Verbouwingswerken nr. 3

Verbouwingswerken nr. 3De derde verbouwing was niet de minste, want er kwam buiten de gewone bouwwerken nog een heleboel technologie bij kijken die voor die tijd vrij vooruitstrevend was. Deze verbouwingen werden eind 2007 voltooid.

Het afbreken en opbouwen is niet zo moeilijk, maar als je in die tijd geconfronteerd wordt met warmtepompsystemen om water uit de grond te pompen en dit om te zetten naar warm water, dat was andere koek, en zoals bekend, ik ben technisch niet de slimste.

Het kostte me heel wat onderzoek om uit te zoeken hoe het systeem precies in zijn werk ging, want er waren niet veel mensen die het op een gezonde manier konden uitleggen. Ik ben op dat gebied niet snel van begrip, en heb er toch enkele weken over gedaan om alles goed op een rijtje te zetten.

Vooral de financiële draadkracht om dit systeem te integreren was ook niet min, maar ik moest en zou het systeem begrijpen en mezelf overhalen om de investering te doen en toe te passen bij de nieuwe binnenvijvers.

Uiteindelijk begon ik het te begrijpen. Een warmtepomp is nu redelijk normaal, maar toen was het onontgonnen gebied. Er werd water gepompt van 218 m. diep, en heel eenvoudig, maar begrijpelijk uitgelegd, wordt de warmte van het opgepompte water omgezet naar 40°n dan opgeslagen in de grote ketel die je links op de bijhorende foto's ziet en het koude water wordt teruggepompt. Het systeem van een omgekeerde koelkast om het even simpel uit te leggen.

Vanaf de ketel die het water op 40° houdt, vertrekt het afzonderlijk naar de vijvers door middel van warmtewisselaars. In totaal heb ik 2 zware (75 Kw) en 3 lichtere (40Kw) warmtewisselaars. (eentje voor ieder van de binnenvijvers, eentje voor vijver 5 en eentje voor het zwembad van mijn kleinkinderen).

Wat bespaar ik ermee ? De warmtepomp heeft een maximaal verbruik van 3 Kw/uur en geeft rendement van 24 Kw, voldoende om al mijn vijvers te verwarmen, ook in de winter. Ik kan de temperatuur per vijver regelen.

In principe was het een zware investering maar samen met de putboring van 218 m. diepte is het een belangrijke stap geweest, maar ik geniet nog altijd van de voordelen.

Het bouwen van de vijvers is handenarbeid, en daar heb ik nooit geen problemen mee gehad. Maar zelfs dan laat ik het werk liever over aan mensen die er iets van kennen en doe ik het domme werk.

Zoals je kan zien op de foto's is er toch heel wat mee gemoeid. Ik heb zelfs isolatie en bodemverwarming aangebracht. Het zijn heel wat foto's geworden, maar ik kijk er nog met plezier naar terug. Ik heb ook nog enkele filmpjes gevonden van het ingebruik nemen van de binnenvijvers, dat kan je hier nog even zien

Ik heb nog 2 grote verbouwingen te gaan, maar dat is voor een volgend nieuwsitem.

Meer afbeeldingen

Reacties