Verblijf van koi in mudpond.

Verblijf van koi in mudpond.Het verblijf van koi in een mudpond is een hele uitdaging, en zorgt voor de grootste emoties

Zelf vind ik het geweldig om koi aan te kopen die nog een jaar extra in de mudpond blijven zitten. Met zorg selecteer je een aantal tosai of nisai in februari/maart, en dan op het einde van het jaar kan je ze uit de mudpond halen. Zoals reeds dikwijls gezegd, een hele trill.

Er zijn echter ook scherpe kantjes aan het verblijf in de mudpond. Daar wordt dikwijls niet veel over gepraat, maar het moet toch gezegd worden en veel moet je uit ervaring ondervinden. Het is toch nuttig om hier iets over te vertellen. Over het algemeen hebben de kwekers altijd te weinig mudponds, en is het ieder jaar een heel gedoe om de koi onder te brengen in een mudpond. Mudponds liggen soms op de meest onlogische plaatsen ver weg in de bergen, soms gewoon op het terrein van de kweker. De grootte bepaald steeds het aantal vissen dat er gehuisvest worden. Ook de kwaliteit van de mudponds is onderling verschillend, en de kweker weet precies in welke mudpond de koi het best gedijen.

Mudponds zijn er altijd tekort en ieder jaar ontstaat er een krachtmeting over het aantal koi dat er mogen verblijven in Japan. De krachtmeting is puur psychologisch, en de rangorde bepaald min of meer wat mag en wat niet mag. De kwekers proberen in ieder geval zo veel mogelijk koi op te sturen naar de respectievelijke eigenaars, want daarmee vervalt er ook een gedeeltelijke verantwoordelijkheid. Er kan ook wel eens iets gebeuren in de mudpond.

Hierover wordt echter weinig gesproken en ervaar je pas als het zover is. Zolang het jou als dealer zelf treft, is het leed nog te overzien, maar als het de koi betreft van een eigenaar die zijn koi wil laten opgroeien in Japan, is het een ander verhaal. Normaal gezien heb ik steeds een 30 tot 50 koi in de mudpond zitten, gespreid over een aantal kwekers. Dit gaat van tosai tot gosai, en ieder jaar is het een lust om deze koi uit de mudpond te toveren en de enorme veranderingen te zien die zij ondergaan.

Soms zijn de verbeteringen zo enorm, dat je er alleen maar stil van kan zijn, en er intens van kan genieten. Maar soms gebeuren er ook andere dingen die minder plezierig zijn. De enorme eisen van de kopers liggen zo hoog, dat er een constante druk wordt uitgeoefend om de koi groter, gestroomlijnder en mooier te maken. Uiteraard speelt het geld hier ook een grote rol, want hoe hoger de kwaliteit, hoe meer geld hij in het laatje brengt.

De ervaring die ik ondertussen opgedaan heb, leert me dat 70-80¨% een goede tot zeer goede ontwikkeling laat zien. De koi zijn dan goed gegroeid, hun kleuren zijn verbeterd, en vooral de body is toegenomen. Meestal blijven enkel de vrouwelijke koi in de mudpond, omdat deze het hoogste verwachtingspatroon hebben, en dat die het meeste geld opbrengen. Mannetjes zijn er gewoonlijk om zo snel mogelijk verkocht te worden, tenzij ze uitzonderlijk zijn.

Er zijn koi die minder goed ontwikkelen, waardoor ze wel gegroeid zijn, maar waarbij de huidkwaliteit niet naar wens is geworden, het kleurenpatroon een inzinking heeft gekregen, of de body niet is ontwikkeld, noem maar op. De kweker neemt in dit geval totaal geen verantwoordelijkheid.

Dan heb je nog de mogelijkheid dat er toch een aantal dode koi in de mudpond zijn. Dit gebeurd bij mijn weten niet zo dikwijls, maar ik heb het verleden jaar meegemaakt met een 3-tal tosai. De meeste kwekers waar je een goede relatie mee hebt, zullen voor deze koi een andere laten uitkiezen. Als het voor jezelf is, geeft het niet zoveel, maar als het de koi van een klant is, schept het natuurlijk altijd problemen. Iemand naar wie je een jaar naar uitkijkt, waar je zoveel verwachtingen van hebt, kan je niet zomaar vervangen. Wat wel vervelend is, maar dat hoort erbij, is dat de kweker niet de koi laat vervangen zoals deze uit de mudpond komt, maar dat de koi vervangt, zoals hij de mudpond is ingegaan. Hij rekent dan normaal niet de mudpondkosten aan.

