Onze bevindingen tijdens het rijpen van de vijver

Onze bevindingen tijdens het rijpen van de vijver

We zijn nu 2 maanden verder. We hebben gisteren de laatste waardes gemeten in verband met de vijver, en we zijn het er beiden over eens: onze filters zijn na 2 maanden voor 75% ingerijpt.

De waardes die gisteren gemeten werden waren:

Ammoniak: 0.08 ppm

Nitriet: 0.04 ppm

Nitraat: 20 ppm

Hier moet nog bij vermelden dat het bronwater 0.5 ppm ammoniak bevatte. We kunnen hieruit concluderen dat we op zeer korte tijd (amper 7 weken) over goed gerijpte binnenvijvers beschikken. De ammoniak wordt omgezet naar nitriet, die op zijn beurt omgezet wordt naar nitraat. Wij maken ons sterk dat eind volgende week alle waardes zo goed als perfect zullen zijn. De waardes werden allemaal digitaal gemeten.

Wat hebben wij zoal gedaan.

Bij aankomst van de koi op 1 november, was natuurlijk onze eerste zorg het rijpen van de filters. Deze waren absoluut nog niet gerijpt, en het was kwestie om dit iedere dag goed op te volgen. Rini en ik tuurden dan ook iedere dag met onze neus 1 cm boven het water naar onze koi. Ze moeten af en toe toch wel gelachen hebben als ze 2 oudere knoeren, met hun grijze haren bijna in het water zagen verschijnen, om ze dan minutenlang in het oog te houden op enigerlei onregelmatigheden. Ieder puntje, iedere verkleuring werd nauwlettend opgevolgd. De eerste dagen hebben we de ammoniakpieken kunnen opvangen met het gebruik van Amquel, een Amerikaans produkt dat alle ammoniak samenbind. Om de druk te verlagen werd er gebruik gemaakt van 0.6% zout , een gouden regel van Daisuke van de Momotaro farm. Geen 0.2%, geen 0.3% , neen…0.6% is zijn vaste antwoord.

Soms hebben we ons ongerust gemaakt, omdat de Momotaro koi in cluster bleven hangen en zich blijkbaar niet zo gelukkig voelden. Na enkele dagen was onze ongerustheid zo groot, dat we toch besloten hadden een mail te sturen naar Daisuke. Hij heeft ons onmiddellijk een voorschrift gegeven hoe we de koi het beste kunnen behandelen. Dit was goud waard, want na de voorgeschreven behandelingsperiode was al het leed geleden.

Nadien hebben we nog een uitbraak van karperluis meegemaakt. Vermoedelijk waren de eitjes tijdens het verblijf in de mudponds in hun kieuwen gelegd en zijn deze tijdens het verblijf hier uitgebroken. De koi kregen overal, en vooral op hun buik kleine rode puntjes (toch moeilijk te zien in de beginfase), die voor de nodige irritatie zorgden. Eén behandeling volstond om de koi in orde te krijgen. Nu zwemmen ze reeds 2 weken in goede gezondheid rond. De temperatuur werd ondertussen naar 19-20° verlaagd, om de koi optimaal te kunnen laten doorgroeien tot eind maart.

Om onze filters te rijpen hebben wij 2 produkten gebruikt, die wij graag zullen vermelden. Niet om reklame te maken, maar om hun deugdelijkheid een goed woordje toe te schrijven. Dit zijn Anorex Bio en vloeibare bacteriën van Perfect Pond. Zij krijgen dan ook zeker ons vertrouwen. Hiermee willen wij niet zeggen dat andere producten niet goed zijn, maar wij willen u toch meegeven welke producten wij WEL goed vinden. Dit kan slechts proefondervindelijk vastgesteld worden, en het feit dat onze vijvers op 2 maanden gerijpt zijn, geeft ons toch het volste vertrouwen in deze producten.

Ook schrijven wij het succes vooral toe aan het installeren van de trickle torens of bakki showers. Zij werken echt optimaal. Op de glafoam, die een onderdeel vormt van de showers, zie je de bacteriën reeds volop aan het werk.

Heb je vragen dan mag je die altijd stellen via de reacties, wij willen er graag een gepast antwoord op geven.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml