Voila, ik ben klaar voor de winter.

Voila, ik ben klaar voor de winter.Deze morgen heb ik de overkappingen op de vijvers gemaakt, en nu zitten alle koi lekker op 19° tot volgend voorjaar.

Het systeem werkt perfect, en ik kan op een halfuurtje een kap in elkaar steken. nu nog de showers omwikkelen met noppenfolie zodat ze niet te veel kou opvangen, en we kunnen op onze beide oren slapen.

Als je wil weten hoe de koi het vinden onder een polycarbonaatafdakje en verwarmd met een warmtepomp, kijk dan even op dit filmpje. Ze hebben er geen problemen mee en soeperen lekker rustig de korreltjes frostbites op.

Wat betreft de warmtepomp, die werkt nu optimaal. Er is iemand speciaal uit Brussel gekomen om de juiste parameters in te stellen, en het was in orde. Nu werkt ze reeds 4 dagen zonder onderbreking en kan makkelijk 19° warmte opwekken op dit ogenblik met een zeer miniem verbruik. Eind volgende week zal ik een overzicht op de site zetten van het verbruik, want met de beginstrubbelingen is het op dit moment geen juiste weergave. Op dit moment, met de foutieve instellingen en het toch niet al te koude weer zit ik op een verbruik van 12,71 euro, gerekend aan 20 eurocent/Kw (ex BTW)

Ze zijn ook bezig om de zonnepanelen aan te sluiten, zodat dit werkje ook weer achter de rug is.

Meer afbeeldingen

Reacties

3 reacties tot nog toe

Hallo Luc,
je overkapping ziet er zeer professioneel uit . Ik zie dat je de grootste buitenvijver overkapt hebt. Bij mij is de randafwerking natuurlijk zeer afwisselend en grillig, en niet te vergelijken ,maar toch zou zo een overdekking zeker rendabel zijn qua warmtesurplus. Wat is de , ongeveer, kostprijs van zo een overdekking naar 8,20m op 4,5m?
Vorige winter heb ik de vijver ijsvrij gehouden, ondanks de strenge vorst, aan gemiddeld een graad of 7-8 , dank zij mijn warmtewisselaar. Mijn mazoutverbruik lag op een 500lt. Graag had ik, als de winter even streng is, een rendement van 10-12°. Meer en hoger stoken kan, maar de overdekking lost mogelijk een langere " warmteperiode" in.

willy on 30/10/2009 13:52

Dag Willy,
Je moet er voor zorgen dat je dubbelwandige polycarbonaatplaten te pakken kan krijgen. De nieuwprijs ligt ongeveer op 17-18 euro voor deze platen, en Ik weet dat ik ze ingekocht heb voor ± 9 euro/m² ex BTW, maar als je wil kan ik de juiste prijs nog wel opzoeken. Jij hebt ongeveer 40 m² nodig, maar weet niet of je een lengte van 5 m kan kopen. Die heb je nodig om de bolvorm erin te krijgen. Dus de prijs valt nogal mee. Wel heb ik die profielen laten maken voor 3 vijvers, en hier ben ik een 1300 euro voor kwijt.

Een alternatief dat misschien ook interessant is voor grillig gevormde vijvers is om een vierkant frame te maken van harde isimo (de gele) en hierop je polycarbonaatplaten vast te lijmen. De isimo rust dan op het water en afhankelijk van de dikte van je isimo is er dus luchtruimte tussen de platen en het water op de plaatsen waar de isimo de frame niet raakt. Je kan dan een vierkante meter openlaten om te monsteren en bij te voeren en het probleem is ook opgelost. Als ik me niet vergis begint Martin er volgende week aan om dit zo te maken op zijn vijver. Misschien kan je met hem overleggen. Succes, en nogmaals, die warmtepomp doet behoorlijk zijn werk, is makkelijk te monteren en het verbruik valt tot hiertoe dik mee. Volgens de warmtepompkenners kan deze makkelijk de vijver op 18-19° houden in de winter met deze overkapping, maar ik zal het zelf eerst uitproberen.

luc on 30/10/2009 16:43

Ik heb zelf dubbelwandige polycarbonaat platen gekocht van 7 meter lengte en een breedte van 90 cm. met daarbij behorende aluminium draagprofielen en rubbers. Een dergelijke lengte moet je wel extra met een frame ondersteunen, want ze zakken behoorlijk door.

rini on 31/10/2009 01:50