Pro of contra

Pro of contraEr gaat niets boven handmatig voeren. Of het beter is, is nog een andere vraag, maar plezieriger is het in ieder geval.

Waar ik echter benieuwd naar ben, is of je voor of tegen bepaalde voerautomaten bent en waarom ? Ik heb er al een aantal uitgetest, en er zijn er eigenlijk geen die me kunnen bekoren. Ofwel is de functie niet goed, ofwel gaan ze dadelijk kapot, en daar heb ik een hekel aan.

De enige die me op dit ogenblik kan bekoren is eigenlijk het doodeenvoudige bankvoerautomaat systeem. Het voer wordt verdeeld over een band, die via een kloksysteem naar voor wordt getrokken, zodat de korrels er gedurende een bepaalde tijd afvallen.

Bandvoerautomaat van Fiap

Simpel, effectief en over het algemeen storingsvrij. Ik gebruik het zelf op de groeivijver buiten, en ik kan niet zeggen dat ik ertegen ben. Het beeld dat ik zie, is dat de tosai altijd onder de voedermachine zwemmen, en dat ze klaar liggen om het voer op te pakken. Er onstaat zelfs een gedrum om de korrels te pakken te krijgen.

Is dit nu slecht ? Ik kan me voorstellen dat er bepaalde mensen zijn die beweren dat er koi zijn die dominant zijn en altijd de vallende korrels te pakken krijgen. Ik heb dit echter meermaals bestudeerd, en niets is minder waar. Een koi kan bijna niet altijd op dezelfde plaats liggen om de korrels op te vangen. Ze zwemmen rond en het vallen van de korrels is niet voorspelbaar. Ik zie dat iedere koi op een bepaald moment toch aan zijn trekken komt.

Wat ik ook een positief punt vind, is dat er naar aanleiding van de strijd toch veel beweging in het water is, zodat de koi niet lui rondhangen te niksen, maar goed in beweging zijn om hun graantje mee te pikken. Het versterkt de spieren en de vervetting wordt ook tegengegaan.

Een andere faktor waar ik een voorstander van ben is het feit dat het psychologisch een bepaalde verveling tegengaat. Ik ben een mens, en een koi is een vis. Ik weet niet of dit mentale verschillen geeft in de gedachtenwereld, maar ik zou me doodvervelen om de ganse dag in een vijver rond te zwemmen met niets anders te zien dan 4 muren die je om de paar seconden opnieuw mag verkennen.

In mijn gedachtengang geeft het de koi toch een bepaald speelelement dat tevens een psychologische input kan geven in het hoofd van de koi. Net zoals de muggelarven die ik via het eenvoudig ophangsysteempje aan de koi voer...

Als laatste wil ik er aan toevoegen dat ik het gewoon heel plezierig vind om naar te kijken, en als het dan al niet goed is voor de koi, dan is het toch goed voor mezelf, want ik geniet er iedere dag van.

Zijn er dan geen nadelen ? Jawel hoor...gewoon de prijs. Kon ik ze vorig jaar nog menselijk inkopen en verkopen aan 149 euro, nu zijn ze 20% duurder geworden om in te kopen en moet ik er al minimum 179 euro voor vragen om het interessant te maken. Daarom heb ik ook besloten om er geen meer aan te kopen, enkel als er een lot kan samengesteld worden van een 5-10 tal stuks, dan wil ik ze nog wel eens bestellen, zodat ik ze aan 169 euro kan verkopen.

De voedermachine die ik ook wel kan pruimen is de pendelvoedermachine. Hier heb ik er slechts eentje van ingekocht, en die heeft Noëlle overgekocht een jaar of 2 geleden. Mooi simpel en eenvoudig systeem...

Reacties

10 reacties tot nog toe

Ik voer s morgen een handje en s avonds een handje. Overdag neemt de bandvoedermachine het werk van mij over. Zo krijgen de koi´s toch gedoseerd eten en word het filter gelijkmatig belast. Ook wat ik vaak hoor is het verlies van contact met de koi´s of de inspectie van je dierbare vissen. Hier is dat geen probleem s morgens en s avonds ga ik rustig even 10 min kijken als ik er een handje in gooi en dan is de inspectie weer gedaan.

