Toegepast in praktijk.

Toegepast in praktijk.Voor mensen die een ongelijke vijver hebben zoals een niervorm of ovale vijver, is dit misschien een mogelijke toepassing.

Enkele jaren geleden zag ik een soortgelijke toepassing op de show in Arcen. Dit werd dan ook in de praktijk door één van mijn klanten toegepast, met dit resultaat.

Het is misschien wel bewerkelijk om dit éénmaal te maken, maar het voordeel is dan weer dat je het makkelijk kan stapelen als je het niet meer nodig hebt. het systeem is vrij eenvoudig. Je neem polycarbonaatplaten van een bepaalde maat die je het beste uitkomt. Je plakt er een reep tempex van 10 x 10 cm onder tegenaan, en je kan de plaat in zijn geheel laten drijven op de vijver. (Wel moet je er voor zorgen dat er geen weekmakers of andere verboden stoffen zitten in de tempex platen, om eventuele problemen te vermijden. Vraag je leverancier voor informatie.)

Er is nog voldoende ruimte voor zuurstoftoevoer en de koi hebben er schijnbaar geen problemen mee. Als ik me niet vergis heeft Martin hier ook nog een soort inschuifbaar profiel op gemaakt, maar of dit werkelijk nodig is, is maar de vraag. Deze vijver is trouwens ook aangesloten via een warmtepomp die 19 KW produceert uit lucht.

Je kan het makkelijk op de vijver leggen, het zijn geen zware stukken en het is makkelijk te demonteren. Leg je graag een deel open, dan is dit in een wip en een zucht gedaan. Een goed idee in de praktijk toegepast, misschien een hulpmiddel voor mensen die niet weten hoe ze hun vijver kunnen afschermen in de soms barre winters....Martin zal er in de reacties zeker een passend antwoord op geven, wat zijn ervaringen zijn...(in begrijpbare taal hè Martin...)

Ondertussen ben ik alles klaar aan het stomen voor de grote invasie, want die gaat er nu toch stilletjes aankomen. Ik heb vrijdag mijn kleinere opvangbakken (12 kuub) gepoetst, gevuld en aangesloten op de warmtepomp, zodat ik deze op 18° kan zetten tegen dat de koi inkomen, zodat ik iedere kweker zijn eigen plaats kan geven.

Het was een heel werkje, en ik dacht vrijdag...nu schijnt de zon nog, en met een hogedrukreiniger buiten werken is met een licht zonnetje nog altijd plezieriger dan als het wintert. Ik was dan ook heel blij toen het werkje gedaan en draaiende was.

Ik ben nu volop bezig om de bakken te ontsmetten, en morgen start ik de vijvers in snelvaart op. Temperatuur naar 22°, bacteriën bijvoegen, en verder onderhouden met ammoniak en melkzuurbacteriën. Dit is een voorlopige opvangplaats, maar wel een luxe resort voor de koi in de winter, buiten en verwarmd...wat wil je nog meer. Na de selectiedagen worden een aantal van deze koi in de groeivijver geplaatst, en krijgen ze een vaste bestemming om de winter door te komen.

Ten opzichte van verleden jaar is dit jaar een luxejaar voor de koi. 20 November en nog 11-12° het was verleden jaar anders. Zoals je op het filmpje kan zien, genieten ze nog met volle teugen. Het voeren is op dit moment beperkt tot éénmaal per dag, en dan enkel wheatgerm voor de koi die koud zitten. De winter wordt hier serieus in lengte beperkt, wat de koi volgend jaar zeker ten goede zal komen.

Ondanks het feit dat er nu geen enkele koi meer in de binnenbakken zit, (ik ben deze aan het klaarmaken voor de nieuwe lichting recruten) kwamen er toch een aantal klanten een goeiendag zeggen gisteren, waaronder Frans, die zo te zien, flink hersteld was van zijn hartaanval in Japan. Hij zag er in ieder geval goed uit. Het wordt tijd dat de vissen binnenkomen...

Meer afbeeldingen

Reacties

9 reacties tot nog toe

@ Martin,

Hoe houden de platen het als er een dik pak sneeuw opvalt?
Nooit een verhoging qua ammonia gemeten,de condens druppels vallen altijd terug in de vijver ?!
Ziet er wel strak uit.

