Testopstelling actieve kool

Testopstelling actieve koolGisteren zijn we begonnen met een testopstelling voor actieve kool, zodat we dit onderdeel ook eens kunnen uittesten en de resultaten kunnen meedelen.

Actieve kool staat reeds lang op ons verlanglijstje en onlangs hebben we 250 kg zeer hoogwaardige actieve kool (volgens Rini) op de kop kunnen tikken. Dus testen geblazen....

We hebben een kleine proefopstelling gemaakt hoe we het beste resultaat kunnen verkrijgen en volgens mijn mentor is de beste manier om het water via een klein drukvat via de actieve kool terug in de vijver te laten lopen. Het zou ook kunnen door de actieve kool onder een bakki te leggen of via de watertoevoer en een persbus in de vijver te laten komen, maar die testen doen we later nog wel eens.

Wat zijn nu de eigenschappen van actieve kool
Actieve kool is een microporeuze, inerte koolstof met een grote interne oppervlakte (tot 1500 m²/gram). Deze oppervlakte kan organische molecules uit vloeistoffen en gassen adsorberen: de verontreinigende molecules hechten er zich aan vast.

Actieve kool kan een brede waaier organische stoffen, oxiderende materialen (zoals chloor en ozon), en bepaalde zware metalen adsorberen uit vloeistoffen en water. Typische toepassingen voor water en vloeistoffen zijn:
• de productie van drinkwater: verwijderen van smaak, geur en micropolluenten zoals pesticiden…;
• de behandeling van huishoudelijk water: in-line en via patroonfilters;
• de behandeling van proceswater: verwijderen van actief chloor en ozon;
• de sanering van grondwater;
• de tertiaire zuivering van afvalwater: verwijderen van micropolluenten en CZV, geuren, kleuren. Actieve kool toegevoegd in poedervorm wordt gebruikt als vlokverbeteraar in aerobe en anaerobe biologische waterzuiveringssystemen (PACT-proces) of als additief bij fysisch-chemische waterzuiveringsprocessen;
• de zuivering van productstromen: zuiveren van oliën, vetten, alcohol, softdrinks, kleurstoffen…; ontkleuren van suiker en glucose, voeding, chemicaliën, geneesmiddelen…;
• als katalysator in chemische processen

Kort samengevat ontneemt actieve kool veel voedingsstoffen uit het water, waardoor de algen niet meer kunnen groeien en uw vijver zou kraakhelder moeten worden. Oei, zul je zeggen, dat is tegen je eigen filosofie, en dat is inderdaad zo, maar de presenteerbakken die buiten staan, moeten helder zijn, om de pure commerciële reden dat de koi ook moeten verkocht worden, en dat kan niet in groene bakken. Dat is nu eenmaal het lot van het verkopen van koi. Niet getreurd hoor, want wij spelen heel graag met het water in onze bakken, en laten ze afwisselend groen en helder worden. Hebben mensen hier problemen mee, tja, dan moeten ze zelf hun gevolgtrekkingen maar maken.

Vijver 1 is ondertussen flink met algen bezaaid en aan het gezicht van Rini op de eerste foto kan je zien wat plezier hem het verschaft om van deze lekkere supergroene algen te genieten, en dit onder het toeziend oog van Frank, die toevallig ook aanwezig was. We hadden het water wat groenig laten worden, maar het is wel van zeer goede kwaliteit en de koi doen het er geweldig in. Nu maar afwachten wat het resultaat zal zijn binnen enkele dagen. Normaal zou je volgens Rini over een week het resultaat moeten kunnen zien.

We houden je natuurlijk op de hoogte.

Meer afbeeldingen

Reacties

6 reacties tot nog toe

Hey Luc,
Ik hoop dat het werkt, zit zelf ook met het (probleem).
Als de waardes perfect blijven ga ik het ook proberen.
Groetjes Lukie

lukie on 26/09/2009 17:05

Hoi lukie, dat is een luxeprobleem hoor, want de koi gedijen niet beter dan in de lekkere groentesoep, maar ja, voor de klanten kan dit niet. Ik heb hem zo zuiver hoor als ik hem wil....

luc on 26/09/2009 19:18

Hoi Luc en Rini, deze test van jullie heeft mij rechtuit gezegd de wenkbrauwen doen fronsen!
Ik geloof namelijk hoegenaamd niet dat actieve kool in staat is overtollige voedingsstoffen uit het water te halen en daardoor een goede oplossing zou zijn tegen groen of troebel water (eventueel vergeven van de draadalgen zoals bij mij).

