Patronen evalueren.

Patronen evalueren.Wat valt je op als je de tweede foto ziet van de kohaku die we onlangs hebben aangeschaft ? (Bekijk eerst foto 2)

Weinigen zullen het zien, en nog meer zullen niet weten wat wij bedoelen. De foto links is een foto van de tosai bij aankoop, 44 cm. De tweede foto is van de koi als nisai en 62 cm. Het meest belangrijke aspect van deze vergelijkenisfoto is het feit dat het patroon meegroeit.

Je hebt patronen die hetzelfde blijven, dus als de koi groeit, groet het patroon niet mee, en wordt als het ware kleiner ten opzichte van de koi, en je hebt patronen die meegroeien. Het patroon wordt in evenredigheid groter.

Dit patroon groeit mee, en zal als het ware niet verkleinen tijdens het groeiproces. Zoals reeds voorheen vermeld is dit een patroon dat sommigen mooi vinden, maar anderen helemaal niet. De kwaliteit van de koi in onze ogen doet het patroon minder belangrijk worden. Wij houden wel van dit speciale patroon, maar laten we dit even in het midden.

De foto van de eerste koi is een foto van een koi die Mature Champion is geworden, 75 bu op de 45ste All Japan koi show. De reden om deze koi te laten zien, is om een vergelijk te maken tussen beide koi, waarbij de onevenwichtigheid van het patroon en de grote witte zone van deze koi vergelijkbaar is met onze koi, met uitzondering van het feit dan onze koi zelfs een evenwichtiger patroon heeft dan de MC. Laat ons creatief zijn bij het kijken en de koi alleen ter vergelijk gebruiken om ons standpunt duidelijk te maken.

De winnaar is ondertussen 80 cm, en zoals je kan zien is het patroon op een koi met deze body in principe ondergeschikt aan de koi. Dit in tegenstelling tot onze jonge koi, die op dit ogenblik nog niet deze body heeft, en waar het patroon dan ook nog belangrijker is.

Kan je je voorstellen hoe onze koi er binnen enkele jaren zal uitzien ? Ik heb eens wat gefotoshopped, een chirurgie die vele Japanse koi ondergaan. Ik heb er niet zoveel tijd voor, en ben er ook niet zo goed in als de Japanners die de foto’s van de GC zo perfect kunnen manipuleren, maar toch zie je al hoe onze koi zou kunnen worden. (laatste foto)

De reden van dit verhaal ? Het is moeilijk om in de toekomst te kijken bij de evolutie van tosai naar gosai of ouder, maar alle details helpen. Ondanks het feit dat de Europeanen meer naar patronen kijken dan Japanners, en dat patronen minder belangrijk worden bij het evolueren naar Jumbo koi, blijft het een belangrijk gegeven waar af en toe rekening mee moet worden gehouden.

Wij hebben dit ook besproken bij aankoop, maar waren ervan overtuigd dat de kwaliteiten van de bouw, de beenderstructuur en de klasse van deze koi, ondergeschikt waren aan het patroon. Wij weten dat het patroon een negatieve faktor zou kunnen zijn in de verkoop en de beoordeling, maar ondergeschikt naarmate ze ouder wordt.

Of je dit bij aankoop van de koi reeds kan zien ? Geen idee, dat zou ik aan Rini of andere grootheden moeten vragen, want daar ben ik niet van op de hoogte. Ik denk aan mensen zoals Rini, Joop, Jack, willy of anderen die hier misschien wel iets meer over kunnen vertellen.

Bij deze een lang verhaal om iets eenvoudig proberen duidelijk te maken en nu nog maar hopen dat we gelijk hebben….

Om alle gehakketak en gespeculeer voor te zijn, nogmaals mijn openhartige verklaring: deze koi is niet door ons aangekocht, maar is op de veiling van Sakai aangekocht door onze "concullega's" om het met dit mooie woord te zeggen. En deze concullega's zijn Hans en Joachim. We hebben trouwens meerdere kohaku van onze concullega's aangekocht omdat ze gewoon hele goede vissen kunnen aankopen met kennis van zaken, en dat is door iedereen goed genoeg bekend. Hier moet je alleen maar respect voor hebben.

