Pasta, een hebbeding.

Pasta, een hebbeding.Zaterdag het bezoek gehad van Mike van Nedkoi. Hij had een nieuw produkt bij en vroeg of ik het eens wou proberen.

Zoals altijd heb ik daar geen problemen mee, toch zeker niet als het idee goed is, en dit idee is goed. Zelf je voer samenstellen in een pasta, tegelijkertijd in een box geleverd. Hej, dat ziet er interessant uit, dat moet ik eens proberen.

Ik heb vroeger regelmatig met pasta gevoerd, en vond dat altijd geweldig om te doen. Het vraagt wat werk en je moet niet bang zijn voor plakkerige handen, maar het resultaat vond ik altijd schitterend.

Hier heb je dus een box met een zak pastavoer, vergezeld van 4 ingrediënten die zeer voedzaam zijn, namelijk, daphnia, meelwormen, larven en gammarus. Je zou er eventueel ook nog zijderupsen bij kunnen voegen, maar die zitten niet in de box.

Bedoeling is om zelf je voer samen te stellen, de pasta te binden en dan te voeren. Om je het hele systeem uit te leggen heb ik er een filmpje van gemaakt, zodat het vrij duidelijk is wat de bedoeling is.

Wat zijn volgens mij de voordelen. Ten eerste is de pasta nooit verwarmd om er pellets van te maken, zodat de voedingsstoffen optimaal in de pasta blijven zitten. De bijgeleverde gedroogde produkten zijn zeer goed basisvoer voor de koi, maar dat aspect laat ik liever aan de kenners over.

Zeer belangrijk is het “feel good” gevoel. Je hebt het gevoel dat je iets speciaal voor de koi doet, en dat je het met liefde doet. Het beste is ook dat je er je tijd voor vrijmaakt. Je moet het niet “snel” eventjes klaarmaken om je koi te voederen, neen, je moet er een ritueel van maken. Je tijd nemen, de bereiding met liefde doen, en het voeren handmatig en langzaam doen, zodat zowel jij als je koi een gevoel van dankbaarheid ervaart, de koi omdat ze je dankbaar zijn voor het eten, en jij omdat je ze het kan en wil geven. Zij belonen je op hun beurt met hun schoonheid.

Je ziet in dit filmpje dat ze de pasta onmiddellijk aanvaarden. Het was de eerste keer dat ze dit kregen, en je ziet dadelijk de gretigheid. De pasta wordt in brokjes of brokken gegeven, en wordt onmiddellijk aangevallen. De larven maken zich soms vrij van de pasta en zweven dan boven op het water, wat ze daarna rustig opfourageren, mooi om te zien. De bekjes komen dan over het water geslenterd, en slorpen gezapig de overblijvende wormen op.

Het is ook een goede gelegenheid om het groensyndroom te laten zien. Verleden woensdag was het water groen van de zweefalgen, te zien op dit filmpje. Dan zet ik de lamp af en zie je de vijver nog steeds groen, maar met de vissen goed zichtbaar als het zaterdag is. (voorgaande filmpje)

Ook in de tweede vijver en alle andere vijvers werd het nieuwe produkt gesmaakt.

De box kost normaal 69 euro, maar zal in het begin in promotie 59 euro kosten. Pasta en wormen samen wegen 2,7 kg, wat het geheel prijzig maakt per kg.

Desalniettemin heeft het zijn charme en is het een produkt dat je misschien niet iedere dag moet geven, maar één of twee keer per week is een leuke afwisseling en de koi stellen het zeker op prijs.

De technische omschrijving en het nut van dit voer laat ik aan Mike over om in zijn reacties te verwoorden.

Ik heb op dit ogenblik 6 van deze boxen in huis, en als je er eentje wil proberen, kom ze dan even ophalen. De summer probites is ondertussen ook terug binnen, enkel in zakken van 10 kg. (wil je echter minder, dan weeg ik het gewoon af).

De frostbites die ik altijd voer, moet je op bestelling doorgeven, zodat ik er rekening mee kan houden.

Reacties

4 reacties tot nog toe

En wat hebben we vandaag geleerd ?
1) Goed afwegen
2) Goed mengen
3) en kneden maar.

johan on 13/06/2011 09:14

Goed bezig Mike!
Eindelijk weer een goed pasta voer.
Ik ga het proberen!

Gr.Jack

jack on 13/06/2011 09:46

Kan ik zeker beamen en topprodukt, wel prijzig Luc!
Maakte ik vroeger zelf als ik jonger was voor tegaan karpervissen!! Paar dagen voor we gingen karperen gingen we voederen... Succes gegarandeerd!
Ik denk dat Rini dit kan beamen...

kurt on 13/06/2011 23:18

Hallo Luc.

Onze chef kok aan het werk. Gordon Ramsay zal er jaloers op zijn :-)
Prachtige filmpjes!

Een technische omschrijving (analyse) kan binnenkort op onze website te lezen zijn en staat uiteraard ook op de verpakking.
De totale inhoud is zeker goed voor ruim 3 kilo voer. Dan valt het met die prijzigheid wel mee. Je moet het ook inderdaad zien als een gezonde en verantwoorde lekkernij wat je niet dagelijks hoeft te voeren.

De voordelen van pasta voer zijn legio. Koi zijn gek op zachte hapjes, je kunt schuwe koi hiermee makkelijk(er) handtam maken, het zinkt, wat hun natuurlijke bodemwroeten stimuleert en je kunt lekker variëren met de bijgevoegde lekkernijen.

Een beetje vieze handen moet je voor lief nemen, maar je kunt anders ook gebruik maken van een keukenmachine met een meng/deeghaak.
Maak je alles in 1 keer aan, dan kun je het deeg in porties verdelen en die in plastic zakjes in de vriezer bewaren. Zo blijft het pasta deeg zeker 2 jaar goed.

Maar ik ben het volledig met je eens dat het "feelgood" gevoel bij het bereiden en het voeren juist die charme geeft en dat langere moment dat je al je koi een stukje toewerpt.

Mochten er nog vragen en/of opmerkingen zijn, dan verneem ik dit graag.

Groet,

Mike

Mike on 13/06/2011 23:40