Waarderingscijfer bij onze koi.

Waarderingscijfer bij onze koi.Zoals jullie wellicht zullen merken is het systeem van de waardebepaling van de koi veranderd. Waarom is dit veranderd zullen jullie je afvragen ?

Dit heeft verschillende oorzaken, maar de belangrijkste oorzaak zijn de personen die deze waardebepaling geven. Doordat Interkoi een nieuw contact heeft in Japan in de persoon van Brian Sousa, zijn enkele regels aangepast. Brian is geen echte handelaar in de ware zin van het woord. Je kan Brian beter omschrijven als iemand die de koi niet als middel ziet om geld te verdienen, maar meer verliefd is op koi.

Hij treed dus meer op als tussenpersoon dan als handelaar. Wie is Brian Sousa ? Misschien kunnen velen onder jullie je herinneren dat enkele jaren geleden het noodlot toeslag bij Momotaro. Hier werd dan de befaamde DVD van gemaakt. Dit is het werk van Brian Sousa. Verder is Brian ook bekend van het enige echt koi-bito forum. Verder woont Brian reeds 15 jaar in Japan, spreekt perfect Japans, is met een Japanse getrouwd, en heeft 2 schattige dochters.

Brian heeft onzettend veel kennis van koi, en heeft dit al meermaal bewezen. Brian is ook de eigenaar geweest van Shiba Zakura, en heeft éénmaal de Kokugyo prijs gewonnen in Japan. Verder heb ik een heel goed gevoel in de samenwerking met Brian en ben ik overtuigd van zijn kennis en integriteit.

Om even terug te komen op de kwaliteitsbepaling. Deze wordt samen opgesteld met Brian, eventueel aangevuld in overleg met de kwekers, indien ze dit willen, en uiteindelijk is de visie van Rini, Ben en mezelf doorslaggevend.

Reacties

5 reacties tot nog toe

Ik zag vanmiddag dat 't veranderd was. Heb toen even op het vraagtekentje geklikt en de uitleg daarachter was heel duidelijk.

Goede zet. Door de schaal te vergroten is meer ruimte voor nuancering ontstaan, wat een nog beter beeld geeft.

Daaraan toegevoegd dat het niet de minsten zijn die deze waardering toekennen en je hebt een heel helder en overzichtelijk systeem!

Groet,

Noëlle on 14/11/2008 20:54

Is duidelijker en toch ook weer niet... Als ik zie dat koi met voorheen een 5+ nu een 7,5 of een 8 krijgen dan ben ik wel benieuwd naar de omschrijving van de waardering. Misschien een idee om de kopers van de diverse vissen deze omschrijving te doen toekomen. Het is een hoop werk dat besef ik maar ik denk dat je daar een hoop mensen een plezier mee doet. En het is leerzaam voor een hoop mensen. Ik weet hoe lyrisch jullie over de koi kunnen praten en allerlei kreten zoals kiwa, sashi, menware, odome enz. kunnen benoemen en begrijp gelukkig wat er bedoelt wordt maar dat heb ik ook geleerd door veel naar jullie te luisteren en veel te lezen. Kan mij best voorstellen dat er mensen zijn die een koi zien en hem/haar mooi vinden zonder te weten waarom eigenlijk of die een koi lelijk vinden terwijl deze over 2-3 jaar het mooiste meisje van de klas kan zijn!
mvg
Ton

Ton on 15/11/2008 09:50

Je slaat de spijker op zijn kop, Ton. Het gaat er maar om welke koi jijzelf mooi vindt. Toch is het nodig een koi een bepaalde waarde-aanduiding mee te geven, zeker als je een koi koopt voor de toekomst. Elk systeem heeft daarbij zijn voor en nadelen en welke waardes laat je daarbij prefereren? Een van de dingen die ik tijdens ons bezoek aan Japan geleerd heb, is dat de kwekers zich maar door drie dingen laten leiden: 1) ontwikkelingspotentieel van de koi, 2) huidkwaliteit en 3) bouw van de vis. Op zaken zoals sashi, kiwa en dergelijke wordt desgevraagd schouderophalend gereageerd. Het speelt navenant niet, terwijl het hier als waardebepaling geldt. Op mijn vraag over de kwaliteitsverschillen op eenschubs-sashi, tweeschubs-sashi e.d. wordt wat meewarig gereageeerd met de opmerking dat dit afhangt van de bloedlijnen en dat groeipotentie er weinig mee te maken heeft. Tegenwoordig wordt steeds meer koi gekweekt zonder enige vorm van sashi, vertelde Daisuke me. Toch blijft overeind dat we de koi een zo'n objectief mogelijke waarde-bepaling mee moeten geven, temeer omdat koi met veel potentie op aankoopmoment niet altijd de mooiste ogen te zijn, maar in beginsel vaak wel de beste. Zelf voel ik veel voor het show-beoordelingssysteem, waarbij op onderliggende punten zoals bouw, patroon, huidkwaliteit e.d. beoordeeld is. We moeten dit nog maar eens een keer uitwerken.

rini on 15/11/2008 11:43

Hoi Ton. Nog even ter verduidelijking: een koi kan tijdens het verblijf verbeteren, stabiliseren of verminderen in kwaliteit. Ik heb de koi van dit jaar beoordeeld met eigen inzicht, en misschien hier een daar een foutje gemaakt, maar de meeste zullen toch beantwoorden aan de realiteit. Dan heb ik de koi die nog niet zijn binnengekomen, laten beoordelen door Maeda en Brian, die een andere waardering geven, maar die misschien lager ligt als de zo gewenste 10 waardering. Er is dus ook een overgangsperiode mee gemoeid. Verder als je op het detail van de koi klikt, dan zie je naast de kwaliteit een vraagteken. Als je hierop gaat staan met je muis, dan zie je de waardebepaling. Zoals Rini zegt, een goed idee om hier verder op terug te komen en dieper op in te gaan.

luc on 15/11/2008 12:42

Helemaal mee eens hoor heren! Alleen denk ik Rini dat als je uitgaat van het show beoordelingsysteem je misschien vissen tekort doet die in potentie beter kunnen zijn cq. worden. Want dan ga je toch uit van huidige kwaliteit en niet van wat er nog te verwachten is terwijl ik dat toch ook zo mooi vind aan onze hobby!
En foutjes maken bij beoordeling van vissen kan toch bijna niet Luc. Zolang ook jury's het niet eens zijn op shows (zoals we weten...) lijkt het mij niet mogelijk een fout te maken bij een beoordeling. Een ieder ziet iets anders op een koi en bijna niemand heeft dezelfde mening. In grote lijnen uiteraard wel maar het zijn net die kleine dingen die het hem doen toch? Het is denk ik alleen de kunst om de potentie te bepalen en daarbij een cijfer te plaatsen. Ik wens jullie daar veel wijsheid bij maar ben er zeker van dat dat jullie gaat lukken. Ik bedoel met de kennis die er bij jullie beoordelingsteam voorhanden is moet dat echt geen probleem zijn!
mvg
Ton

Ton on 15/11/2008 19:57