Tategoi selectie door Momotaro koi farm.

Tategoi selectie door Momotaro koi farm.Sinds het begin van het ontstaan van Interkoi, nu bijna 5 jaar geleden, was ik steeds zeer gecharmeerd van Momotaro.

Toen, bekend, maar niet zoveel verkocht, hadden ze reeds een sterk imperium gebouwd. Mijn grootste wens toen ik voor de eerste keer naar Japan ging, was dan ook om kennis te maken met het Mekka van de koiwereld , Momotaro, voor mij althans.

Ondertussen ben ik Momotaro altijd trouw gebleven, en ik durf zelfs beweren dat een groot deel van zijn bekendheid in onze contreien mede te danken is aan mijn passie voor Momotaro. Keihard als zakenman, maar 100% correct als mens. Niet alleen door mij natuurlijk, want ook Chiel van koicentrum "de Scheper" kocht indertijd daar zijn koi, met de befaamde Ryu X, en ook Tjaart van Koikichiworld was een behoorlijk Momotaro fan.

Waren toendertijd de koi betaalbaar en kon je op de veiling nog eens scoren, zijn de prijzen ondertussen op de veiling sterk gestegen. Sinds hij begonnen is met de Mako bloedlijn te verfijnen, zijn de koi naar fabelachtige hoogten gestegen, en is het moellijk om er nog eentje te pakken te krijgen.

Wel moet je begrijpen dat er altijd goedkopere koi zijn die men altijd aan kan kopen, de koi die per box verkocht worden, de transhipping systemen, maar we gaan nu even over naar het hogere segment, de zogenoemde tategoi. Niet dat er iets mis is met de andere koi, maar er moet een duidelijk onderscheid zijn in deze, en als er 100 koi zijn, zijn er 99 minder goede om zo te zeggen, en slechts 1 tategoi, en deze moet het dan ook nog helemaal waarmaken.

Eentje die het helemaal gemaakt heeft, was de tategoi champion van Appeltern verleden jaar, namelijk de sanke Masami, een tosai die door Ben was geselecteerd. Maar zo zijn er nog vele anderen die hier de revue gepasseerd zijn.

Op dit ogenblik heb ik nog een groot aantal veilingvissen van de nieuwe Mako bloedlijn zwemmen, waar nog zeer veel toekomst in zit. Enkele ervan komen naar Arendonk, enkelen blijven in Japan.

Om je te laten zien hoe Maeda San en Daisuke, zijn zoon, de koi selecteren, heb ik een aantal foto's ontvangen van Paul Ashton, vergezeld van een filmpje van 15 minuten, waar je op kan zien, hoe de tategoi, bekeken en gesorteerd worden. De eerste minuten zie je de tategoi rondzwemmen, daarna worden ze geselecteerd. Ik wens je veel plezier aan dit filmpje dat gemaakt werd door Paul in opdracht van Koibito Japan.

Meer afbeeldingen

Reacties

8 reacties tot nog toe

Hier kom ik zeker voor langs.als de prijs nu nog een beetje normaal is.

Johan on 18/04/2012 08:20

Hier zit geen enkele normale prijs bij Johan. Dat kan ik je voor 100% garanderen. :)

luc on 18/04/2012 08:53

Altijd een genot om naar te kijken...

Ton on 18/04/2012 11:30

mooi mooi mooi! Snel maar weer eens kijken!

Arjan on 18/04/2012 12:56

Heel veel beter zal het niet worden dan deze kwaliteit!
Hoezo bouw,kiwa - sashi ...

Gr.Jack.

jack on 18/04/2012 20:01

Ik zal dan maar niet komen kijken.

Johan on 18/04/2012 21:09

Tja hier zou ik wel een keus kunnen maken en daar zal het wel blijven want aankopen................

Jent on 19/04/2012 19:21

Het is een eer om dan daar te mogen filmen volgens mij ,maar het is ook reclame he .
Zou er daar nog veel verschil zijn tussen deze vissen onderling ?
Ze kijken vooral naar het hi onder de laterale lijn volgens mij hoe de kwaliteit daar is .grtjs

paul on 20/04/2012 18:43