Testopstelling actieve kool

Testopstelling actieve kool

Gisteren zijn we begonnen met een testopstelling voor actieve kool, zodat we dit onderdeel ook eens kunnen uittesten en de resultaten kunnen meedelen.

Actieve kool staat reeds lang op ons verlanglijstje en onlangs hebben we 250 kg zeer hoogwaardige actieve kool (volgens Rini) op de kop kunnen tikken. Dus testen geblazen....

We hebben een kleine proefopstelling gemaakt hoe we het beste resultaat kunnen verkrijgen en volgens mijn mentor is de beste manier om het water via een klein drukvat via de actieve kool terug in de vijver te laten lopen. Het zou ook kunnen door de actieve kool onder een bakki te leggen of via de watertoevoer en een persbus in de vijver te laten komen, maar die testen doen we later nog wel eens.

Wat zijn nu de eigenschappen van actieve kool

Actieve kool is een microporeuze, inerte koolstof met een grote interne oppervlakte (tot 1500 m²/gram). Deze oppervlakte kan organische molecules uit vloeistoffen en gassen adsorberen: de verontreinigende molecules hechten er zich aan vast.

Actieve kool kan een brede waaier organische stoffen, oxiderende materialen (zoals chloor en ozon), en bepaalde zware metalen adsorberen uit vloeistoffen en water. Typische toepassingen voor water en vloeistoffen zijn:

• de productie van drinkwater: verwijderen van smaak, geur en micropolluenten zoals pesticiden…;

• de behandeling van huishoudelijk water: in-line en via patroonfilters;

• de behandeling van proceswater: verwijderen van actief chloor en ozon;

• de sanering van grondwater;

• de tertiaire zuivering van afvalwater: verwijderen van micropolluenten en CZV, geuren, kleuren. Actieve kool toegevoegd in poedervorm wordt gebruikt als vlokverbeteraar in aerobe en anaerobe biologische waterzuiveringssystemen (PACT-proces) of als additief bij fysisch-chemische waterzuiveringsprocessen;

• de zuivering van productstromen: zuiveren van oliën, vetten, alcohol, softdrinks, kleurstoffen…; ontkleuren van suiker en glucose, voeding, chemicaliën, geneesmiddelen…;

• als katalysator in chemische processen

Kort samengevat ontneemt actieve kool veel voedingsstoffen uit het water, waardoor de algen niet meer kunnen groeien en uw vijver zou kraakhelder moeten worden. Oei, zul je zeggen, dat is tegen je eigen filosofie, en dat is inderdaad zo, maar de presenteerbakken die buiten staan, moeten helder zijn, om de pure commerciële reden dat de koi ook moeten verkocht worden, en dat kan niet in groene bakken. Dat is nu eenmaal het lot van het verkopen van koi. Niet getreurd hoor, want wij spelen heel graag met het water in onze bakken, en laten ze afwisselend groen en helder worden. Hebben mensen hier problemen mee, tja, dan moeten ze zelf hun gevolgtrekkingen maar maken.

Vijver 1 is ondertussen flink met algen bezaaid en aan het gezicht van Rini op de eerste foto kan je zien wat plezier hem het verschaft om van deze lekkere supergroene algen te genieten, en dit onder het toeziend oog van Frank, die toevallig ook aanwezig was. We hadden het water wat groenig laten worden, maar het is wel van zeer goede kwaliteit en de koi doen het er geweldig in. Nu maar afwachten wat het resultaat zal zijn binnen enkele dagen. Normaal zou je volgens Rini over een week het resultaat moeten kunnen zien.

We houden je natuurlijk op de hoogte.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml