tanchôzuru

tanchôzuruDe Japanse kraanvogel (Gus Japonensis), in het Japans 'tanchôzuru' of ook wel gewoon 'tsuru', is een zeker symbool voor Japan.

Hij heeft een rode plek bovenop het hoofd en wordt ook wel in het Engels red-crown-crane (rood-kroon-kraanvogel) genoemd. De twee kanji (karakters) voor tanchô beteken 'rood' en 'top' of 'bovenkant hoofd' en 'tsuru' (of zuru) betekent 'kraanvogel'.

Hier komt dan ook de naam tancho vandaan voor onze koi die door sommigen gegeerd, door anderen niet mooi gevonden worden. Zelf heb ik er geen problemen mee, en als ze een mooie spot hebben met een goede body en huidkwaliteit kunnen ze een verfraaiïng van je vijver zijn. We vinden de kraanvogel ook veel terug in postzegels, in de kunst maar ook in allerlei logo's, zoals het logo dat JAL (Japan Air Lines) voerde van ongeveer de zestiger tot de tachtiger jaren

De kraanvogel staat, zoals een groot aantal dieren in Japan, symbool voor geluk en voor een lang leven. Volgens de legenden kan een kraanvogel namelijk wel duizend jaar worden, maar in werkelijkheid is dit meestal 30 tot 40 jaar. Ook staat deze vogel symbool voor eer en trouw. De vogels leven in paartjes en kiezen hun partner voor het leven.

De Japanse kraanvogel wordt al genoemd in de oude verhalen, maar was rond het einde van de 19e eeuw praktisch uitgestorven in Japan. In 1924 ontdekte men een aantal vogels en door bescherming van o.a. de lokale bevolking is het aantal weer toegenomen. Op dit moment leven er (in oostelijk Hokkaido) 1100 kraanvogels.

Ik ben zelf ook enkele malen in Hokkaido geweest, en het is nog een woest stuk Japan met veel ruimte en plaats. In de tijd dat ik er was, vonden de beroemde feesten plaats waar ze hele gebouwen of andere monumenten in ijs optrokken. Dit was in Saporro, en ik heb het geluk gehad om dit met eigen ogen te zien. Een prachtig stukje land, waar ik bijzonder aangename herinneringen aan heb. Toendertijd waren er nog geen digitale camera's, maar ik heb er nog een groot aantal foto's van.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het verhaal van het Japanse meisje Sasaki Sadako (veelal beter bekend als Sadako Sasaki) wereldberoemd. Zij was geboren op 7 januari 1943 en was twee jaar toen de atoombom op Hiroshima viel, waar zij vlakbij woonde. Toen zij 11 jaar was, werd bij haar leukemie geconstateerd, een gevolg van de atoombom.

Een vriend vertelde haar dat als zij, volgens een oude legende, duizend kraanvogels zou vouwen, zij een wens mocht doen. In het ziekenhuis begon zij hiermee en volgens een van de verhalen vouwden zij meer dan die 1000 kraanvogels maar volgens een ander, meer gehoord, verhaal vouwde zij 644 kraanvogels, voordat zij op 25 oktober 1955 stierf. Haar vrienden zouden de resterende vogels gevouwen hebben en die, samen met haar, hebben begraven.

Bovenstaand verhaal is mede de achtergrond van alle gevouwen kraanvogels die we zien in Hiroshima en Nagasaki en op alle andere plaatsen waar aandacht gevraagd wordt voor vrede en actie gevoerd wordt tegen het gebruik van kernwapens.

Van de gewoonte om duizend kraanvogels te vouwen, zoals de legende vertelt, wordt inderdaad al melding gemaakt in oude boeken. Ook worden wel 1000 vogels gevouwen door een a.s. echtpaar vóór het trouwen en dit zou zorgen voor een gelukkig huwelijk. Voor het vouwen van duizend kraanvogels is begrip voor elkaar en vooral geduld nodig, eigenschappen die ook in een huwelijk noodzakelijk zijn.

Nu besef je pas hoe belangrijk een tancho kan zijn....

Meer afbeeldingen

Reacties

6 reacties tot nog toe

hoi Luc,

ben jij de tweede persoon van rechts? dat is al mooi wat jaartjes geleden. even benieuwd deed je toen ook al zaken met Japan en welke branche was dit dan?

stephan van westen on 04/01/2013 13:03

Klopt Stephan. In een vroeger leven heb ik eigenlijk de ganse wereld rondgereisd, van Japan naar Amerika, Dubai, Hong Kong, Indië.... noem maar op. Ik geloof niet dat er veel mensen zijn die zoveel van de wereld gezien hebben. Ik had toendertijd een zaak in Nederland opgestart, meer bepaald in Geffen bij s'Hertogenbosch.

Dit bedrijf heb ik verkocht in 1999 en is ondertussen ook weer enkele malen van eigenaar veranderd. Wil je alles weten, dan kan je kijken op deze link.

luc on 04/01/2013 13:30

interessant, wist wel dat je in het verleden een bedrijf hebt verkocht. maar niet in welke branche. produceerde en plaatsten je bedrijf dit soort onderdelen zelf?

ben je de komende dagen nog open?

stephan van westen on 04/01/2013 14:27

ontwikkelen, produceren, verkopen en installeren...alles in eigen hand.
ik ben nog iedere zaterdag open van 11.00 tot 16.00 tot en met 19 januari. Dan vertrek ik voor een tijdje naar Thailand.

luc on 04/01/2013 17:04

Jongens,wat een baasje 17 jaar terug!
Als een strakke harddraver,de ganze dag rondjes rennen...

Thailand ? Momotaro Japan !

Gr.Jack.

jack on 04/01/2013 18:38

Aha Luc, Thailand? Klinkt bijmij bekend in de oren!! Ik ga + - 2 X per jaar naar ginder bij familie. Zij wonen in Huan Hin... Pattaya hebben zij ook nog gewoond , maar zijn daar verhuisd door de drukte en veel criminaliteit. 1X per jaar probeer ik naar Phuket te gaan , nm Phi-Phi island- Monkey bay ed... Bangkok mag zeker niet ontbreken bij bezoek, de floating market vindt ik top! De marktjes en de kraampkes met eten zijn overheerlijk!
Als ik u èèns zie , kan ik er uitgebreid over spreken...

kurt on 04/01/2013 19:14