Tellen van de eitjes van koi

Tellen van de eitjes van koiHet is me nooit duidelijk geweest hoe ze de "fry", ofwel de eitjes van de vissen telden. Dus dat moest ik vandaag toch even onderzoeken.

Hier komt Adam in the picture. Adam is een Amerikaan die reeds een viertal jaar bij Momotaro op de farm werkt. Je ziet hem weleens op de foto met een gekke witte pots op zijn hoofd. Het is een indrukwekkende Amerikaan met een baard die ondertussen toch belangrijk werk mee verricht op de boerderij. Trouwens het personeel op de farm werkt heel gemoedelijk samen in een goede sfeer en altijd behulpzaam als je er bent.

In ieder geval liet Adam ons een foto zien van dit bord met de eitjes van de koi. Op deze foto zouden er ongeveer 10 000 eieren in het bord zitten. Het is dus een kwestie van kijken en vergelijken om de eitjes te tellen. Het vergt enige ervaring, maar het werkt schijnbaar heel goed. In ieder geval beter dan tellen met de hand.

Het is ook zo dat er een telmachientje gebruikt wordt als je kleinere koi selecteert. Ik heb dit eenmaal gedaan en het is eigenlijk vrij eenvoudig. Terwijl je je kleine koi "cult" of selecteert, heb je een soort kliktellertje in je hand waar je op moet duwen als je één koi afzonderlijk zet. Als je het nodige aantal bij elkaar hebt, tel je ze gewoon nogmaals met je tikkertje, en als er een fout is gebeurd, dan kan je dat gewoon rechtzetten. Er kunnen weinig fouten gedaan worden op deze manier.

Zo zijn we nog enkele interessante items op het spoor gekomen over koi en over hoe koi moeten bekeken worden. Wat bestaan er toch veel misverstanden in onze contreien, dat hou je niet voor mogelijk. Waar we deze reis vooral achter gegaan zijn is het belang van Kiwa en Sashi en de echte betekenis van Fukurin. En heb je ooit van "guani" gehoord ? Ik weet wel dat ik nog veel moet leren, maar ik weet ondertussen wel dat er veel "gezeverd" wordt om het ding maar bij de naam te noemen, maar het is wel zo dat de echte kennis toch iets anders in elkaar zit.

Tijdens deze reis met Brian en Rob van majestickoi.com zijn de poorten opengegaan en komt de informatie met volle bakken binnen. Het zou toch eens interessant zijn dat ik een rechtstreekse lijn met Japan opzet om diepgaande informatie te bekomen, die door Brian kan gegeven worden.Meer afbeeldingen

Reacties

2 reacties tot nog toe

zie ik daar links onder in het hoekje een grand champion .

Ben Doorakkers on 23/10/2008 18:47

De bewustwording dat we beter één kwaliteitskoi kopen ipv 3 anderen staat nog steeds in zijn kinderschoenen en heeft te maken met te weinig kennis.
Na 20 jaar koihouden kan ik zeggen dat mijn waterhuishouding in orde is, maar de facetten kennen om top van anderen te onderscheiden is ook bij mij beperkt.
Dus, laat maar komen die info, in dank aangenomen.

willy on 23/10/2008 20:01