Gr.Jack.

jack on 20/11/2011 11:37

Volgens Martin, geen ammoniak, maar je zit dan ook met een vijver van 70 kuub, en dat is misschien moeilijk te vergelijken.

luc on 20/11/2011 11:48

Bij elke overkapping vallen er toch condens druppels in het water?
Gewoon minder voeren en gewoon water blijven verversen lijkt me een goede oplossing voor kleinere vijvers..

Ton on 20/11/2011 12:26

Net als Ton zegt altijd verversen zomer en winter en dan heb je geen problemen.

willem on 20/11/2011 13:15

Mooi werkje Luc, 't amusement verder :-)
maarja, goeie vooruitzichten hé!
- en goe dat het met de Frans allemaal in orde is gekomen -
grtz,

LucDD on 20/11/2011 14:47

Ja Jack, de platen hebben niet alleen hun voordelen zoals door Luc uiteengezet, maar ook wel enkele nadelen, en zijn natuurlijk maar een eerder primitieve oplossing in vergelijking met de ideale overkappingen op de vijvers van Interkoi Arendonk.

Het grote voordeel van de platen bestaat erin dat ze een relatief eenvoudige maar toch deugdelijke manier van afdekking zijn voor een onregelmatig (in dit geval konisch) gevormde vijver met bovendien randrotsen, zoals die van mij. Zoals elke deugdelijke vorm van overkapping schermen zij de vijver in de eerste plaats af tegen de scherpe winterse noordoostenwind en tegen de vrieskou, waardoor het vijverwater anders veel te snel en te fel zou afkoelen of te sterke temperatuurschommelingen zou ondergaan. Sinds de afdekking er hier van begin november op ligt (en aan de kant van de randrotsen zijn er dan nog kleine stukken open), is het temperatuurverlies dezer dagen slechts 0,5 graden per etmaal; in de weken voordien, met niet eens zo koude nachten, was dat 1,5 graden. En dat maakt toch wel een heel verschil inzake stroomverbruik als je de watertemperatuur van een 80 kuubs systeem middels een zware warmtepomp op drijfkracht (in mijn geval een type Dura Plus 22T) wenst te stabiliseren op bv. 16 graden (tot voor kort) of op 12 à 13 graden (zoals momenteel). Ik wil terloops wel even kwijt dat mijn warmtepomp, in combinatie met de afdekking natuurlijk, tot dusver mijn verwachtingen goed weet in te lossen.

martin on 21/11/2011 15:06

Het belangrijkste nadeel van deze vorm van afdekking is dan weer dat de platen geen volledig gesloten geheel vormen. Er blijven immers kieren en voegen aanwezig tussen de individuele platen, waardoor koude winterse neerslag toch nog kan doorsijpelen in het vijverwater. En als er al teveel sneeuw op valt, dan moet ik deze er inderdaad van verwijderen (een hele karwei met hark en schop) om te voorkomen dat de platen te diep in het water zouden zakken en de isolerende luchtlaag tussen platen en water hierdoor zou verdwijnen.

martin on 21/11/2011 15:08

Van een verhoogd ammoniakgehalte wegens condensdruppels is hier, afgaande op regelmatige watertesten die ik uitvoer, hoegenaamd geen sprake. Dit is misschien mede te danken aan het feit dat deze vorm van afdekking van de vijver inderdaad geen hermetisch gesloten systeem maakt. Maar waarom zouden die condensdruppels dan wel ammoniak bevatten, dat vraag ik mij terloops toch even af. Overigens blijf ik ook in de winter wekelijks water verversen, zij het slechts ongeveer de helft van tijdens de zomerperiode, omdat de vissen dan toch nauwelijks of niet meer eten. Mochten er van andere mensen nog vragen zijn rond deze manier van vijverafdekking, dan wil ik daar eveneens graag op antwoorden.

martin on 21/11/2011 15:09

Dank je wel Martin voor je heldere verhaal !

Gr.Jack.

jack on 21/11/2011 19:25