Trouwens fungeren zij in dit geval gewoon als agent, net zoals Brian of Ornafish of Koi Ichi Ban ook fungeren als agent. Waarom dan niet samen werken in plaats van elkaar het licht in de ogen niet te gunnen ? Het woord concullega verklaart het helemaal: je bent collega's totdat je moet verkopen en dan wordt je concurrenten....prachtig woord dat alles zegt....

Meer afbeeldingen

Reacties

31 reacties tot nog toe

Hoezo geen mooi patroon? Door dit patroon komt de koi als geheel geweldig mooi uit! Ik hou ervan!

Ton on 25/01/2011 07:47

Even ter informatie:
Ik heb geen enkele koi kunnen aanschaffen op de veiling van Momotaro. 80% van de koi werden aangekocht door 1 chinees en dit voor prijzen waar je oren rood van werden...

We zullen dit over ons moeten laten gaan, en een paar jaar moeten slikken. I

luc on 25/01/2011 08:11

Ton, ik vind het patroon ook geweldig, echt mijn vis.

Zeg Luc, misschien moeten we die Chinezen boycotten door geen chinees meer te eten, dat zal ze leren.

marco on 25/01/2011 09:28

Daar zal dan niemand blij mee zijn geweest. Ik kan mij zo voorstellen dat er straks niemand meer op de veiling van Momotaro is behalve een paar chinezen.
Nu reizen er nog steeds mensen de wereld over om daar bij te zijn maar dat zal op den duur ook een stuk minder worden.
Dat zal Momotaro op den duur geen goed doen denk ik.

Ton on 25/01/2011 10:04

Een kohaku waarvan niemand zal ontkennen dat deze sterallures heeft. De balans tussen beni en shijori is fenomenaal. Het geeft deze kohaku een verfijnd, haast aristocratisch uiterlijk. Wanneer de vis tzt wat breder wordt, zal het beni platter op de rug komen te liggen, wat aan de grandeur van deze vis nog meer zal bijdragen. Het shiroji is werkelijk van likkebaardende kwaliteit. Hou ze maar in de gaten.

rini on 25/01/2011 12:01

Dit is een fantastische Kohaku.
Toen ik de eerste keer de foto zag was het voor mij persoonlijk meteen duidelijk dat ik deze Kohaku NOOIT gekocht zou hebben als jumbo tosai/nissai.
De body/beenderstructuur verraden grote groeipotentie.
Huidkwaliteit lijkt zeer goed,shiroji en beni beter dan wat je doorgaans aantreft.
Live is dit vermoedelijk een Kohaku die een geweldige indruk acherlaat.

Waarom dan niet gekocht als die kans zich had voor gedaan:
Ik stel mezelf als laatste altijd de vraag,patroon over 5 jaar.
Zeker bij Kohaku,doorgaans groeit het patroon niet mee.
Dat kan een Kohaku worden met een heel klein lullig patroon.
Dus heel veel Shiroji,daar moet je dan wel van houden.
Zie graag Kohaku met grotere Beni patronen.

Patroon is het laatste waar ik naar kijk,doorgaans geen reden om een koi
niet aan te kopen.Bij deze koi,op persoonlijke voorkeur,was dit dus wel gebeurd!

Momotaro,schadelijke ontwikkeling.
Doen we helemaal niets aan,tenzij we veel meer gaan betalen.....

Gr.Jack

jack on 25/01/2011 13:03

"Geen enkele koi kunnen aanschaffen op de veiling van Momotaro", Luc.
Ik zou hierop zeggen: laat ons daar toch niet over treuren, nu Interkoi met de SFF kohaku de weg van de diversificatie op het vlak van hogere kwaliteit is ingeslagen; naar mijn bescheiden mening trouwens een verstandige keuze binnen het actuele koilandschap in Vlaanderen en Nederland en de focus van Interkoi.
En die Chinese opkopers, och ze zijn zo zot als een achterdeur en zullen mettertijd ook wel eens op hun bek vallen.

Overigens een heel speciale Sakai kohaku die hier voorgesteld wordt, waarbij ik mij alleen maar kan aansluiten bij de haast lyrische woorden van Rini.

