Voor of tegen.

Voor of tegen.Ondertussen heb ik de voederautomaat al een tiental dagen werken. Sommigen vinden het geweldig en zijn voor, anderen zijn er tegen. Wat is jullie mening?

Los van het feit dat het altijd plezierig is om zelf te voeren, is een voederautomaat handig en komt deze af en toe mooi van pas als je zelf een ganse dag wegmoet. Sommigen zijn ervoor, anderen zijn ertegen.

De argumenten van de mensen die ertegen zijn, is voornamelijk gebaseerd op het feit dat zelf voeren veel plezieriger is. Het zou ook de sterksten die eerst bij het voer zijn bevoordelen. Door het voedergedrag dat je niet zelf bepaalt zou er ook meer kans zijn om dikke buikjes te stimuleren.

De mensen die ervoor zijn vinden het voornamelijk handig dat de koi de ganse dag door voer hebben en ze de voederbeurten kunnen bepalen door de korrels op een bepaalde afstand te leggen op de loopband, zodat de koi om de 3-4 uur een bepaalde hoeveelheid krijgen. Als ze enkele dagen wegmoeten, kunnen ze de hoeveelheid korrels afwegen in dagelijkse porties die ze dan door vrienden of buren op de voederautomaat kunnen laten leggen.

Zoals je weet is de bandvoerautomaat een vrij simpel systeem, waarbij je de korrels op een transportband legt, die de ganse dag een oprolbeweging maakt, zodat de korrels met beetjes in het water vallen. Wat ik zie en observeer, en wat ik via het filmpje kan laten zien, is dat de tosai altijd rond dezelfde voederplaats blijven zwemmen. Vanaf het moment dat er een aantal korreltjes vallen zie je ze dan ook een gezond kluwen in het water om de pellets te pakken te krijgen.

Ik heb de bandvoerautomaat op de mini mudpond geplaatst om zo te kijken wat het effect is op lange termijn. De mini mudpond heb ik deze week gedeeltelijk "ontgroend" om de koi iets beter te kunnen zien. Ik heb de Bio-UV ondertussen weer afgezet om het water weer te stimuleren om algjes te produceren. Op deze manier speel ik als het ware met de algen, en probeer ik een wisselwerking te bekomen tussen algen en het zien van de koi.

Het is niet echt voedselnijd dat ik zie, eerder een gezond en sportieve strijd voor de eerste korrels die vallen. Het zijn niet altijd de grootste en de sterkste die de strijd winnen, want meestal heeft het te maken met het momentum van het vallen, en welke tosai er op dat moment in de buurt is. Ik kan niet zeggen dat ik er op tegen ben, integendeel, het bevalt me wel. Als ik geen negatieve zaken ondervind, dan is het een verstandig en simpel toestelletje.

Nu ik toch aan het filmen ben, heb ik nog even een filmpje gemaakt van de "Pick and Go" koi van dit weekend. Het was weer een impulsieve ingeving, waar ik soms achteraf spijt van heb, maar ja, zo ben ik nu eenmaal. Het is nu te laat, en de mensen die er reeds gebruik van hebben gemaakt, kan ik alleen maar proficiat wensen.

Dan nog even de filmpjes laten zien van de koi die opgehaald werden, want dat gaat natuurlijk ook gewoon door.
Deze Taniguchi kohaku is ondertussen 11 maanden en 34 cm, en ik geloof niet dat hier iets mis mee is. Prijs kwaliteit klopt helemaal en ik denk dat als je zegt dat je deze tosai voor 375 euro hebt aangekocht op 18 cm in december verleden jaar, nu kunt stellen dat je een goede deal hebt gemaakt.

De tancho showa van Momotaro is ondertussen 57 cm en is pas van begin dit jaar hier naartoe gekomen. Het is geen koi voor nu, maar wel voor binnen enkele jaren. De toekomst lacht ze toe en de veranderingen die deze nisai zal ondergaan wil ik zeker eens blijven opvolgen.

Tenslotte nog een filmpje van enkele tosai van Taniguchi die ik even samen gebowld heb, en filmpjes kijken blijft plezant. Het zijn dankbare kohaku, waar wij nog steeds achter blijven staan.

Reacties

5 reacties tot nog toe

Ik ben voor, na een week in het gebruik ben ik erg in mijn nopjes met dit juweeltje. De vissen weten idd heel snel waar het eten te halen is.. Maar het golfslagbad wat eerder was tijdens het voeren (2 maal per dag) is nu totaal voorbij. Soms liggen ze te wachten onder het automaat tot er weer een korreltje valt. Het eet gedrag is nu veranderd in een heel rustig gebeuren. Ook de vissen die normaal niet zo stoer waren om tussen het geweld te eten krijgen nu net zo veel als de andere koi.

Voor wat betreft het handmatig voeren, dat doe ik ook nog, al zijn het dan snacks voor de koi. zo blijf je, je contact houden met de vissen en de vissen met jou. Zo creëer ik voor mijzelf en voor de vissen het beste van 2 werelden.

Arjan on 16/06/2012 09:14

Je slaat de spijker op de kop Arjan.

Rob on 16/06/2012 09:40

Persoonlijk ben ik er voor .Als je weet dat een koi geen echte maag heeft en het eten dat ze opnemen voor een groot deel terug het lichaam verlaat ,dan kan het geven van kleine hoeveelheden verspreid over de dag alleen maar de spijsvertering ten goede komen.Je moet natuurlijk regelmatig zelf ook eten geven ,anders komen ze niet meer naar je toe.

johan on 16/06/2012 13:52

Ik gebruik hem door de week, in het weekend is het manueel.
Ga er wel een verzwaring inmaken zodat het bandje lekker strak is .

Marcel D on 16/06/2012 18:26

Marcel, mijn band blijft toch wel goedvlak liggen. Zeker als ik het voer verspreid. Dit zal denk ik na een tijdje nog wel beter worden als het zeiltje minder stug word.

Arjan on 16/06/2012 18:45