Arjan on 29/06/2013 08:14

Het probleem bij de meeste van die voederapparaten is dat er gemakkelijk schimmel ontstaat van het koud/warm worden ! Maar bij deze is het juist de band die met het voer in aanraking komt dat vind ik een voordeel en kan volgens mij gemakkelijk gereinigd worden .grtjs

paul on 29/06/2013 08:25

Ik heb interesse in de bandvoerautomaat, heb ik meteen weer een goede reden om af te reizen naar Arendonk.

leo on 29/06/2013 09:05

Paul die band is zeer makkelijk te reinigen het is een soort vinyl en dus kan er met een natte doek worden gereinigd en vervolgens met een droge doek de band weer droog maken. Fluitje van een cent!

Leo, je zult geen spijt van krijgen als je deze bandvoedermachine aanschaft!

Arjan on 29/06/2013 09:14

Ik heb ze momenteel nog niet in huis. Enkel als ik er een paar in bestelling kan nemen, bestel ik ze pas, en verkoop ze voor 169 euro. Ik wil minstens 3 mensen hebben die ze willen aankopen...

luc on 29/06/2013 09:19

Hier al jaren boven de vijver het Koicafe.
Nooit stuk,perfect in gebruik en instelmogelijkheden.
Ze lijken alleen wel steeds duurder te worden....

Gr.Jack.

jack on 29/06/2013 09:25

Het eerste schaap is over de dam (Nederlands spreekwoord), nog twee schapen en je kunt de bestelling de deur uit doen.
Arjan, loop al een tijdje met de gedachte om deze aan te schaffen maar stelde dit telkens uit; this is the moment.

leo on 29/06/2013 09:26

Ik gebruik hem alleen bij warm weer, niet veel dit jaar dus. Ze hadden hem er de eerste dag al in het water liggen, de ruggen worden hoger met de jaren. Ben zeer tevreden over de voerautomaat, je kan de uren van gebruik en hoeveelheid voer mooi zelf bepalen. Voor de rest voer ik handmatig bij als ik thuis ben, meestal tussen de overhangende planten, dat is zoeken en smakken, mooi om te zien. De algen leveren dan ook nog eens fantastisch werk, dat scheelt ook nog eens de helft van het voer, bij helder water is dat anders dubbel. Goed voor de portemonee en de koi, wat wil je nog meer.

Marcel D on 29/06/2013 09:51

Hier ook het koicafé, heb veel andere automaten gebruik die telkens kapot gingen. Het koicafé laat me nooit in de steek. Heb het oude type dat 8x per dag kan voeren,de nieuwste type maar 5x wat wel een nadeel kan zijn voor de zomermaanden. Verder vond ik de prijs aan de hoge kant.Maar is uiteindelijk goedkoper dan ieder jaar een nieuwe te kopen

Frank on 29/06/2013 12:56

Smorgens vroeg loop ik naar de vijver en kijk ik hoe de vissen het doen. Zijn ze normaal hongerig dan pak ik een pot en gooi die vol met voer. 's Morgens gaat er dan een forse hoeveelheid in en door de dag kan "men" voeren maar niet meer dan de pot. s Avonds voer ik dan de rest van de pot als de vissen gewoon actief zijn. (dit geldt bij water 15+ bij 20+ is de pot groter en bij 15- is het klein potje. En als de vissen groeien zal ik andere potten moeten kopen :-). Voor de vakanties heb ik een estrad voerautomaat. Maar die gaat dan op 3 keer per dag een beetje. Dan hoeft het filter niet of maar een keer gespoeld te worden. De mensen die de vijver verzorgen vertrouw ik prima maar wil het liefst dat de vijver zo min mogelijk belast wordt als ik weg ben.

Wim on 29/06/2013 15:43