Nog een andere mogelijkheid is dat de koi door de harde groei of de mindere genen, krom uit de mudpond komt, of dat zijn mond open blijft staan. Allemaal dingen die je kunnen gebeuren. Het is je relatie met de kweker die bepaald of je de koi mag omruilen of niet. Gewoonlijk zijn de kwekers vrij correct en kom je er wel uit, maar je staat altijd aan de zwakste kant van de koord, en het is balanceren om de best mogelijke vergoeding te krijgen.

Wij hadden dit jaar een moeilijk jaar met enkele koi die uitgevallen zijn, en een koi die transportschade had opgelopen. We zijn er nog niet volledig uit, maar de problemen raken nu stilaan opgelost. Plezierig is het niet, maar het hoort bij het hele gebeuren. Het bepaald ook je waarde als koidealer dat deze problemen zo snel mogelijk en zo goed mogelijk worden opgelost in het belang van de klant.

Moet je nu bang zijn om een koi in de mudpond te laten ?
Neen, je moet absoluut niet bang zijn dat je dit doet, maar je moet je wel bewust zijn dat niet alles rozegeur en maneschijn is, en dat er dingen kunnen gebeuren die minder positief uitvallen. Door de opgebouwde ervaringen, zal ik voortaan mijn klanten zo goed mogelijk over de gevaren informeren, zodat ze zich volledig bewust zijn van wat er wel kan gebeuren.
Ik heb het dit jaar helaas enkele malen moeten ervaren…

Meer afbeeldingen

Reacties

4 reacties tot nog toe

Prima artikel Luc en mijns insziens eens nodig dit onder de aandacht te brengen.Het blijven levende wezens en vijverruimte afstaan om, buiten verblijfskosten, geen extra marges te verdienen , is voor een japanner niet zo evident.
Wat ook gebeurt, en dat heb ik in al de jaren koihouden ook meegemaakt, is dat een sansai, nog een jaar doorgroeiend naar yonsai, niet meer op de mudpond zat bij het afvangen. Dood ? Roofvogels?.....Gek was het dat het telkens excemplaren waren met een enorm potentieel,groei, kleurontwikkeling... en voor een veel te lage prijs verkocht als nissai. Ik vrees dat andere oosterse machten hier een rol spelen. Maar maak het maar mee.
Waar we mischien als koihouders ook eens dringend moeten over nadenken- en ons koiwensen wat terugschroeven- is dat een koi een vis is die normaal een 15 jaar nodig heeft om volwaardig te groeien. Toch zou een 2 jarige al rond de 60cm moeten zitten, waar ie als volwassene max 80 cm haalt.
Wij hebben hier een goede groeivijver waar de yonsai en sansai mooi groeicijfers voorleggen. Dit jaar een kweek gehad van kohaku en sanke. 2 vrouwtjes, bloedlijn beauty smile en bentley, groot 86 en 82 cm. Mannetje 80cm dainischi.
Momenteel is deze kweek tussen de 7-12cm, wat ik geweldig vind. In japan zijn deze ( in dezelfde bloedlijn) zeker 20+, volgend jaar 50+.
Het kan dan toch niemand verwonderen dat vissen krom groeien, kleur verliezen...
Ik blijf erbij dat wij als koihouder, onzelf eens serieus in vraag moeten stellen en goed moeten beseffen met wat we bezig zijn, en wat we willen.En in dit antwoord moet ieder voor zich zijn verantwoordelijk nemen. Maar ook de risico's.Want wij vragen en in Japan zoeken ze de antwoorden, opbrengst gegarandeerd. De rest?

ps. Vijf jaar geleden ook een kweek gehad, mindere bloedlijnen, ook 70 cm geworden.

willy on 20/12/2010 11:28

goed gesproken luc .
er zit altijd een risico aan 1 of 2 jaar extra mudpond.
ik ben het wel mee eens in grote lijnnen met willy.

theo on 20/12/2010 12:11

Luc,

Goed stuk.

willy,

regel 4,5 en 6 van je betoog...dat is het probleem bij verdwenen vissen....goed beschreven! Die blauwe ogen van een kweker....daar moet je maar op geloven. Waarom juist net de vissen met de meeste potentie??

arieboom on 20/12/2010 18:35

hoi
luc goed artikel en openheid waar ik persoonlijk van hou.mensen houden totaal
geen rekening met tegenslag bij het overblijven in de mudpond. ik denk ook dat
er teveel hoge verwachtingen worden geplakt aan het verblijf van een mudpond.
omdat we natuurlijk altijd de goede resultaten zien op film na een verblijf in de mudpond. de mensen zijn vooral gefixeert op groei groei en nog eens groei. terwijl dit maar voor een heel klein precentage zeer goed te noemen is in een mudpond. er wordt vaak vergeten dat als de groei tegenvalt je een zeer goede winst heb behaalt in de kwaliteit van het pigment en met name de body. dit was in de meeste gevallen thuis niet haalbaar.

john en ans on 20/12/2010 19:32