eind volgende week alle waardes zo goed als perfect zullen zijn. De waardes werden allemaal digitaal gemeten.

Wat hebben wij zoal gedaan.
Bij aankomst van de koi op 1 november, was natuurlijk onze eerste zorg het rijpen van de filters. Deze waren absoluut nog niet gerijpt, en het was kwestie om dit iedere dag goed op te volgen. Rini en ik tuurden dan ook iedere dag met onze neus 1 cm boven het water naar onze koi. Ze moeten af en toe toch wel gelachen hebben als ze 2 oudere knoeren, met hun grijze haren bijna in het water zagen verschijnen, om ze dan minutenlang in het oog te houden op enigerlei onregelmatigheden. Ieder puntje, iedere verkleuring werd nauwlettend opgevolgd. De eerste dagen hebben we de ammoniakpieken kunnen opvangen met het gebruik van Amquel, een Amerikaans produkt dat alle ammoniak samenbind. Om de druk te verlagen werd er gebruik gemaakt van 0.6% zout , een gouden regel van Daisuke van de Momotaro farm. Geen 0.2%, geen 0.3% , neen…0.6% is zijn vaste antwoord.

Soms hebben we ons ongerust gemaakt, omdat de Momotaro koi in cluster bleven hangen en zich blijkbaar niet zo gelukkig voelden. Na enkele dagen was onze ongerustheid zo groot, dat we toch besloten hadden een mail te sturen naar Daisuke. Hij heeft ons onmiddellijk een voorschrift gegeven hoe we de koi het beste kunnen behandelen. Dit was goud waard, want na de voorgeschreven behandelingsperiode was al het leed geleden.

Nadien hebben we nog een uitbraak van karperluis meegemaakt. Vermoedelijk waren de eitjes tijdens het verblijf in de mudponds in hun kieuwen gelegd en zijn deze tijdens het verblijf hier uitgebroken. De koi kregen overal, en vooral op hun buik kleine rode puntjes (toch moeilijk te zien in de beginfase), die voor de nodige irritatie zorgden. Eén behandeling volstond om de koi in orde te krijgen. Nu zwemmen ze reeds 2 weken in goede gezondheid rond. De temperatuur werd ondertussen naar 19-20° verlaagd, om de koi optimaal te kunnen laten doorgroeien tot eind maart.

Om onze filters te rijpen hebben wij 2 produkten gebruikt, die wij graag zullen vermelden. Niet om reklame te maken, maar om hun deugdelijkheid een goed woordje toe te schrijven. Dit zijn Anorex Bio en vloeibare bacteriën van Perfect Pond. Zij krijgen dan ook zeker ons vertrouwen. Hiermee willen wij niet zeggen dat andere producten niet goed zijn, maar wij willen u toch meegeven welke producten wij WEL goed vinden. Dit kan slechts proefondervindelijk vastgesteld worden, en het feit dat onze vijvers op 2 maanden gerijpt zijn, geeft ons toch het volste vertrouwen in deze producten.

Ook schrijven wij het succes vooral toe aan het installeren van de trickle torens of bakki showers. Zij werken echt optimaal. Op de glafoam, die een onderdeel vormt van de showers, zie je de bacteriën reeds volop aan het werk.

Heb je vragen dan mag je die altijd stellen via de reacties, wij willen er graag een gepast antwoord op geven.

Reacties

4 reacties tot nog toe

Hallo,
De waterwaarden zien er inderdaad ok uit , al denk ik toch dat het voor een groot deel toch aan de showers te danken is . Bij mij was dit allesinds het geval.
Wat ik nog wou vragen waarom heb je de temperatuur verlaagd naar 19-20 graden. Ideaal is toch 22-24 ?

Groeten David

David on 23/12/2007 17:52

Als de temperatuur is, dan moeten de koi te veel energie geven om de zuurstofopname optimaal te houden. Volgens Toshio Sakai en Rini is de beste temperatuur tussen de 18° en 21° om een optimale groeiconditie te stimuleren. Ik ben er zeker van dat Rini het nog beter kan ondersteunen dan ik. Wij zullen vermoedelijk ook 1 maand naar 16° - 18° gaan om het biologisch ritme van de koi niet te verstoren. Dit zal in de 2de helft van januari gebeuren.

Niet vergeten dat er op dit vlak verschillende meningen op na worden gehouden....

luc on 23/12/2007 19:31

Ziet er goed uit !
Nu maar hopen dat er nog wat centimeters bij komen de komende tijd !

Joost Verbeek on 23/12/2007 20:20

voor de toelichting omtrent de watertemperaturen, zie het vorige nieuwsitem

rini on 24/12/2007 17:05