Martin on 25/01/2011 14:39

Als we de bloedlijn kennen, weten we dat deze dochter vlot over de 80cm zal gaan , een stuk breder wordt met een shiroji dat straalt in de vijver. Over het beni ben ik voorzichtiger,op foto te zien voldoende dik, dat kan bij deze meiden al eens minder hevig zijn tijdens de groei en zo ook blijven.
De balans blijft goed. De bouw is evenwichtig, de stuctuur heeft een sterke uitstraling zonder plomp te zijn, wat deze sakai extra mooi maakt.
De maruut zal volgens mij iets groter uitvallen bij volle grootte dan Luc ze tekent.
Naar patroon kan ieder zijn mening en goesting hebben, wat ook maar goed is. Toch wil ik 3 dingen wijzen die voor mij belangrijk zijn:
1) dit is een evenwichtig patroon, ondanks de grotere zones shiroji, maar die helemaal niet storend zijn. Blijft het beni vol, een blikvanger in je vijver.
2) in een collectie koi heb je meerdere kohaku. Voor mij speelt de collectiviteit van de patronen wel een rol. Ik zal bij aankoop van een koi rekening houden met het patroon, zeker in functie van de bestaande collectie.(Van sober tot....)
3)dit is een punt waar ik ook mee rekening hou bij aankoop: regelmatig bekijk ik mijn kois van bovenaf, maar meestal zie ik ze op afstand zwemmen. Dwz dat ik heel dikwijls meer de zijkant zie dan de bovenkant. De afwisseling van Beni en shiroji maakt dat ik van deze koi vanuit alle ooghoeken kan genieten.

Dit is voor mij een kohaku die momenteel perfect op koers zit, binnen een twee- drie jaar zeker een blikvanger wordt in je vijver, en dit zowel door de body als het patroon. Ik volg hier Rini helemaal in.

willy on 25/01/2011 15:43

hallo Jack .
je schrijft dat doorgaans hi patronen niet meegroeien ,nou dat gebeurt meer dan je denkt .de kohaku die hier besproken wordt ,daar kun je als tosai en nisai weinig verschil zien en als er dat al is dan is het alleen maar groter geworden en zeker niet kleiner.bekijk ook de vierstapper van sakai eens die onlangs aangekocht is ,daar staan ook mooie filmpje,s bij, zijnde als tosai nisai en sansai en kijk dan eens goed wat het patroon heeft gedaan.kijk dan ook eens naar het beni patroon van de onlangs aangekochte showa van sakai die ook weer verkocht is en bekijk hier ook de filmpje,s nisai sansai yonsai en bekijk hier dan ook het beni patroon wat het gedaan heeft na de groei.
dan zou ik Luc nog eens willen vragen om de foto,s van shiba zakura te plaatsen ,dan zul je zien dat de koi van tosai tot 80+bijna niets veranderd is .

groetjes Ben.

Ben doorakkers on 25/01/2011 15:58

De laatste 3 foto's zijn van Shiba Zakura

luc on 25/01/2011 16:54

Heel terecht Ben, dus bij de nieuwe kohaku verwacht ik net hetzelfde.
En dit jaar in september Luc, je was onlangs wat te voorbarig, Shiba 90+.

willy on 25/01/2011 17:14

@Ben,
Over de patronen, niet meegroeien ,er zijn Koi waar dit wel degelijk voor geld.
Hebben we hier dan te maken met een verandert inzicht,of is er ook sprake van
het kwaliteit/bloedlijn aspect?
Ik blijf leren!

@Luc,aangaande het optimisme van Martin,
Ook SFF heeft toch veilingen,of willen de Chinezen alleen Momotaro?
Kan me toch niet voorstellen dat deze ontwikkeling niet voor de hele branche
gevolgen heeft.

