Voerschema's voor koi

Voerschema's voor koiIedereen worstelt wel eens met het idee van hoeveel voer men moet geven aan koi.

Wat betreft grote koi, heb ik er niet zoveel moeite mee, als ze maar zin hebben om te eten is het voor mij voldoende, en dan is het een kwestie van gevoel.

Wat betreft de kleine koi, heb ik me nu toch even verdiept in het voergedrag door het gewicht te koppelen aan het aantal koi en de lengte van de koi.

Vermoedelijk heb je dit al wel ergens tegengekomen of gelezen, maar ik heb even een eigen berekeningsmodule in excel gemaakt, zodat ik het zelf makkelijk kan berekenen.

De formule is vrij eenvoudig. Je hebt het gegeven van bodyshape, de lengte en het percentage voer dat ze nodig hebben. Het enige waar er geen zekerheid van is, is de temperatuur, want die bepaald ook in hoge mate het voergedrag.

In deze excel file moet je gewoon de lengte van de koi invullen, het bodygetal en het aantal koi. In de kolom ernaast, zie je dan hoeveel voer ze aan een bepaald percentage tussen 1 en 10% nodig hebben.

Vermits de kleine koi op een constante temperatuur zitten van 20-22° heb ik besloten om het voerpercentage op te drijven naar 7-8% (momenteel 5%). Waarom opdrijven ? Je moet natuurlijk rekening houden met de omstandigheden in de vijver, en een 2--dagelijkse controle van de ammoniak is dan ook nodig.

In bijgevoegde tekeningen kan je dus zien, dat 42 tosai met een bodyshape van 1,7 en een lengte van gemiddeld 15 cm, 120 gram voer nodig hebben per dag.

Groeien ze naar 25 cm, dan zie je dat ze naar 500 gram voer per dag over moeten schakelen. Boodschap is dus om iedere week de lengte op te volgen en de voercapaciteit aan te passen.

Volgende week gaan de reeds verkochte showa naar een nieuwe verblijfplaats, en zal het voerschema nog opgedreven worden. Interessante materie.

Wie graag het voerschema in excel wil ontvangen, mag me altijd een mailtje sturen, en dan zal ik het graag aan je opsturen.

Meer afbeeldingen

Reacties

3 reacties tot nog toe

Wat volgens mij ook belangrijk is zijn het aantal voederbeurten.Een vis is steeds op zak naar voedsel, daarom denk ik hoe meer voerbeurten hoe beter. Voederauomaat !

Johan on 13/12/2012 08:05

Atijd handig zo. n schema. Ik denk vooral handig voor degene die nog weinig ervaring hebben. Ik ben echter van mening dat zo, n schema dan ook niet meer is dan een richtlijn. Als je wat langer koi heb, dan weet je dat andere factoren veel belangrijker kunnen zijn. De luchtdruk kan er in de zomer bijvoorbeeld voor zorgen dat de koi soms enkele dagen niets willen eten terwijl je exelbestand anders aangeeft. Als je er dan toch iedere dag bv 400 gram ingooit omdat het schema het aangeeft ben je niet goed bezig.
Moraal van het verhaal: kijk vooral naar het gedrag van je vissen en als je het niet weet kun je zo,n voerschema in je achterhoofd houden.

gr Huub

Huub on 13/12/2012 09:52

@ Johan, het aantal voerbeurten verhogen is veel tekort door de bocht.
Uit onderzoeken is gebleken dat de eiwit benutting dan terugloopt.
Oftewel hoe meer er gevoerd word,hoe slechter de koi profijt haalt uit de ingredienten.Gevolg,meer belasten van de filter en waterkwaliteit.
Hier schuilt ook het gevaar van het voerautomaat.Net wat Huub schrijft,blijf kijken naar het gedrag van de koi.

Gr.Jack.

jack on 13/12/2012 12:21