Sint Katrina in Arendonk

Sint Katrina in ArendonkVandaag eens iets anders dan koi, want in Arendonk was het gisteren het jaarlijks terugkomend feest van Sint Katrina.

Ter ere van het feest van Sint Katrina, gaan kinderen met een "lampionneke" de deuren langs en zingen het lied van Sint Katrina. De deur wordt geopend, en de bewoners delen dan snoep uit, zodat de kinderen na hun tocht door het dorp een ganse zak met snoep mee naar huis nemen.

Sint Katrina op 25 november, is een uniek gebeuren, dat voor zover ik weet enkel en Arendonk voorkomt. Uiteraard heb ik zelf ook nog "Sint Katrina" gezongen. Alhoewel het toen veel folkloristischer was, en je over de koppen van de kinderen kon lopen, die met hun brandende lampionnekes de deuren afschuimden op de markt in Arendonk, is het feest van Sint Katrina toch nog steeds levendig en actueel. Bij deze gelegenheid zijn ook de handelaars en de Burgemeester van de partij.

Vroeger was het de mode om bepaalde snoepjes weg te geven, maar ondertussen is het geevolueerd naar "snoep" van alle categoriën, wat op zichzelf toch wel spijtig is. Het marktplein en de straten zijn verlicht door de papieren lampionnekes waarin een kleine zaklamp in gebouwd. Vroeger waren dit kleine kaarsjes die natuurlijk regelmatig een lampionneke in brand stoken, wat dan weer voor de nodige hilariteit, maar ook voor de nodige tranen zorgde.

Het zou mooi zijn moest er een verantwoordelijke ingesteld worden om dit folkloristisch gebeuren terug naar het originele feest terug te schroeven. Zo zouden ze enkel de markt en de hoofdstraat moeten activeren voor het gebeuren, een tent neerzetten waar de kinderen iets warm zouden kunnen drinken, de auto's weren uit de dorpskern, en het bezoek aan het gemeentehuis zou het sluitstuk van de avond moeten worden.

Ik heb enkele filmpjes op de website geactiveerd, zodat je toch een kleine sfeerimpressie krijgt van het gebeuren. De kinderen in beeld zijn natuurlijk de kleinkinderen van een heel trotse Bompa: Lisse, Sofia, Sander en Helena. Ik dacht dat het mooi was om dit met jullie te delen.

Sint Katrina_01
Sint Katrina_02
Sint Katrina_03
Sint Katrina_04
Sint Katrina_05

Meer afbeeldingen

Reacties

8 reacties tot nog toe

Mooi gezicht Luc, wij hebben dit fenomeen op 11 november. wij hebben ongeveer 100 kinderen zingend voor de deur gehad.

Stephan van Westen on 26/11/2008 08:31

supermooi, wat waren ze blij met de snoep.
Naargelang de avond vorderde begonnen ze natuurlijk minder te zingen en meer te snoepen !!

Frank Borgmans on 26/11/2008 10:41


Met "jumbo"-opa achter de camera is het toch mooi om de "tategoikes" zo bezig te zien. Luc, je mag terecht trots zijn op zulk een mooie familie!

Paul on 26/11/2008 11:18

Bij ons is dat ook op 11-11 en heet het st.Maarten! Het is sowieso een pracht gezicht maar ik vind Frank wel verdacht veel in de buurt van die zak snoep :-)

Ton on 26/11/2008 12:06

Sint Maarten is hier ook bekend Ton, Sint Katrina is toch iets anders en heel specifiek alleen in Arendonk.

luc on 26/11/2008 13:41

Dat is dus 2 keer snoep halen bij jullie :-) Veel tandartsen in Arendonk?
mvg
Ton

Ton on 26/11/2008 15:02

Zalig dat Arendonk dit in stand houd. Het brengt mensen bij elkaar.En wat is er mooier als gelukkige kinderen? En tevreden ouders? En supergelukkige bompa's?

willy on 26/11/2008 15:10

Hallo Bompa,
mooie foto's en filmpjes, geeft mooi de sfeer van sint katrina weer
dit familie gevoel is kostbaar en moet je koesteren maar dat is wel in goede handen.

Geerard on 26/11/2008 17:35