Reigersporen in de sneeuw

Reigersporen in de sneeuwWie wordt er niet mee geconfronteerd vroeg of laat. Deze foto's laten wel duidelijk zien dat ze op een hapje uit zijn met nieuwjaarsdag.

De vijver is wel zo gebouwd dat de reiger moeilijk zijn visje kan pakken in deze overigens verrukkelijke vijver. Hier kunnen de koi wel hun baantjes trekken nietwaar ?

tekst bij mail
Vanochtend natuurlijk als eerste de tuin in om de vissen te voeren en wat zag ik in de sneeuw, een heel reigerspoor. Deze was op z’n gemak de hele vijver rond gelopen, maar zoals je op de foto kunt zien kan hij lekker toch niet bij de vissen komen. De jongedames in de vijver waren niet echt onder de indruk, want bij het voeren kwamen ze als vanouds naar me toe.

Toch wat info misschien over de reiger
De blauwe reiger (Ardea cinerea) is in Nederland en België het bekendste en meest voorkomende lid van de reigerfamilie. De vogelsoort komt voor in de gematigde streken van Europa en Azië. Op z’n lange poten stapt hij voorzichtig door ondiepe plekken van stadssingels en poldersloten en door weilanden; hij wordt vliegend gezien langs grachten en bij meren; zijn broedkolonies bevinden zich midden in de stad in hoge bomen of juist in volstrekt afgelegen bospercelen. De blauwe reiger is ook regelmatig een (veelal ongenode) gast aan de rand van tuinvijvertjes waarin goudvissen rondzwemmen.

In strenge winters hebben de blauwe reigers het zichtbaar moeilijk. Een blauwe reiger wordt gemiddeld 25 jaar oud. Het zijn grote vogels met een lengte van ca. 90 cm. Totaalgewicht loopt op tot wel 2 kilogram. ♂ (mannetje) en ♀ (vrouwtje) hebben een identiek uiterlijk: bovenzijde, vleugels en staart grijs. Vleugeleinden zwart. De kop is wit met een zwarte band door het oog, die doorloopt in een kuif. Witte hals, aan voorzijde lengtestrepen. Onderzijde grotendeels licht grijs. Gele dolksnavel, in broedtijd soms roodachtig. Lange bruine poten (in broedtijd roodachtig).

Verschilt van andere reigers door groot formaat, grijze bovenzijde, witte kop en hals met brede, zwarte streep van oog naar zwarte, sierlijk afhangende kuif. De blauwe reiger is een waadvogel, die voorzichtig door ondiep water schrijdt of doodstil wacht op een naderende prooi. Hij heeft een voorkeur voor een waterdiepte van 20 tot 40 cm. Als hij een prooi waarneemt schiet de kop met de lange snavel razendsnel vooruit. Het is een wonder dat hij daarbij blijkbaar precies met de breking van het licht op het grensvlak van lucht en water rekening houdt.

In grasland jaagt hij op muizen, kikkers en sprinkhanen, kleine vogels en wormen. In de grassteppen van Midden-Azië op ziesels (grondeekhoorns, sprinkhanen en slangen) De vogel komt in geheel Nederland en grote delen van België voor, ook in steden. Maar in Nederland zijn Holland en Friesland favoriet: hier broedt 60 -70 % van het Nederlandse broedbestand. Het aantal broedparen in Nederland werd in 1978 geschat op circa 10.000 en in 1986 op 8.500. aantallen 1998: 10.000, 1999: 11.000. De populatie is vorstgevoelig. Bijvoorbeeld, na de strenge winter van 1962 / 1963 nam de populatie met 45 % in omvang af. Daarna volgde aanvankelijk een langzaam herstel. Maar in de periode 1970 - 1975 groeide de populatie jaarlijks met 17 %. De strenge winters van 1978 / 79, 1984 / 85 en 1985 / 86 hebben de populatie gevoelige klappen bezorgd. Sinds die tijd groeit de populatie-omvang.

Sinds 1968 broeden er ook blauwe reigers in (Nederlands) Limburg, sinds 1970 in de Wieringermeer en vanaf 1978 in Zuidelijk Flevoland. In België zijn Blauwe reigers bijna overal bij water te vinden. Een groot aantal reigers bevindt zich in het Zwin aan de Belgische kust.


Heb je iets te melden in verband met je vijver of je koi, Is er iets spannend gebeurd of denk je dat je ons nog iets kan leren, laat het me weten. Ik zet het graag in het nieuws.

Meer afbeeldingen

Reacties

2 reacties tot nog toe

Waauw, wat een vijver. Hier zou je eens wat meer info over moeten geven Luc. Zeldzaam goede vijver voor jumbo koi.

jan on 05/01/2010 09:16

Sorry Jan, maar info dan wat ik kan laten zien op de foto's heb ik helaas niet. Als ik wat meer info krijg zal ik deze graag posten, vooral over de koi die erin "mogen" rondzwemmen. Hier kunnen ze tenminste enkele baantjes trekken nietwaar ?

luc on 05/01/2010 09:18