Onze zoektochten beloond.

Onze zoektochten beloond.Reeds geruime tijd zoeken wij naar tosai sanke die ten eerste vrouwelijk zijn, gezegend met een zeer goede huidkwaliteit, behoorlijk kiwa en sashi en met het sumi op de goede plaatsen.

Bovendien hebben wij een zwak voor de Matsunosuke bloedlijn, vanwege onze goede ervaringen ermee. Deze koi waren natuurlijk wel te vinden, maar gekoppeld aan een hoog prijskaartje, dat voor de gewone hobbyist dikwijls te hoog gegrepen was.

Voor de mensen die niet bekend zijn met de Matsunosuke bloedlijn, hier nog even een kleine samenvatting: De Matsunosuke bloedlijn werd ontwikkeld door de Sakai Familie in Niigata, en meer bepaald door Toshio Sakai verder ontwikkelt. Interkoi heeft goede tot zeer goede banden met de broer van Toshia Sakai, namelijk Toshiyuki Sakai, de oudere broer van Toshio die in Mishigame, Niigata werd geboren.

De oorspronkelijke koifarm ging over, zoals de traditie het in Japan wil, naar de oudste zoon Toshiyuki, en staat daar hoog aangeschreven als de Yamamatsu koi farm. Ondertussen heeft Toshiyuki de vlag doorgegeven aan Toshiaki, zijn oudste zoon, die dezelde begeestering en liefde heeft voor het kweken van koi. Onze mooiste selecties hebben wij hier gemaakt, en één van onze toekomstig beloftevolle sanke zwemt daar nog in de mudpond.

Toshio Sakai vertrok op 18-jarige leeftijd naar Isawa, waar hij het Isawa Nishikigoi Center vestigde. Sindsdien is de Matsunosuke bloedlijn niet meer weg te denken uit de koi-industrie en deze afstammelingen hebben vele grote prijzen gewonnen op bekende shows.

De basis van de Matsunosuke Sanke vind haar oorsprong in een kruising tussen een Sensuke Kohaku en een Kichinai Sanke. Toshio Sakai had echter het lumineus idee om er het bloed van een magoi door te kweken. Deze koi bereikten een grote lengte, zodat het probleem van de, van oorsprong kleinere Matsunosuke sanke in de beginfase, ook opgelost werd. Door dit idee, werd de bloelijn tevens verfrist en verbeterd.

De sanke en kohaku uit de Matsunosuke bloedlijn kenmerken zich door het zachte hi op jonge leeftijd, dat later dieprood wordt. Het sumi is van een voortreffelijke kwaliteit, dat zeer diep in de huid ligt, en zich na 5 jaar pas stabiliseert. (hier is het woord "geduld" weer op zijn plaats).

Door het inbrengen van het "Magoi bloed" is de grootte van de koi voortaan naar hedendaagse wensen, en is de body enorm goed te noemen. Deze maand krijgen wij een aantal kohaku binnen uit deze bloedlijn, allemaal koi die door ons geselecteerd werden als tosai, en nu als yonsai de gezegende lengte hebben tussen de 70 en 75 cm. Niet enorm groot, maar voldoende groot voor ons, want het zijn heerlijke vissen. Op de bijgevoegde foto kan je ons zien met de familie Sakai, op één van onze mooiste dagen tijdens onze Japanreis, die altijd in het geheugen zal gegrift blijven.

De bloedlijnen zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse kweekmethode, en vooral Momotaro en Sakai SFF hebben gebruikt gemaakt van deze bloedlijnen. De sanke die ik nu op filmpje laat zijn zijn ook allemaal uit de Matsunosuke bloedlijn, en meer bepaald met Momotaro ouderdieren.

Tosai sanke
Tosai sanke
Tosai sanke
Tosai sanke

Wij geloven dat wij hier op passende wijze onze kennis hebben benut om sanke te selecteren die qua body, huidkwaliteit en uitstraling, voldoende in huis hebben om alle criteria te doorstaan. De eer is vooral aan Ben te danken, die zich toespitst op deze tosai. Hij zal je graag uitleggen waarom deze tosai zo goed zijn.

Onze zoektocht leverde nog een paar interessante koi op, maar daarover morgen meer.

Reacties

17 reacties tot nog toe

Joepiedepoepie ! :-)
Zijn dat filmpjes van tosai die naar Arendonk komen ? ;-)

Jeroen on 11/04/2012 09:28

Die komen allen naar Arendonk, maar als je komt, vergeet dan niet je vrouw thuis te laten, en een goede portemonnee mee te brengen.

luc on 11/04/2012 10:30

Je kent ze al goed, mijn vrouw ;-)
Hoeveel groot is de kans dat de tosai vrouwelijk zijn ?

Jeroen on 11/04/2012 12:19

Luc ik neem de vrouw wel mee (dat was afgesproken 2e paasdag) en mijn zondagse portemonnee. Ga je even een mailtje sturen.