Gr.Jack

jack on 25/01/2011 17:14

Ben in oktober verschillende keer op Chinezen gestoten. Eerst bij Isa, geen tijd meer voor ons....dan bij Yamamatsu, geen tijd meer voor ons, maar ik heb wel 2 kleppers tussendoor kunnen kopen die ik anders niet kon kopen. Begrijpelijk, maar ik hoop dat ze ook de lange termijnpolitiek niet vergeten. De vraag over sakai wat betreft de chinezen zal ook wel zo zijn, maar kan er niet op antwoorden. Dit moet door anderen beantwoord worden...

luc on 25/01/2011 17:21

Over het meegroeien van patronen: het is ook mogelijk dat een koi bij de ontwikkeling nog hi aanmaakt. Wij hebben ook een kohaku als tosai gekocht met veel wit. Na twee jaar is de rug met grote lappen hi bedekt en zijn sommige hi-vlekken aan elkaar gegroeid.

Alex on 25/01/2011 17:21

Stuur foto Alex, dan kunnen we dat staven...

luc on 25/01/2011 17:33

Hallo allen.
Naar aanleiding van de reactie van Luc over de momotaro veiling even een reactie, hoe de ene of de andere koihandelaar dit beleeft is blijkbaar een wereld van verschil;

Quote Luc:
Even ter informatie:
Ik heb geen enkele koi kunnen aanschaffen op de veiling van Momotaro. 80% van de koi werden aangekocht door 1 chinees en dit voor prijzen waar je oren rood van werden...

Quote collega handelaar:
"Today it was auction on Momotaro koi farm. There were not so many dealers. So many koi went away for very reasonable prices. Everybody had the chance to buy what he wanted."

Zeg het maar........

kees on 25/01/2011 17:43

Dag Kees,
ik heb de prijzen hier voor mij liggen.
Ik zal je de gemiddelde prijs doorgeven om je een indicatie te geven. Deze bedroeg gemiddeld bijna 600 000 yen (= ± 5500 euro). De duurste koi was 5 000 000 yen of ± 45000 euro. Nu weet ik niet of er veel volk was of niet, maar je moet mij eens vertellen hoeveel ik de koi moet gaan verkopen die ik bijna 5500 euro zonder transport, BTW en winst moet betalen.

luc on 25/01/2011 18:00

Ja Kees, vuurtje stoken is gemakkelijk.
Ondanks de prijzen " zeer aanvaardbaar waren en ieder zijn meug kon doen ", zijn er toch maar 2 gekocht.
Ook dit mag je vermelden.
80% is naar china gegaan meld Luc,, hopelijk bestaat 20% uit meer dan 2 koi.......
ook ik heb de aankopen gezien, mooie sanke, maar het prijskaartje wil ik niet betalen. Een beetje gezonde realiteit is op dit ogenblik zeker aan de orde.

willy on 25/01/2011 18:02

hoi Jack .
dat er patronen zijn die niet meegroeien of wel meegroeien ,kun je denk ik niet afleiden uit bloedlijnen .dit blijkt al een beetje aan de voorbeelden die gegeven zijn .daar staan drie koi bij van verschillende bloedlijnen .wat ik wel uit eigen ervaring heb is het volgende,door de jaren heen heb ik kohaku,s gekocht waarvan ik dacht ,als het patroon gaat breken heb ik een prachtkoi,maar jaren naar de hand was de koi nog steeds niet gebroken en het patroon hetzelde gebleven,dus een meegroeiend patroon .ook heb ik kohaku,s gehad die als tosai een leuk patroon hadden maar bij het uitgroeien ,veel te grote witte zone,s kregen,dus een niet meegroeiend patroon.zo zie je dat dit verschijnsel altijd al zo geweest is ,de ene wel ,de andere niet .zo blijft het bij een tosai dus een gok met welke je nu te maken hebt,maar ja dat is bij tosai bij veel meer dingen zo.
wil je hier wat meer zekerheid in hebben ,dan is het mischien verstandig om een nisai aan te schaffen waar je foto,s van kunt inzien als tosai,dan ben je een heel stuk verder waar je mee van doen hebt
wat betreft het leren ,dat doen we allemaal dagelijks en dat is ook een stukje wat de hobby zo mooi maakt.

groetjes Ben.

ben on 25/01/2011 18:34

Ook ik heb de prijzen even ingezien...
als een andere dealer vind dat iedereen wat had kunnen kopen heeft ie gelijk...
30000 yen is tenslotte niet veel geld... echter de goede koi..waarop vanzelfsprekend ook door Interkoi geboden word...zijn voor zotte bedragen verkocht...
snap de reactie enerzijds wel...maar misschien volgende keer eerst even verder informeren voordat je zulke reacties plaatst die een dealer in negatief daglicht stellen...
tis maar een tip...