Actieve kool behoort, zoals ook het bekende zeoliet, tot de louter chemische filtermaterialen, maar dat hoef ik jullie wellicht niet meer te vertellen. Het middel neutraliseert o.m. geur-, kleur- en smaakstoffen en adsorbeert ook allerlei gifstoffen zoals resten van medicijnen en zware metalen (bv. afkomstig van de veel gebruikte chemische draadalgenkillers o.b.v. zinkoxide of kopersulfaat) op efficiënte wijze uit het water.

En ik denk dat ik hier volop uit ervaring kan spreken. Ik heb twee jaar geleden grote hoeveelheden actieve kool (direct en in het groot aangekocht bij een productiefirma uit Roeselare) gebruikt in de laatste filterkamer, nadat een malafide (klote)dealertje mij als toenmalige leek in het vak een geheimzinnig wit poeder in veel te hoge dosering had doen toepassen tegen een draadalgenexplosie (met als gevolg in korte tijd een viertal dode koi en een met zware metalen vergiftigde vijver, want achteraf gezien bleek dat super witte poeder volgens het labo voor bijna 70% te bestaan uit zinkoxide). De actieve kool heeft zich toen uitstekend van zijn taak gekweten, nl. de na verloop van tijd volledige adsorptie van de zinkoxide uit het vijverwater.

Dit seizoen had ik na grondige filteraanpassingswerken, zoals jullie weten, tijdens de zomermaanden weerom een draadalgenexplosie en duidelijk zichtbaar dofgroen water: volgens jullie een zegen voor de koi (en ik wil dat wel geloven) maar voor mij toch veeleer een doorn in het oog. Welnu, sinds begin augustus heb ik daartoe, zoals destijds, weer een serieuze hoeveelheid actieve kool in de laatste filterkamer gelegd, onder het motto "baat het niet dan schaadt het niet" en in de hoop dat het water hierdoor zou gaan uitklaren.
Resultaat op dit punt: volgens het gedrag van de koi wel heel gezond water, maar qua helder worden van het water een grote teleurstelling, vergeet het maar!
Dit lijkt mij ook niet onlogisch, want moest actieve kool tegen deze kwaaltjes (van groen en dof water) helpen, dan zou dit al lang beschreven zijn in de vijver- en koiliteratuur, quod non!!!
Graag zet ik bij gelegenheid deze discussie met jullie mondeling verder.

Martin on 27/09/2009 00:18

Een discussie is gezond Martin, maar in dit geval is het een test, en enkel de resultaten kunnen de grondslag leggen voor een discussie. Volgens Rini moet de actieve kool alle chemicalien etc. uit het water trekken, waardoor de algen geen kans meer maken om verder te ontwikkelen. En testen is onze geliefkoosde hobby...We zullen zien wat het water doet na enkele dagen.

luc on 27/09/2009 07:47

Actieve kool werkt!
Een kennis van mij filtert al jaren met dit matriaal.Hij werkt bij een waterleiding bedrijf,weet aardig wat hij doet.
Zijn vijver heeft nog nooit een draad of zweefalg vertoont!
Het water is zo helder dat het soms lijkt alsof er geen water in staat en de vissen door de bak vliegen.Steevast dat mensen vragen wat voor ozon installatie hij gebruikt.
Mijn vijver is de laatste weken zo groen als gras.
Als ik zie wat voor groei en bodyontwikkeling er vertoont word deze weken,dat heb ik heb de vijver met actieve kool al die jaren nog nooit gezien.
Dan maar geen bodem inzicht,als ze boven komen zwemmen,kan ik niet stoppen met genieten.
@ Martin,
Je hebt toch ook een Clarity skimmer draaien?
En heb jij ook niet zo fantastische Sanke zwemmen?
Let goed op de ontwikkeling van je vissen in dat groene water,beter krijg je het niet! Als het straks wat kouder is,kan je er nog lang genoeg helder naar kijken.

Als ik dan kijk naar de vijver van die kennis met zijn kool,oogt wel heel steriel.
Naar mijn idee,niet de weg voor de hobbyist met hart voor zijn vis.
Hoogstens goed voor verkoopbakken.

Enne mensen,wat een jaar beleven we he...!Zo'n nazomer,valt toch wel op he?!

jack on 27/09/2009 21:08

Je kan het niet beter verwoorden Jack. Maar ja, het oog en de portemonnee moet ook wat. Gelukkig heb ik meer dan 1 bak...

luc on 28/09/2009 06:10