Arjan on 11/04/2012 12:34

Jeroen, dit zijn allemaal pre-geselecteerde VROUWELIJKE tosai door de kweker. Daar zullen de prijzen ook naar zijn. Dit zijn de koi die hij op de valreep niet in zijn mudpond gaat zetten. Men noemt dit ook Tateshita (Tatishta uitgesproken), maar wel in de goede zin van het woord. Ik verwijs ook naar een artikel op de website van februari 2010:

Over tateshita doen ook allerlei verhalen de ronde. Niet zelden worden ze gepresenteerd als tategoi. Maar we weten nu dat die kwalificatie op zijn minst op onwetendheid of overschatting gebaseerd is. Ook wordt over tateshita wel eens minderwaardig gedaan. Het zijn immers geen tategoi. Hoewel er altijd gradaties zijn, zijn tateshita zeker geen minderwaardige koi. En het zijn zeker geen budgetkoi. Absoluut niet. Tateshita betekent “onder/beneden” (tate). Het zijn de vissen uit de voorlaatste selectie, de vissen dus die de laatste selectie naar tategoi net niet gehaald hebben. Ze kunnen worden gekwalificeerd als “the best of the rest”. Koi van prima kwaliteit maar met in de ogen van de kritische kweker kleine tekortkomingen. Wellicht bezit de vis iets te veel sashi of is de tekening net niet aansprekend genoeg. Het laat onverlet dat tateshita voor elke koiliefhebber tot waardevolle exemplaren kunnen uitgroeien. Interessant detail: meestal zijn koi uit deze categorie nog betaalbaar ook.

Voor zover dat de kweker geen fouten maakt, zijn dit 99% vrouwtjes, en als er dan toch nog een mannetje tussenzit, dan zou je dit in principe kunnen omruilen. Dit is echter omslachtig, en als het blijkt dat het een mannetje is, dan geef ik zelf een vergoeding, dat ik later met de kweker probeer te regelen.

Wie nog graag het hele artikel leest: artikel van Rini Groothuis

luc on 11/04/2012 12:57

Hebbe... hebbe...hebbe...!

Prachtige sanke zijn dit. Ik ben nu al benieuwd hoe deze er met 70 cm uit zien!

Wanneer komen ze? Dan wil ik ook komen en laat ik mijn man thuis... ;-)

Noëlle on 11/04/2012 15:10

Beste Luc wat een mooie sanke
Kun je alvast iets loslaten over de prijzen
groet Serge

Serge van Empel on 11/04/2012 18:40

Ja Luc Wat zijn de prijzen ???

Patrick on 11/04/2012 19:14

even geduld, want ik moet nog even kijken hoe alles samenkomt met het transport. In de loop van volgende week weet ik meer, want er komen nog wat kleppers aan...

luc on 11/04/2012 19:32

Mooi, mooi, mooi
Dit zijn echt mooie Sanke
Je weet ons wel aan je site te kluisteren ;-)

Jent on 11/04/2012 20:22

Prachtige sanke's. Ik heb mijn keuze wel gemaakt. Doe mij de tweede maar!

Tom on 11/04/2012 21:12

Tom er komt nog veel meer moois aan, maar de 1204007 is idd een prachtig visje....

Arjan on 11/04/2012 21:39

Ik laat mijn vrouw ALTIJD thuis als ik naar Arendonk kom . . . (tenzij bij de jaarlijkse bbq); bewuste strategie weet je wel, en ik nodig iedereen uit om het effect/resultaat hiervan te komen bewonderen in mijn vijver. (Terloops: tijdens het koiseizoen ben ik normaal 7 dagen op 7 open, wel vooraf even mailen of bellen).
Heb in dit verband veel te danken aan (het steevast thuisblijven van) mijn vrouw; en Interkoi nog veel meer, nietwaar Luc :).
Mijn portemonnee heeft er dan weer de haast ongeneeslijke kwaal anorexia door opgelopen. Weet niet of die het nog lang gaat uitzingen . . . vrees dat het liedje op z'n einde loopt.

Overigens prachtige en ongetwijfeld beloftevolle tosai sanke van Yamamatsu (waarbij de 007 er toch serieus bovenuit steekt), maar ik vrees dat hun prijs eventuele natte dromen over deze beestjes voor de meesten van ons in de kiem zal smoren.

Martin on 12/04/2012 00:05

@ Martin , je weet de oplossing voor het probleem wat je hebt....

Gr.Jack.

jack on 12/04/2012 17:23

@ Jack,

And the solution is . . . ?

Ik zou het echt niet weten Jack (je spreekt eigenlijk Chinees voor mij), tenzij resoluut stoppen met extra koi-aankopen en/of zelfs enkele van mijn prachtexemplaren (met winst) trachten te verkopen ? ? ?
Maar het prijsniveau bij aankoop heeft er wel voor gezorgd dat dit laatste quasi onmogelijk zal zijn (is Luc's verdienste :)). Bovendien moet je het emotioneel nog over uw hart kunnen krijgen om zelfs maar enkele mindere exemplaren uit uw bestand weer van de hand te doen.

Misschien zit ik er met mijn gedachtengang nu wel volledig naast.
Zo ja, zeg het mij Jack.

Martin on 12/04/2012 17:45

Martin, in het vervolg gewoon gezellig samen met de vrouw naar Arendonk!
Dan komt dat resoluut stoppen van koi kopen vanzelf....
Bovendien wat mindere exemplaren verkopen en van dat geld weer een koi met wat meer toekomst terug kopen kan ook een uitdaging zijn!

Gr.Jack.

jack on 14/04/2012 10:22

Martin,laat maar weten wanneer we die juwelen en je mooie viiver in het echt kunnen zien.
Je weet sinds u bezoek bij ons dat we zeer kortbij wonen hé.
groetjes
Katia

Katia on 15/04/2012 17:23