Matthijs on 25/01/2011 18:41

@Ben,
Aankomend voorjaar maar lekker turen in een bowl met VHQ mako tosai
Kohaku's van Momotaro?
Blijf graag leren van mensen die veel koi zien ontwikkelen.

Gr.Jack

jack on 25/01/2011 19:06

Kees,
Ga je nog reageren?

Even terugkomen op het onderwerp van je nieuwsitem. Ook ik heb een tijd een nisai kohaku van SFF gevolgd. Het was een mooie sandan en eindigde als een nidan. Dit gebeurde overigens binnen een jaar.

Frank on 25/01/2011 20:26

Luc, over 1 ding kunnen we duidelijk zijn, het was een hot item dit nieuws bericht.
U heeft vandaag 24 reacties gescoord, dat is toch effe geleden. En ach, veel van uw klanten weten toch hoe eerlijk u bent, laat daar geen twijfel over ontstaan. Ik denk dat we de soep niet heter moeten eten dan dat hij opgediend word. Kijk alweer uit naar het volgende nieuwsitem, wat een heerlijke site is dit toch.

marco on 25/01/2011 22:08

@Marco geef ook een oordeel over de sanke op mijn site als je wilt? :-) en de anderen ook graag... Denk dat deze in de veiling bovengemiddeld gescoord zou hebben! Ben wel benieuwd naar jullie meningen.. Wie durft?
@Luc hoop niet dat je het erg vindt dat ik op deze manier om een reactie vraag...

Ton on 25/01/2011 22:47

Luc,

Ik denk dat er een klein misverstand is, patronen groeien normaliter altijd mee.
Zou je het aantal schubben tellen die als tosai met rood pigment zijn gevuld dan zal je zien dat dit bij yonsai nog steeds zo is. Alleen is de schub drie keer zo groot.
Vandaar dat de diepe cq. kwaliteit van het beni als tosai zo belangrijk is om deze strach aan te kunnen. Door het breder worden van een koi komt het patroon visueel iets hoger te liggen, maar het verhaal dat patronen bij Tosai voorbij de laterale moeten lopen omdat er anders niets overblijft is gewoon flauwekul.
In de lengte van de koi ligt het net iets anders wat betreft de patronen, hier zijn de verhoudingen wel 'belangrijk' . Hier groeit het patroon ook gewoon mee maar wordt het visuele sterker beinvloed en dan vooral op het schoudergebied.
Het verschil in lengte en breedte is ook logisch omdat vehoudingsgewijs in de lengterichting meer cm wordt gemaakt dan in de breedte.
Vaak wordt er geschreven dat er een breuklijn is en dat patronen gaan breken, mijn ervaring is dat dit in zeg maar 95 % van de gevallen niet gebeurd. Simpel weg omdat het patroon gewwon meegroeit.

Joop

Joop on 25/01/2011 23:25

We maken het ons bij de beoordeling van deze kohaku moeilijker dan nodig is. Ten aanzien van de ontwikkeling van kohaku zijn er geen dogma's en wetten van Meden en Perzen; het gaat om de grote lijnen, de vuistregels zogezegd. Dat wil zeggen dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn, maar dat de regel overeind blijft ondanks de uitzonderingen. Wat dat betreft is het gelijk aan Joop zijn zijde. Beniplekken groeien mee. Ware dat gewoonlijk niet zo, dat hadden de jumbo kohaku van 85 of 90 cm maar zielig kleine rode plekjes. Ik maak mij sterk dat deze maruten er bij 80 cm nog (verhoudingsgewijs) hetzelfde eruit ziet als nu.

rini on 26/01/2011 01:17

Eens te meer, toch een boeiend en leerzaam newsitem. Spijtig dat je er ongewild storende elementen op krijgt die de boel verpesten. Ik word bloednijdig als ik deze onterechte, niets ter zake doende reacties lees. Er is me verteld dat er mensen speciaal worden aangespoord om opruiende uitspraken te doen op bepaalde sites, maar ditmaal heb ik het enkel over "horen zeggen".

