Verblijf in mudpond.

Verblijf in mudpond.Van de onlangs aangekochte koi op de veiling en de opensales van Momotaro, heb ik 2 koi in de mudpond "mogen" laten.

Enkele jaren geleden kon ik nog zonder vrij veel problemen zoveel koi in de mudpond laten als ik wou. Dat is ondertussen lichtjes veranderd, en misschien wel terecht. We gaan het nu niet hebben over het wel of niet houden in de mudpond, maar wel over de 2 koi die ik heb gekozen om te laten verder groeien in de mudpond. De vraag die zich dan stelt is natuurlijk waarom ik deze in de mudpond laat.

Eerst en vooral de showa SH-V13-0214. Je moet je realiseren dat het niet eenvoudig is om een showa van de veiling te pakken te krijgen, tenzij men over voldoende financiële middelen beschikt. Ik ben echter maar een klein visje in het veilinggeweld en ik moet heel voorzichtig zijn wat ik aankoop.

In de laatste veiling heb ik 3 showa kunnen aankopen, waarvan ik denk dat het verkoopbare showa zijn, maar tevens ook showa waar ik achter kan staan. Het eerste waar ik naar kijk is de algemene uitstraling van de showa. Het moeten voor mij geen showvissen zijn, en ze moeten niet aan de algemene regelgeving voldoen....integendeel.

Als de showa mij aanspreekt, ga ik kijken of de grootte acceptabel is, want dat is een volgend belangrijk punt. Iedereen wil nu eenmaal grote koi. Je mag er nog een showa naastleggen met een 10 keer betere huidkwaliteit, maar wel 10 cm kleiner, dan nog is er een probleem. De aangekochte showa zijn respectievelijk 56 en 61 cm, en dat zijn showa die op hun 20 maanden nog veel in hun mars moeten hebben.

De showa die ik in Japan laat, is in mijn ogen gewoon de betere van de 3, met weinig foutjes, een goede uitstraling, goede huidkwaliteit en massieve body. Patroonmatig zie ik voldoende shiroji, sumi en hi, zodat de verdeling goed is. Of het patroon je bevalt of niet is altijd een persoonlijke zaak, maar ik hou wel van deze tekening.

Bovendien is de uitstraling zo krachtig, dat ik er een warm gevoel van krijg, en dat je hier wel eens met een showa kan te maken hebben die de uitstraling van een buffel heeft. Ik hoop dat ze tegen de 70 cm scoort met behoudt van kwaliteit, en dan zal ik zeker tevreden zijn. Waar ik wel benieuwd naar ben is het onderliggende sumi op de schouderpartij. Misschien moeilijker te zien, maar dit kan nog voor verrassingen zogen en is dan ook een onvoorspelbare faktor en zal ik zeker opvolgen. Wat zou het leven toch saai zijn als je alles moest kunnen voorspellen nietwaar ?

De tweede koi die ik in mudpond laat is in principe helemaal het tegenovergestelde. Deze kohaku is edel, elegant, vertoond weinig onregelmatigheden, en heeft in mijn ogen vooral een vrouwelijke uitstraling. Hier vond ik de huidkwaliteit enorm goed, zelfs veilingwaardig, want er zijn meer koi die via de veiling gaan die ik zelf minder vind dan deze.

Het patroon vertoont stabiliteit, degelijkheid, verveelt niet, en zal ook nooit vervelen. De hi vlek op de zijkant van de neus/hoofd is voor mij een voordeel. Ik weet dat meerdere mensen hier misschien een vraagteken bij zetten, maar ik hou nu eenmaal niet van de voorgeschreven wetten, en laat de koi graag in de waarde die ze heeft. Het stoort voor mij zeker niet, integendeel het geeft een extra dimensie of het zet het puntje op de i. Je zult merken dat ik dikwijls druppeltjes of vlekjes op de neus durf aankopen....

De body van de koi is van voor naar achter stevig en compact, en verraad kracht die later nog meer zal te voorschijn komen. Ik verwacht heel veel van deze kohaku. Ze is net geen 60 cm, maar dat vind ik niet zo erg. De genen zitten erin en met een beetje geluk is einde van dit mudpondjaar tussen de 66 en 70 cm. Ik zou me sterk moeten vergissen indien deze kohaku niet heel positief evolueert.

Lopende promoties.
Kohaku promotie momenteel 2100 euro, 971 x bekeken.
Opensales evenement zaterdag 6 april...niet te versmaden
Veiling Momotaro 11 april. Liefhebbers kunnen zich aanmelden
20 april, voorstelling van onze "2013" koi. (info volgt)


Reacties

9 reacties tot nog toe

hoi luc
ik krijg 2 keer de showa te zien op de filmpjes
wel n erg mooie hoor!!!!

pascal on 12/03/2013 17:27

Wat een uitstraling heeft de showa! Alles wijst erop dat dit een enorme vis kan worden. Ik ga nu even een slabbertje van Lazzaro lenen... Ik begin te kwijlen.

Arjan on 12/03/2013 18:46

Dag Pascal. Ik in ieder geval niet, en de links zijn ook de goede...

luc on 12/03/2013 18:57

Tja , wat zeg je daar nu op als je deze filmkes ziet, heb er geen woorden voor...

kurt on 12/03/2013 18:59

Ik ben niet echt een showa fan ,maar wat hij hier weer neer plaatst. Ik moet mijn mening herzien .

Johan on 12/03/2013 19:31

Fantastische Kohaku.
En bij beide koi,wat een bouw! Benieuwd hoe deze verder ontwikkelen.
Momopower !

Gr.Jack

jack on 12/03/2013 20:41

Wat een monsters mooie massieve showa... zo zie ik ze graag.... "woeste" uitstraling... de souplesse van de kohaku is het tegengestelde... maar voor een kohaku prachtig... ik kan van deze vissen heel erg vrolijk worden..

Matthijs on 12/03/2013 21:08

klopt luc!

pascal on 12/03/2013 21:10

Het is een monster van een showa ,zo zie je er nog niet veel te koop komen maar tegenwoordig moeten sommige showa niet onderdoen voor sanke of kohaku .Ik vind anders de showa 0220 ook wel subliem woehaa ik word er niet goed van ! Wat was de prijs alweer ?

paul on 13/03/2013 18:16