Er is me al geruime tijd verteld dat ik een systeem in zou bouwen dat ik zulke reacties eerst moet controleren en dan pas de toestemming moet geven om te verschijnen in het nieuwsitem, maar dat weiger ik pertinent. Ondanks het feit dat mijn bloed begint te koken, moeten reacties mogelijk blijven, positief of negatief, zodat alle meningen aan bod komen. We hebben het recht toegekend om te reageren, laat ons er dan dankbaar gebruik van maken, en de minder goede kriteken erbij nemen. Ik zal me wel verdedigen...

Ik wist trouwens niet dat de reactie die Kees plaatste van de site van Dannyskoicafé kwamen. Tja, er is dan een degelijk onderscheid tussen hoe een dealer een auction beleefd, daar heeft ie gelijk in. Het is aan de koiliefhebbers te beoordelen wie de juiste belevenis heeft...

Bedankt voor je reactie Joop...zeer leerzaam, en door Rini bevestigd.

luc on 26/01/2011 07:41

Het al dan niet openbreken of samenkomen van het beni tijdens de groei van de koi is altijd wel een gokje,maar dit maakt het zo boeiend om de koi te zien evolueren tijdens zijn leven.Als we op voorhand weten hoe de koi er later zou uitzien maakt het toch saaier niet?

johan on 26/01/2011 09:03

beste kees en andere,

Ik zit niet steeds op het net vandaar de late reactie.

Ik geeft in mijn reactie slechts aan dat de beleving prijs/kwaliteit verhouding per koidealer haaks op elkaar staan. Dat geeft te denken, beide dealers zij niet de eerste de beste dus zie je maar...
Ik heb expres ook geen namen genoemd.
IK vind de quote van LUC:

"Ik word bloednijdig als ik deze onterechte, niets ter zake doende reacties lees. Er is me verteld dat er mensen speciaal worden aangespoord om opruiende uitspraken te doen op bepaalde sites, maar ditmaal heb ik het enkel over "horen zeggen". "

Dan ook erg jammer, ik wordt echt door niemand aangespoord hoor...
IK snap dan ook niet waarom LUC dat een "onterechte reactie noemt"

Nogmaals blijkt het gewoon noga wat verschil is.
greetz..

kees on 26/01/2011 18:35

Beste Kees,
blijkbaar dringt niet alles goed door als je alle reacties leest.
1. Bij een auction neem je als dealer positie in voor enkele bepaalde koi. Meestal, zoals Matthijs schrijft, zijn hier meerdere liefhebbers voor. Als men dan bedragen neertelt voor deze kois die abnormaal zijn, is het logisch dat je past voor zulke opbieding. Als Luc dus voor deze toppers past gezien de geboden prijzen, zeggen wij allen chapeau. En voor minder kwaliteit zijn wij als klanten ook niet gediend, dus een zeer verstandige beslissing.Ook ik heb de auction gevolgd en vind mijn dealer een man met gezond verstand dat hij hier niets gekocht heeft. Ofwel heb je een potentiele koper, ofwel heb je een financiel fiasco.
2. Deze item ging duidelijk over een kohaku met een speciaal patroon. Aan de reacties te zien , zeer interessant.
Geef dan hier in eerste instantie een mening over, en stel mogelijk een vraag waarom Luc geen auction gekocht heeft.
Gegarandeerd krijg je een gefundeerd antwoord, en genieten wij allen van deze prachtige site.
Zoals wij, volg je deze site, en terecht, zeer leerrijk met postieve koiliefhebbers, laat het dan ook positief blijven en zoek geen controverse, laat je kennen in kennis over kois. En wat de dealers kopen of niet, het is aan de kokichi om het te willen betalen.

willy on 26/01/2011 19:52

goede laatste zin willy.

arie on 26/01/2011 20:12